X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Akcie ve světě  |  14.08.2008 10:23:01

Výhled pro Británii opět o něco horší. Libra zůstává slabá

Velmi kruté bylo včerejší obchodování pro britskou měnu, která slábla na všech nejvíce obchodovaných párech poté, co z Británie přišla další sada fundamentů, které napovídali o dalším zpomalování druhé největší evropské ekonomiky. První negativní překvapení přinesly červencové výsledky z pracovního trhu, kde rostl počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti již popáté v řadě a tentokrát o vysokých 20,1 tis., což byl výsledek převyšující očekávaných 17,5 tis. Včerejšek navíc nabídnul revizi červnových výsledků, které byly negativně revidovány z původních 15,5 tis. na rovných 20 tis. a také vyšší než očekávaný růst nezaměstnanosti, která se zvyšovala o dvě desetiny procentního bodu na 5,4%. V Británii jsou pod největším tlakem, služby (finanční sektor), stavebnictví a průmysl a minimálně poslední dva sektory před sebou mají ještě velmi složité měsíce. Dalším fundamentem, který ještě více podkopal důvěru v britskou měnu pak byl pravidelný inflační report Bank of England, který nabídnul velmi temný obraz pro britskou ekonomiku do druhé poloviny tohoto roku a začátku roku příštího a jen na páru s dolarem tak libra včera ztrácela 1,5% ze své hodnoty, zatímco k euru se propadala o 1,4%.

Bank of England ve svém čtvrtletním reportu výrazně poopravila své květnové projekce a podle nejnovějších odhadů by nyní měla Britská ekonomika v 1Q příštího roku zpomalit meziročně až na 0,1%, přičemž květnový report hovořil o růstu o 1%. Výrazné korekce se přitom dočkal také výhled pro inflaci. Ta by měla na přelomu let 08/09 atakovat pětiprocentní hranici, zatímco květnový report odhadoval její růst jen mírně nad čtyři procentní body. Vzkaz z úst šéfa banky Mervyna Kinga tak zněl jasně. Britskou ekonomiku čeká “bolestné období“.

Na páru s dolarem se za poslední dva dny libra odpoutala od korelace s eurem a zatímco evropská měna dokázala situaci částečně stabilizovat a dále neslábne, libra zůstává pod silným prodejním tlakem. Za necelé dva týdny tak již dokázala ztratit na páru s americkou měnou obrovských 5,2% ze své hodnoty a přestože je již silně předprodaná, ve střednědobém výhledu stále existuje prostor k dalšímu slábnutí. Důkazem silné přeprodanosti může být už jen pohled na 14-denní RSI na páru GBP/USD, který se včera dostal na 14,5%, což se naposledy stalo v roce 1992, kdy byla Británie nucena vystoupit z ERM. Nadcházející tři dny nepřinesou z Británie žádné další fundamenty, což by mohlo pomoci situaci na librových párech alespoň částečně stabilizovat.

Přestože výhled pro libru nezůstává nijak příznivý, další výprodeje na těchto hodnotách již lze považovat za poměrně riskantní a v nejbližších dnech tak lze očekávat pozvolnou stabilizaci. Střednědobý výhled ale pro libru zůstává i nadále negativní a ta i nadále patří mezi hlavní světové měny nejvíce náchylné k dalšímu slábnutí. V8:00 se libra na páru s dolarem prodávala na ceně 1,8673 GBP/USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá   9:07  Intel: Slabé výkony v AI a slabý výhled Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688