TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  13.04.2010 08:02:18

PROFIL: Topolánek, chlap s gulama končí v čele ODS

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Neotřesitelná pozice Mirka Topolánka v čele ODS se sesypala dva měsíce před parlamentními volbami. Straníci se ho zbavili ve chvíli, kdy v předvolebních průzkumech občanské demokraty poráží političtí konkurenti z ČSSD a řadu voličů jim přetahuje nově vzniklá TOP 09.

Když Mirek Topolánek na kongresu v prosinci 2002 stanul poměrně nečekaně v čele ODS, strana se nenacházela v dobré kondici. Měla za sebou druhou porážku ve sněmovních volbách a z vedení odcházel zakladatel a dlouholetý šéf Václav Klaus. Kromě toho, Topolánek nepatřil k oblíbencům "otce zakladatele". Za vše mluví pověstná Klausova esemeska o "prázdném a falešném Topolovi". Outsiderovi se ale podařilo nemožné, občanští demokraté začali volby vyhrávat. ODS se stala po čtyřech letech vládní stranou a Václav Klaus byl dvakrát zvolený prezidentem.

Porážka přišla až v roce 2008. V krajských a senátních volbách smetla do té doby vládnoucí ODS "oranžová tsunami" vzedmutá Paroubkovou ČSSD. Občanští demokraté ztratili všechny své hejtmany a nadpoloviční většinu v Senátu. Topolánek musel poprvé na kongresu strany obhajovat pozici šéfa strany. Z duelu s pražským primátorem Pavlem Bémem tehdy vyšel ještě jako vítěz a post obhájil.

Další prohra přišla vloni 24. března, kdy padla Topolánkova koaliční vláda. Při hlasování o nedůvěře kabinetu se vedle sociální demokracie, která hlasování vyvolala, proti vládě postavili i rebelové z ODS Vlastimil Tlustý, Jan Schwippel a bývalé poslankyně Strany zelených Věra Jakubková a Olga Zubová. Opozice svrhla Topolánkův kabinet 101 hlasy proti 97. O dva dny později podal Topolánek demisi a odstoupila celá vláda.

Třetím Topolánkovým neúspěchem bylo loňské oznámení ČSSD, že socialisté přes uzavřenou dohodu nepodpoří rozpuštění Poslanecké sněmovny, které by umožnilo vypsání předčasných parlamentních voleb. Topolánek se v reakci vzdal svého poslaneckého mandátu. Tento krok nebyl podle politologů příliš promyšlený a odvíjely se od něj mnohé další problémy. Šéfa strany kritizovali i někteří občanští demokraté, protože straně od té doby ve sněmovně chyběl vůdce. Topolánkovi nepomohlo ani to, že v době hlasování o státním rozpočtu nebyl v Praze, ale odjel na Floridu.

Mirek Topolánek se narodil 15. května 1956 ve Vsetíně. Vystudoval Vojenské gymnázium Jana Žižky z Trocnova v Opavě a poté strojní fakultu VUT v Brně. Před vstupem do nejvyšší politiky pracoval jako projektant a manažer.

Politické zkušenosti sbíral nejprve na komunální úrovni, v letech 1990 až 1994 byl zastupitelem v Ostravě-Porubě. Do ODS vstoupil v roce 1994. O dva roky později se stal senátorem a v prosinci 2002 byl zvolen místopředsedou Senátu. Z horní parlamentní komory odešel v roce 2004, kdy mu skončil mandát. Poslancem byl zvolen v červnu 2006 a po dvou měsících byl jmenován premiérem.

Topolánek je od konce letošního února rozvedený. S bývalou manželkou Pavlou má tři děti dvě dcery a syna. Od roku 2006 žije se současnou místopředsedkyní Poslanecké sněmovny Lucií Talmanovou (ODS). V červenci 2007 se Topolánkovi a Talmanové narodil syn Nicolas.

Jitka Zadražilová, zadrazilova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688