Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  21.09.2009 09:23:04

ČS - koment 21.9. - týdenní restart

USA

O       Makro data: Tento týden bude v USA opět poměrně bohatý na data a kromě dat budeme mít navíc zasedání FOMC. Jednoznačně nejzajímavějším údajem budou objednávky zboží dlouhodobé spotřeby. Proti prudkému růstu v minulém měsíci se tentokrát čeká stagnace. Souvisí to patrně především s ukončením náběhu výroby v automobilkách. Na překvapení oběma směry může být trh dost citlivý. Prodeje existujících a nových domů by měly potvrdit pozvolné oživování trhu s rezidenčními nemovitostmi. Pokud tomu tak nebude mohlo by to trh ovlivnit nepříznivě. FOMC by nemělo přinést žádné zásadně nové informace. Sazby zůstanou beze změny a Fed by ještě měl ve svém prohlášení uvést, že sazby prakticky na nule ponechá dlouho. Reakce trhu je nepravděpodobná, snad jedině hodnocení stavu ekonomiky by mohlo ovlivnit náladu. Příští týden se také koná summit G-20 v Pittsburgu. Probírat se mimo jiné budou i finanční trhy (populární téma je omezení bonusů v bankovním sektoru) a Čína nebo Rusko by opět mohli prohodit něco na téma globální rezervní měny, což by nepomohlo dolaru.

O       FX a FI: Dolar patrně zůstane pod tlakem, specielně pokud by se zase objevily řeči o nahrazení dolaru jako hlavní rezervní měny něčím jiným. Výnosy dluhopisů by měly pokračovat v kolísání bez trendu.

Evropa

O       Makro data: Evropský datový kalendář bude také poměrně bohatý. Z celoevropských dat se pozornost soustředí na indexy nákupních manažerů. Z lokálních bude nejsledovanější německý konjunkturální index IFO. Z relativně méně důležitých údajů budou zveřejněny spotřeba domácností ve Francii a evropské zakázky v průmyslu (relativně nižší důležitost tohoto údaje plyne z toho, že už byly zveřejněny lokální údaje z důležitých ekonomik). Konečně meziroční růst agregátu peněžní zásoby M3 bude stále velmi nízký, což indikuje velmi nízké sazby ECB po dlouhou dobu.

O       FI: Evropské dluhopisové trhy by měly sledovat především vývoj ve Spojených státech. Z domácích údajů by je mohly výrazněji ovlivnit IFO a indexy nákupních manažerů. Mělo by však jít pouze o krátkodobé reakce, stejně jako v USA by trh měl zůstat bez trendu.

EE region

O       Makro data: Zasedá ČNB, nečekáme změnu sazeb. Co čekáme je vyjádření ve smyslu, že rizika jsou na protiinflační stranu – dle revize dat ČSÚ totiž zpomalila spotřeba, která dělala ČNB vrásky, inflace je zatím rovněž nižší, než co ČNB pro 3Q/09 očekává, koruna je naopak momentálně  zhruba o korunu silnější. Vzhledem k tomu, že ČNB snižovala sazby na svém posledním zasedání a že dle vyjádření členů Rady není jednota pro další podobný krok, čekáme, že ČNB si počká na to, jak se bude oživení, kterého náznaky jsme  viděli ve 2Q/09, dále vyvíjet. Klíčový důraz bude dle nás kladen na korunu – hodnoty kolem 25.2 jsou dlouhodobě naším cílem na konec roku, jakékoliv silnější úrovně ale dle nás již ekonomice neprospívají a můžou vyvolat reakci ze strany ČNB (verbální intervenci nebo rychlý cut).

 

O       FI a FX: Koruna minulý týden skokově posílila, a to i navzdory politickým turbulencím a odsunu předčasných voleb. Objevily se spekulace, že za tím stojí velká nákupní aktivita v souvislosti s prodejem SKoda Power. Dle nás koruna kolem  25.20 je fundamentální úroveň. Koruna se momentálně jeví jako dost silná, v kratším horizontu bychom čekali návrat k 25.50.  Zlotý má za sebou těžké dva týdny, když skákal nahoru a dolů, v průměru však spíše nahoru (tudíž  k slabším hodnotám). Fundamentální vysvětlení se většinou hledala těžko (i když diskuse o navýšení schodku rozpočtu na příští rok asi nepomohla). Situace by se měla časem uklidnit a v průměru by měl zlotý mírně posilovat (ke konci roku čekáme 4.0).

 

Jana Krajčová
Česká spořitelna, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

26.09.2011ČS - koment 26.9. - týdenní restart - množství dat Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
12.09.2011ČS - koment 12.9. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
09.05.2011ČS - koment 9.5. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
20.09.2010ČS - koment 20.9. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
09.08.2010ČS - koment 9.8. - týdenní restart: Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688