TNBiz (TN.cz)
Reality  |  11.05.2010 01:00:01

E15: Firmy chtějí stavět bydlení pro seniory

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - V Česku se začínají objevovat nové rezidenční projekty zaměřené na seniory. Jak informuje úterní vydání deníku E15, například společnost OPTReal plánuje příští rok zahájit na jihovýchodě Prahy výstavbu Senior klubu Zdiměřicese 68 apartmány.

Stárnoucí populace představuje pro developery velké lákadlo. Po nedávném krachu Residence Classis v Průhonicích se začínají objevovat další projekty zaměřené na bydlení pro seniory. Průkopnický projekt v Průhonicích nabízel nadstandardní bydlení v nájmu. Nyní chystá ve stejné lokalitě výstavbu bytů pro seniory společnost OPTReal. Ta je chce prodávat seniorům do osobního vlastnictví. „Jsme klasický developer.
V lokalitě jsme prodali na 600 pozemků pro rodinné domy a nyní chceme investovat vlastní zdroje do výstavby komplexu pro seniory,“ tvrdí jednatel OPTReal Michal Rašek. „Z neúspěchu Residence Classis jsme se snažili poučit,“ dodal.

Jak upozorňují právníci, prodej bytů výhradně pro seniory skýtá řadu otazníků. „V kupní smlouvě je potřeba vyřešit, jak zachovat seniorské bydlení. Tedy jak například formulovat právo developera na zpětnou koupi bytu tak, aby se nedostal do rozporu s dědickým právem, upozorňuje Josef Hlavička z advokátní kanceláře Havel & Holásek. Právě OPTReal počítá s tím, že bude byty zpětně odkupovat za pořizovací cenu navýšenou o inflaci. Udržení skladby obyvatel ale není hlavním úskalím. V základním balíčku služeb pro seniory, jehož cena se má pohybovat kolem deseti tisíc měsíčně, totiž developer nepočítá s lidmi s vážnými zdravotními problémy. „Náš koncept je pro aktivní seniory. Ještě jsme nestanovili hranici, od které bude umožněn pobyt imobilním osobám,“ přiznává Rašek.

Zatím velký experiment představuje záměr společnosti MS development. Firma chce vyzkoušet, jak může pohromadě fungovat klasické rodinné bydlení s areálem pro seniory. V rámci svého rezidenčního projektu Sluníčková zahrada v Lysé nad Labem vyhradí tři bytové domy právě starým lidem. Součástí projektu je objekt služeb. Stejně jako ve Zdiměřicích by zde měla začít výstavba příští rok. Důvodem, proč jsou senior parky zatím ojedinělými projekty, je hlavně financování. „Za standardního fungování by seniorské bydlení představovalo příležitost pro PPP projekty. Ale k tomu jsem velmi skeptický. Klíč drží v rukou banky. Ty musejí najít způsob, jak financovat projekty s dlouhou návratností. Dnes banky do financování nájemního bydlení nejdou,“ připomíná ředitel realitní firmy Central Europe Holding Jiří Pácal.

Na privátní projekty se nevztahují investiční dotace, které poskytuje na domy seniorů například ministerstvo práce a sociálních věcí. Ani s dotacemi ale nenabízí pečovatelské domy rychlý výnos, jak potvrzuje Tomáš Kočí ze společnosti Pečovatelský dům v Písku. Ta zrekonstruovala bývalý objekt kasáren, který patří městu, a nyní v něm provozuje soukromý domov pro seniory. „Předpokládaná návratnost investice je 15 let,“ uvedl na konferenci Stavebního fóra Kočí.

Stát si zatím neví s bydlením pro seniory rady. „Žádnou jeho definici nemáme. Není nijak stanoveno, co je považováno ještě za bydlení a co už je hospitalizace,“ přiznává Petr Wija z ministerstva práce a sociálních věcí. Zodpovědnost za potřebu dalších domů se specifickou péčí si jeho rezort přehazuje s ministerstvem pro místní rozvoj. „V Radě vlády pro seniory a stárnutí populace toto téma zatím nedostalo takovou pozornost, jakou by si zasluhovalo,“ připustil Wija.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688