Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  22.02.2010 12:24:45

ČS - koment 22.2. - týdenní restart

USA

O       Makro data: Tento týden by se pozornost měla soustředit především na objednávky zboží dlouhodobé spotřeby a první revizi údajů o vývoji HDP ve čtvrtém čtvrtletí minulého roku. U objednávek jsou očekávání poměrně optimistická, rizikem je tedy spíše zklamání. U HDP některé údaje (zahraniční obchod a zásoby) zveřejněné od prvního odhadu naznačují možnost revize směrem dolů. Údaje z trhu s rezidenčními nemovitostmi by měly ukázat určité zotavování po pohybu směrem dolů souvisejícím s koncem podpory pro prvokupce. Zlepšení situace naznačily i údaje o zahájených stavbách domů z minulého týdne. Konečně u spotřebitelské důvěry se čeká stagnace až lehký pokles. Je zde celkem slušný prostor pro pozitivní překvapení, hodně bude záležet na tom, jak se momentálně Američané dívají na budoucnost. Důležitá vystoupení budou mít ministr financí Geithner a prezident Fedu Bernanke. Promluví také řada dalších lidí z Fedu: Yellen, Bullard, Pianalto, Dudley, Kocherlakota, Evans a Tatulko.

O       FX a FI: Výnosy dluhopisů minulý týden poměrně výrazně vystřelily nahoru. Důvod pro další znatelnější růst by se hledal těžko, naopak CPI na konci týdne by dávala dobré důvody pro jejich pokles. U dolaru je dobře možná korekce po jeho prudkém posílení kvůli zvýšení diskontní sazby v USA, reakce podle nás byla příliš silná.

 

Evropa

O       Makro data: Evropě bude tento týden sice hodně dat, ale nic z toho co bude zveřejněno by nemělo zásadněji ovlivnit obchodování. Německý konjunkturální index IFO by měl potvrdit pokračování oživení (po pátečním německém PMI výrobním je to skutečně velmi pravděpodobné). Francouzský CPI a M3 by měly potvrdit ekonomiku bez inflace a bez inflačních tlaků. Tedy velký prostor pro nízké sazby ECB. U objednávek v průmyslu by měl hodně působit bazický efekt, takže by opticky měly vypadat dobře. Z hlediska úrovní to až tak velká sláva nebude. Konečně indexy důvěry za eurozónu by také měly ukázat pokračující pozvolné oživení. Rizikem pro Evropu je především dění v Řecku, konkrétně chystaná generální stávka na středu. Mezičasem kvůli stávce celníků dochází benzín.

O       FI: Podobně jako v USA ani v Evropě nevidíme důvod pro další bezprostřední růst výnosů. Spíše je možná korekce.

 

CEE region

O       Makro data:  Už zase nám zasedají centrální banky. Ta polská poprvé v nové sestavě. I když se zdá, že nová měnová řada by měla být více jestřábí než ta předchozí, žádné dramatické obraty v měnové politice nelze čekat. Sazby dle nás zůstanou beze změny ještě pár měsíců (momentálně na 3,50%) a až začátkem léta by mělo dojít k prvnímu zvýšení o 25 bodů. To proto, že ve druhé polovině roku by již inflace měla začet pomalu stoupat, čemuž se bude muset přizpůsobit i měnová politika. Maďarská centrální banka by měla pokračovat v pozvolném uvolňování sazeb, jelikož ekonomika ještě potřebuje podpořit a situace na trhu to prozatím dovoluje. Tam pokud tržní nálada vydrží by sazby celkově mohly klesnout až k 5,50% (momentálně na 6,0%).

O       FI a FX: Nic se zveřejněných lokálních dat by nemělo trhy zamávat. I nadále bude převládat vliv z globálních trhů a vývoj rizikové averze. Z amerických dat by mohla mít špatný vliv negativná překvapení, zejména případná revize předběžného odhadu HDP (prostor tam je, jelikož předběžné číslo bylo pozitivní překvapení).

 

Jana Krajčová
Česká spořitelna, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

02.05.2011ČS - koment 2.5. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
07.02.2011ČS - koment 7.2. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
08.02.2010ČS - koment 8.2. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
01.02.2010ČS - koment 1.2. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
22.06.2009ČS - koment 22.6. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688