Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
Výběr na sobotu  |  04.02.2008 10:41:21

TÝDEN NA DEVIZOVÉM TRHU (4.2.2008)


CZK/EUR
 
Týdenní komentář

Uplynulý týden se nesl pro korunu ve volatilním duchu. Její týdenní výkyv kurzu byl v mezích 25, 85 – 26,15 CZK/EUR, avšak po většinu týden se držela v blízkosti střední hranice 26,00 CZK/EUR. V pátek nepatrně posunula své maximum na 25,785 CZK/EUR.

Trhy se již dlouho připravovaly na ekonomické zprávy z USA a proto všechna ostatní data byla druhořadá. Mezi ně patřilo očekávané zvýšení úrokové sazby o 0,25 % NBP na 5,25 %. Slovenská centrální banka naopak ponechala úrokovou míru na stávající úrovni 4,25 %.

Ve čtvrtek přijde dlouho očekávané zasedání ČNB o úrokových sazbách. Trhy jsou rozděleny v názoru, zda dojde k dalšímu zvýšení sazeb či nikoli. My se kloníme ke zvýšení úrokových měr o 0,25 % na 3,75 %.
Další velmi důležitou zprávou bude také čtvrteční měnové zasedání ECB. Tam nepředpokládáme utažení politiky, protože v nynější situaci se jeví jako větší problém zpomalující ekonomika než inflace. Stejným směrem jde i americký FED.

Zvýšení úroků na koruně je do velké míry již v kurzu započítáno, a proto se dá předpokládat, že v případě ponechání sazeb by domácí měna začala ztrácet. Jestliže ČNB nakonec přistoupí ke zpřísnění, podmínek pro korunu to sice bude pozitivní zpráva, ale výrazný růst nečekáme. Důležité bude tuto zprávu číst v kontextu zasedání ECB, a proto vidíme pro tento týden možný pohyb kurzu koruny 25, 80 – 26,25 CZK/EUR.

Dlouhodobý výhled

V souvislosti se sílícím dolarem a se zpomalováním domácí ekonomiky předpokládáme v 1. polovině tohoto roku, že koruna oslabí až k blízkosti 27,00 CZK/EUR. Dalším důvodem může být letní repatriace zisků zahraničních společností u nás.
V následujících měsících čekáme, že se vrátí zpět pod úroveň 26,00 CZK/EUR. Ke konci tohoto roku se kurz koruny může pohybovat až na 25,50 CZK/EUR.

CZK/USD
 
Týdenní komentář

Charakteristické bylo pro korunu pásmo 17,50 – 17,65 CZK/USD. Větší pohyb jsme nezaznamenali ani po datech z USA.

Hlavní zprávou minulého týdne bylo zasedání FED, který dle očekávání snížil sazby o 0,50 % na nynější 3,00 %. Americká centrální banka tak dala jasně najevo, že má jasnou prioritu, tedy růst ekonomiky. Hrozba inflace nepominula, ale momentálně je nejdůležitější nepustit americkou ekonomiku do recese. Na to, že americká ekonomika skutečně velmi rychle zpomaluje ukazuje růst HDP za 4. Q. 2007 jen o 0,6 % (trh čekal růst o 1,2 %). Pro představu, ve 3. Q. 2007 rostla americká ekonomika rychlostí 4, 9 %.
Negativní zprávy ze zámoří pokračovaly počtem nových žádostí o dávky v nezaměstnanosti. Nových lidí bez práce bylo o 60 000 více než trh čekal. Ihned se proto objevily spekulace o dalším pokračování snižování sazeb na dolaru.

V tomto týdnu  (dnes) se budeme soustředit zejména na americké průmyslové objednávky za prosinec a na úterní index ISM za leden. Můžeme říci, že každá zpráva z americké ekonomiky bude pod drobnohledem analytiků ještě více než v minulých týdnech.

Pro tento týden předpokládáme pohyb kurzu koruny v pásmu 17, 30 – 17,70 CZK/USD.


