TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  26.10.2008 08:09:00

V Litvě začalo druhé kolo parlamentních voleb

VILNIUS (MEDIAFAX) - V Litvě začalo v neděli v sedm hodin ráno místního času (06.00 SEČ) druhé kolo parlamentních voleb. Litevci v něm budou rozhodovat, zda u moci zůstanou sociální demokraté, nebo je nahradí středopravicová koalice, informuje agentura Reuters.

V druhém kole se rozhodne o 68 křeslech z 141členného parlamentu. Největší šanci na úspěch má opoziční konzervativní strana Vlastenecký svaz Křesťanští demokraté, vedená bývalým premiérem Andriusem Kubiliusem, která by měla získat celkem 40 křesel. To by jí ale stále nezaručovalo parlamentní většinu.

Konzervativce zastupují dvě malé středopravicové strany opoziční Liberální hnutí a vládní Liberální a středová unie. Šanci má také populistická Strana práce podnikatele ruského původu Viktora Uspaskicha, která v prvním kole získala 11 procent hlasů. Celkem 14 procent získala v prvním kolem strana Pořádek a spravedlnost, vedená někdejším prezidentem Rolandasem Paksasem, kterého parlament sesadil v roce 2004.

Případné vítězství opozice by ukončilo sedmiletou vládu sociálních demokratů představovaných současným premiérem Gediminasem Kirkilasem a jeho Litevskou sociálně demokratickou stranou. Sociální demokraté v prvním kole parlamentních voleb skončili až třetí a jejich šance udržet se u moci se ještě zmenšila poté, co se jejím koaličním partnerům z Unie farmářů a Nového svazu nepodařilo do parlamentu vůbec dostat.

Litevci se nejvíce obávají hrozící inflace a toho, že jejich dříve rychle rostoucí ekonomika nebude schopná odolat současné globální finanční krizi. Voličské preference výrazně ovlivňuje asertivní a suverénní jednání Ruska po srpnovém konfliktu v Gruzii. Litva si totiž stále dobře pamatuje na restriktivní moskevskou nadvládu, které se zbavila teprve v roce 1991, když se rozpadl Sovětský svaz.

Nová vláda by měla Litvu dovést k přijetí eura, což by se mohlo podle odborníků stát už v roce 2010 nebo 2012.

Přibližně 2,7 milionu oprávněných voličů mělo možnost odevzdat svůj hlas do 20.00 místního času (19.00 SEČ).

Litevská ekonomika v letošním roce bojuje s vysokou inflací, v červnu zaznamenala inflaci dokonce 12,5 procenta. V září se sice inflace snížila na 11 procent, litevští ekonomové se však obávají, že jejich ekonomika bude mít velké problémy odolat globální finanční krizi.

Ivan Orel, orel@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688