Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  21.02.2008 09:38:37

ČS - koment pro 21.2. - komentář Fedu k HDP

ČR  a region 

·   Měny regionu (zejména ty problematické jako forint a rumunský lei) včera většinu dne oslabovaly kvůli všeobecně vyšší averzi k riziku a nervozitě na světových trzích, kterou přiživilo znepokojení z dalších problémů finančních institucí kvůli hypoteční krizi. Polínko do ohně přiložila i vysoká cena ropy, která vyvolává obavy z toho, že centrální banky ve světe nebudou moci kvůli vyšší inflaci snížit sazby dostatečně na to, aby zachránili ekonomický růst. Česká koruna plula v opačném směru jako region a posilovala, což je typická schéma vývoje u zvýšené rizikové averze. Dnes nejsou v regionu na programu žádná důležitá data. Trhům budou dominovat hlavně dozvuky zápisků z posledního zasedání Fedu k sadbám, které byly zveřejněny včera ve večerných hodinách. Po oběde se pozornost upřímní na předstihové ukazatele v USA.

·   Člen bankovní rady Vladimír Tomšík řekl, že lednový růst inflace je důsledek jednorázových nákladových šoků a nevyžaduje bezprostřednou reakci ze strany ČNB. Tato rétorika je v souladu s tím, co očekává základní prognóza ČNB a sice, že nedojde k průsaku vyšší inflace do inflačních očekávání. My se však domníváme, že charakter inflace (když hlavním motorem jsou „viditelné“ potraviny) riziko sekundárních efektů zvyšuje. Jelikož očekáváme i korekci koruny na slabší úrovně, myslíme si, že ČNB ve druhém kvartálu dodá ještě jedno zvýšení sazeb (o 25 bodů).

·   HU: Vývoj mezd v prosinci příjemně překvapil, když jejich meziroční dynamika nečekaně poklesla na 4,3% z listopadových 9,3%. Zpomalil i ostře sledovaný komponent mezd v privátním sektoru bez bonusů, který poskytuje nejlepší obraz o vývoji inflačních očekávání. Data jsou tak sice pozitivní z hlediska inflačního výhledu, pondělní rozhodnutí o sazbách však bude do velké míry záviset i od síly forintu jelikož kurz hraje u maďarské centrální banky významnou roli. Jeho oslabení posiluje riziko zvýšení sazeb (spekulanti z Londýna tlačí tímto směrem), my vidíme jako více pravděpodobný scénář jejich stabilitu.

Svět

·   Euru včera podkopla nohy zpráva od jednoho z popředních německých politiků o tom, že německé landesbanky jsou v krizi. Ameriku překvapila mírně vyšší než očekávaná inflace a je nepříjemné, že se to týkalo i jádrové složky. Trh si však zpočátku všimnul hlavně toho, že by vyšší inflace mohla znamenat menší snížení sazeb a vidina příznivějšího úrokového diferenciálu dolar posílila. Myslíme si však, že ze střednědobého hlediska jde spíše o negativní zprávu, jelikož kombinace vyšší inflace a slabého růstu je pro dolar nepříznivá. Tento názor pravděpodobně později převážil i mezi ostatními účastníky trhu, jelikož dolar se vrátil se slabší úrovně.

·   Zápisky ze zasedání Fedu spolu s novými prognózami od členů FOMC ukázaly toto: členové FOMC revidovali odhady pro ekonomický růst směrem dolů, inflace je však pro ně stále „zklamání“ a někteří předpovídají možný rychlý návrat sazeb na vyšší úrovně hned jak se ekonomika vzpamatuje. Tož náš základní scénář. Zápisky však nerozptýlily naše a tržní očekávání o 50-bodovém cutu v březnu.

 

Mária Hermanová (Fehérová)

Tyto zprávy pro vás vytváří Analytické oddělení České spořitelny

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

21.02.2011ČS - koment 21.2. - odpočinkový týden, Maďarsko Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
16.02.2011ČS - koment 16.2. - HDP, inflace, pakt konkurenceschopnosti Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
08.09.2009ČS - koment k vývoji HDP ve 2Q Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
14.08.2009ČS - koment k vývoji HDP ČR ve 2Q09 Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
09.06.2009ČS - koment k revizi HDP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688