Dlouhodobý výhled

Dolar byl v posledním půlroce pod obrovským tlakem, který neustal ani začátkem roku. Americká ekonomika má v prvních měsících vykazovat nejnižší dynamiku růstu od roku 2003. FED intenzivně bojuje se zpomalováním ekonomiky snižováním sazeb a můžeme počítat, že v tom bude pokračovat.
My však zachováváme náš optimistický předpoklad, že dolar by se navzdory výsledkům ekonomiky mohl posunout až k 1,4200 USD/EUR. Vůči české koruně bychom se tak mohli pohybovat kolem 18,20 CZK/USD.

CZK/SKK
 
Týdenní komentář

Česká koruna si vůči slovenské udržela silné úrovně. V celém týdnu se pohybovala v pásmu 0,7700 – 0,7750 CZK/SKK.

Nejdůležitější zprávou pro naše východní sousedy bylo měnové jednání NBS, která ale již po několikáté v řadě ponechala úrokové sazby na stávajících 4, 00 %. EK upozornila Slovensko na to, že jakmile vstoupí do měnové unie, nebude moci monetárně bojovat s inflací, která vzroste. Silná slovenská koruna (stejně jako česká) podstatně drží slovenskou inflaci na uzdě a po přijetí eura tento protiinflační faktor zmizí. Proto bude nutné bojovat s inflací sníženými vládními výdaji.

Stejně jako pro celý středoevropský region bude i pro Slovensko zprávou tohoto týdne zasedání ECB a její rozhodnutí o sazbách.

Domácí měna by si měla udržet silnější hodnoty za předpokladu, že ČNB zvýší úrokovou sazbu. Jestliže Česká národní banka nezpřísní svoji politiku, je možné, že se domácí měna propadne. Pro tento týden vidíme pohyb kurzu v pásmu 0,7650 – 7800 CZK/SKK.


Dlouhodobý výhled

Náš dlouhodobý výhled počítá s posilujícím trendem vůči euru jak u slovenské, tak u české koruny. U slovenské koruny podle nás existuje větší prostor pro posílení, než u koruny české. Díky nadále rychle rostoucí slovenské ekonomice a vyšším úrokovým sazbám předpokládáme, že česká koruna bude mít v dalších měsících tendenci spíše ztrácet směrem k 0,8300 CZK/SKK.
 
KALENDÁŘ UDÁLOSTÍ PRO TENTO TÝDEN
 
Pondělí 4. 2. 2008
USA – Tovární objednávky za prosinec
EUROZÓNA – Index průmyslových cen za prosinec

Úterý 5. 2. 2008
ČESKO – Obchodní bilance za prosinec
EUROZÓNA – Index aktivity ve službách za leden
USAIndex aktivity v průmyslu za leden

Středa 6. 2. 2008
Bez klíčových událostí
 
Čtvrtek 7. 2. 2008
ČESKO - Česká národní banka rozhoduje o sazbách
EUROZÓNA – Evropská centrální banka rozhoduje o sazbách
USA - Týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti
NĚMECKO – Tovární objednávky za prosinec
 
Pátek 8. 2. 2008
ČESKO – Index spotřebitelských cen za leden
ČESKO – Nezaměstnanost za leden
NĚMECKOObchodní bilance za prosinec

 

 





Zpravodajství z devizových trhů Vám přináší společnost CITCO - Finanční trhy a.s.,
partner sekce Kurzy měn na portálu AliaWeb.


Společnost CITCO - Finanční trhy a.s.  

je největším nebankovním obchodníkem s devizami v ČR, s více než 2.000  firemních klientů a ročním obratem přesahujícím 24 mld. Kč.

Firemním klientům nabízí nákup a prodej deviz za výhodné směnné kurzy a rychlé a levné provádění zahraničních plateb i inkas.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

04.04.2011Týden na devizovém trhu (4.4.2011) Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
04.08.2008Týden na devizovém trhu (4.8.2008) Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
12.05.2008TÝDEN NA DEVIZOVÉM TRHU (12.5.2008) Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
05.05.2008TÝDEN NA DEVIZOVÉM TRHU (5.5.2008) Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
28.04.2008TÝDEN NA DEVIZOVÉM TRHU (28.4.2008) Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688