TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  16.06.2011 16:25:16

STÁVKA V DOPRAVĚ - SOUHRN: Stávka odborů byla klidná, doprava v Praze nezkolabovala

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Úderem půlnoci se v celé České republice zastavily vlaky, v Praze přestalo na 24 hodin jezdit i metro, nejdůležitější součást městské hromadné dopravy. Ačkoliv se magistrát hlavního města obával kolapsu, nestalo se tak a čtvrteční stávka dopravních odborů včetně protestního pochodu proběhla v klidu.

"Včera mluvili odboráři o tom, že jich budou tři tisíce, ale vypadá to tak na 1700. Jsme velmi spokojeni, že v Praze zatím nedošlo k žádnému dopravnímu kolapsu," ohodnotil stávku odborů pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Ocenil, že mnozí Pražané využili ve čtvrtek ráno k dopravě do zaměstnání kolo. Cyklistická doprava stoupla v metropoli oproti běžným dnům desetinásobně.

Právě vedení města se obávalo stávky v dopravě nejvíce a s odbory se do poslední chvíle snažilo vyjednat alespoň víkendový provoz metra. Odbory však přání nevyhověly, do dozorčích stanic nenastoupil dostatečný počet zaměstnanců. Na rozdíl od metra však ráno Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) vypravil alespoň 92 tramvají a 98 autobusů.

Ve tři hodiny odpoledne už číslo vzrostlo na 110 tramvají a 83 autobusů v provozu. Z vozovny nevyjelo 292 tramvají a 653 autobusů. Lanová dráha na Petříně a v zoologické zahradě odpoledne jezdila, metro však nikoliv. Podle radního pro dopravu Karla Březiny (ČSSD) se situace do večera výrazně nezmění.

Kromě stávky se v Praze uskutečnil i pochod odborářů Prahou. Ten odstartoval krátce po osmé hodině. Odboráři pochodovali na Palackého náměstí, kde se asi na hodinu zastavili. V projevech se vystřídali odboroví předáci. Vyzvali vládu Petra Nečase (ODS) ke stažení chystaných reforem. "Vláda si neuvědomuje, že je s ní většina lidí nespokojená. Pokud bude i nadále pokračovat v prosazování reforem, připravíme další nátlakové akce," prohlásil například předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek.

Na náměstí podepisovali demonstranti i petice. KDU-ČSL sbírala podpisy proti důchodové reformě, iniciativa Pro-Alt zase pro předčasné volby.

Z Palackého náměstí se průvod přesunul na Malou Stranu. V průběhu pochodu musel dvakrát zasáhnout antikonfliktní tým, vždy šlo o spory mezi odboráři a jejich odpůrci.

Další zastávku učinil průvod stávkujících před ministerstvem financí. Za dozoru policie se s odboráři setkal ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Během schůzky se strhnul incident, kdy odboráři u ministerstva házeli pomeranče a rajčata. Současně se u budovy úřadu odehrála strkanice a slovní útoky, kdy Kalousek musel kvůli bezpečnosti stáhnout. Do situace musel zasáhnout policejní antikonfliktní tým. Policie nakonec zadržela mladého muže a ženu.

Od ministerstva financí se průvod stávkujících vydal na poslední zastávku, k budově Úřadu vlády. Tam složili odboráři seno s cedulemi, které sdělovaly, kolik peněz stály Českou republiku různé korupční kauzy.

Stávka paradoxně podle magistrátu uspořila část peněz. "Samozřejmě k určité úspoře dochází, také ve mzdových nákladech, protože stávkující nedostávají výplatu," uvedl první náměstek pražského primátora Karel Březina (ČSSD), podle kterého budou i úspory v ostatních nákladech, které jsou závislé na objemu spálené nafty a na elektrické energii. Základní vyčíslení se provede až po skončení stávky.

Karolina Brožová, Tomáš Paták, Denisa Šindlerová, brozova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688