Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Dluhopisy  |  09.10.2007 15:13:31

Atlantik AM - souhrn dluhopisy 40.týden - možnost poklesu dolarových sazeb se snižuje

Dobrá data krátkodobě odsouvají možnost dalšího snížení sazeb ve Spojených státech

Čekání na americké „payrolls“, tedy ukazatel stavu amerického pracovního trhu minulý pátek přineslo zajímavé výsledky. Lepší než očekávaná data (především po revizi minulých výsledků) způsobila prudký růst výnosů na americkém trhu s dluhopisu, s nímž se svezly také evropské papíry.

Kondice americké zaměstnanosti je podle mnohých stěžejní pro budoucí vývoj celé ekonomiky. Spojené státy vděčí více než ze 60 % za svůj růst spotřebitelům a ti potřebují práci a peníze, aby mohli utrácet. Dalšími zdroji domácností je dobrý pocit z růstu ceny jejich nemovitostí, který se však díky krizi rezidenčních realit vytratil, a také růst akciového trhu, na němž mají americké domácnosti tradičně alokováno významné množství svých prostředků. Ale pokud počítáme se zpomalením a faktem, že akciové trhy mají historicky náskok před reálným výstupem o cca 6-9 měsíců, je s podivem, jaké zisky letos americké akcie svým investorům přinášejí (i když jen v lokální měně).

Páteční data byla proto bedlivě sledována, trh je v současnosti velmi citlivý na jakákoliv negativní čísla. Ostatně tak tomu bylo i v případě minulého měsíce, když záporný příspěvek (-4 000) změny počtu zaměstnaných zklamal očekávání analytiků a především znamenal nejnižší úroveň za poslední 4 roky. Dluhopisové trhy poté prudce zamířily vzhůru a ve výnosech trh zohlednil budoucí výrazné snížení sazeb.

Situace z konce minulého týdne představuje pravý opak. Nejenže zaměstnaných přibilo mírně více než se původně očekávalo, byla však revidována také data (z -4 000 na +89 000), kvůli kterým minulý měsíc vzrostly obavy o budoucí vývoj v USA, a která také pomohla rozhodnutí FEDu snížit úrokové sazby o plných 50 bodů (17.9.). I přes výrazný růst výnosů na konci minulého týdne ale zůstává celá křivka (dvou až desetileté dluhopisy) pod současnými sazbami (4,75 %). V případě uklidnění situace se výnosy podívají výše, existují tu ale rizika růstu, především v souvislosti s dalšími kostlivci v doposud jen mírně pootevřených "subrime hypotečních" skříních.

Situace v Evropě následuje globální vývoj, výnosy kopírují vývoj ve Státech. V očekávání je růst úrokových sazeb, jak ale po zasedání Evropské centrální banky (minulý čtvrtek) naznačil prezident J.-C. Trichet, počká si ECB zřejmě na větší klid napříč celým finančním trhem.

Spojené státy:

Krom dat z pracovního trhu, se v minulém týdnu objevila také čísla hodnotící stav průmyslu a služeb. Indexy nákupních manažerů potvrdily nevýrazný růst, pohybují se stále nad hranicí 50 bodů. Na trhu bez výraznější reakce.

        Výnosová křivka je stále přidušená a ceny instrumentů se pohybují stále blízko lokálních maxim. Papíry s dvouletou splatností se obchodují 75 bazických bodů pod současným nastavením sazeb. Trh se zdá být překoupen, ale rizika budoucího růstu ekonomiky, která by mohla vést k dalšímu snižování úrokových sazeb, nadále existují.


Na úvod týdne doznívá efekt pátečních dobrých čísel. Z očekávání se vytratil názor na snižování sazeb na nejbližším zasedání FEDu (31.10.). O snížení na tomto zasedání je přesvědčeno 48 % trhu proti 78 % před týdnem.


Evropa:

        Stejně jako ve Spojených státech vsadil po zasedání Evropské centrální banky prezident Trichet více na zdůraznění rizik pro růst než inflační tlaky, které v minulosti stály za zvyšováním úrokových sazeb v zemích eurozóny. Celkově ale jeho projev nic významného nenaznačil, což jen potvrzuje, že si ECB s dalším navýšením zřejmě počká až na uklidnění rozbouřených vod na peněžním trhu.

        Trh očekává v nejbližší době stabilitu, dvouleté výnosy se pohybují na úrovni současných sazeb. Aktuální týden s sebou přináší data vývoje průmyslové produkce, která by mohla naznačit mírné zpomalení růstu vlivem silného eura. Trhy ale dále budou sledovat spíše vývoj za oceánem.

Region střední Evropy:

        Datová smršť v ČR nenaznačila větší překvapení. Inflace doma mírně zrychlila a inflační tlaky i přes silnou korunu budou znamenat budoucí tlak na růst úrokových sazeb. V příštím roce se očekává tempo růstu spotřebitelských cennad úroveň 5,0 %. Dobrou kondici ekonomiky potvrdil i další pokles míry nezaměstnanosti (i když spíše vlivem sezónních faktorů: konec prázdnin).

        Důležitým údajem bude čtvrteční slovenská, ale především maďarská inflace. V Maďarsku by se měl potvrdit klesající trend růstu cen a tudíž prostor pro budoucí snížení úrokových sazeb, které je již také zohledněno v inverzním tvaru výnosové křivky (krátké splatnosti přinášejí investorům více než dlouhodobá investice).

Robert Šíbl

ATLANTIK AM









K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Čt   9:30  Oznámení o aukci 1. tranše SPP 913 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Út 10:31  CTP: Akvizice pozemků v Polsku Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

02.10.2007Atlantik AM - souhrn dluhopisy 39.týden Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
25.09.2007Atlantik AM - souhrn dluhopisy 38.týden Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
18.09.2007Atlantik AM - souhrn dluhopisy 37.týden Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
11.09.2007Atlantik AM - souhrn dluhopisy 36.týden Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
05.09.2007Atlantik AM - souhrn akcie 35.týden Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688