Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  09.11.2009 09:21:27

ČS - koment 9.11. - týdenní restart

 USA

O       Makro data: Tento týden bude v USA datově velmi chudý. Až úplně na jeho konci bude zveřejněn vývoj obchodní bilance a michiganský index spotřebitelské důvěry. Ani jeden z těchto údajů by neměl mít zadání vliv na trh. Větší riziko je u spotřebitelko důvěry: výraznější pokles by mohl vyplašit trh. V průběhu týdne promluví řada činitelů Fedu.

FX a FI: Tón obchodování by měla udávat především reakce na datatrhu práce. Bezprostřední reakce byla po krátké panice neutrální, růst nezaměstnanosti nad 10% ovšem může zvýšit opatrnost trhu. Dolar by obecně měl zůstat pod tlakem a výnos desetiletého dluhopisu poblíž 3,5% s rizikem poklesu 

 

Evropa

O       Makro data: Evropě bude tento týden zřetelně více údajů než v USA. Důležité budou především předběžné údaje o HDP za třetí čtvrtletí. Také průmyslová produkce za Francii a Německo a německý konjunkturální index ZEW mohou významně ovlivnit obchodování.

FI: Evropská data by měla mít větší vliv než obvykle. Dluhopisový trh by se měl soustředit především na HDP. Solidní růst bude mít tendenci zvyšovat strmost výnosové křivky kvůli růstu dlouhého konce 

 

CEE region

O       Makro data: Polská inflace by již měla zpomalovat s ustupujícím efektem administrativních cen, cen ropy a potravin, které ji po většinu tohoto roku držely na vyšších úrovních. U běžného účtu čekáme rozšíření deficitu, který je však nadále velice mírný v porovnání s odpovídajícími úrovněmi z posledních roků. Po mírném zaváhání z posledního měsíce, by polské exporty i importy měly zase o něco přidat. Maďarská inflace zůstane nadále zvýšená, promítá se do ní ne tak dávné zvýšení daní. Po očištění o tento efekt však v ekonomice převládají protiinflační tlaky, což umožňuje pokračující uvolňování měnové politiky. Hlavním důvodem pro další cuty je však pro maďarskou CB, zpomalující reálná ekonomika, což by měla potvrdit i data za třetí kvartál. Čekáme ještě mírný mezikvartální pokles, který by se měl vést v meziročních číslech k - 6,8%. Česká republika má také nemálo dat – a ačkoliv inflace a nezaměstnanost jistě nejsou nezajímavé, nejdůležitějším bude předběžný údaj za HDP. Q/q by měl být výrazně lepší než v druhý kvartál, meziročně by mělo tempo propadu zpomalit na 5,2%. Q/q růst poskočí asi na 0,7%, pozitivní efekt bude ze zásob a z čistého exportu, naopak, poptávka domácností i fixní investice dále zpomalí.

 

FI a FX: Zlotý byl již v druhé polovině minulého týdne relativně stabilní, po té, co mírně korigoval své dřívější ztráty. Nadále věříme v otočení a nástup zlotého na posilující trend, časování však zůstává velice nejisté, jelikož za posledními propady jen stěží hledáme konkrétní faktory. Kačka zůstane volatilní kolem 25.50, další posílení je možné v případě dobrých dat za HDPpátek. ČNB to ale bude nést s nelibostí.

 Dnes se po docela dlouhé době vrátím ke svému evergreenovému tématu: termonukleární fúzi a jejímu využití pro výrobu energie. Minulý týden jsem se šel podívat po jedné knize do knihkupectví a odešel jsem se třemi jinými. Mezi nimi byla "Fúze - energie vesmíru, Garry McCracken, Peter Stott". Kniha u nás vyšla už v roce 2006, v originále v roce 2004, je populárně naučná, ale přitom dostatečně přesná (autoři ve výzkumu fúze pracují). Soustřeďuje se na hlavní směr vývoje, tj. magnetické zachycení plazmatu, ostatní směry výzkumu jsou dost až úplně zanedbané. Přesto: pokud někoho náhodou dané téma zajímá, mohu dopručit.

s přáním příjemného prožití dne

Ľuboš Mokráš
Česká spořitelna

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

22.06.2009ČS - koment 22.6. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
15.06.2009ČS - koment 15.6. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
01.06.2009ČS - koment 1.6. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
25.05.2009ČS - koment 25.5. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
18.05.2009ČS - koment 18.5. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688