Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Dluhopisy  |  02.10.2007 14:08:55

Atlantik AM - souhrn dluhopisy 39.týden

Nejistý výhled růstu nahrává dalším ziskům na dluhopisech

Ani minulý týden příliš neosvětli budoucí vývoj ve Spojených státech, jejichž vliv na celosvětové dění je dnes více než patrný. Z koncem měsíce skončilo také třetí čtvrtletí, během kterého zaznamenaly americké vládní dluhopisy nejsilnější růst od konce září 2002.

Propad cen na realitním trhu ohrožuje spotřebu domácností, čímž se jen zvyšuje pravděpodobnost, že se ekonomika USA může dostat do recese. Manažer největšího dluhopisového fondu Bill Gross předpokládá, že vliv krize trhu s rezidenčními realitami na reálnou ekonomiku a především na měnová rozhodnutí Fedu ve Státech přetrvá po léta. Ceny na trzích byly v minulém měsíci podpořeny větším než očekávaným snížením úrokových sazeb, když Fed přesedlal z obrany před inflací na ochotu podpořit hospodářskou situaci a ekonomický růst.


Minulý týden došlo k dalšímu poklesů výnosu na instrumentech s kratšími splatnostmi. Výnosy u dvouletých a tříletých dluhopisů se již obchodují pod úrovní evropských vládních papírů, narozdíl od delších papírů, což jen dokládá, že snížení úrokových sazeb o plných 50 bodů trh chápe sice jako mírnou úlevu, v delším časovém horizontu ale do cen na trzích započítává zvýšené riziko vyšších cen v budoucnu.

Spojené státy:

        Makroekonomicky se znovu objevily známky zpomalení v jiných oblastech než na samotném trhu s realitami.  Především ukazatel sentimentu spotřebitelské důvěry (nejnižší číslo za poslední dva roky) naznačil v hodnocení současné i budoucí situace, že se lidé obávají budoucího vývoje. Vývoj je ovlivněn křehkostí trhů s rezidenčními nemovitostmi, zhoršují se také podmínky na trhu práce. V současnosti je tak spotřeba amerických domácností podporována snad jen růstem cen na akciových trzích. 

        Co se týče domů, hypoteční krize má vliv také na prodeje domů. Meziročně se jich ve Státech prodalo o 13 % méně, přičemž nabídka volných domů k prodeji stoupla o 19 %. Situace nevykazuje zlepšení ani po snížení sazeb, i když někteří analytici se domnívají, že by Fed ve snaze podpořit růst ekonomiky mohl dále snižovat, což by opět zlevnilo hypotéky a mohlo nastartovat realitní trh.

        Výhled ale v současnosti není nějak příjemný. Nejistota by potom měla nahrávat méně rizikovým instrumentům, nečekáme, že by měly americké vládní papíry v nejbližší době zaznamenat výraznější pokles.

Evropa:

Na evropské scéně trh reagoval na indikátor podnikatelského klimatu Ifo. Po v minulém týdnu zveřejněném indexu ZEW potvrdil i index Ifo mírné zhoršení, podnikatelé se sice neobávají, že by drahé euro, které získalo po snížení amerických úrokových sazeb, mohlo ohrozit exportní schopnost

        evropských zemí, nicméně reagují na signály, které by mohly ekonomiku zbrzdit (stále slabá spotřeba domácností).

Ostrý tón z Evropské centrální banky naznačil, že ECB hodlá dále zvyšovat, otázkou je, zda již na svém říjnovém zasedání. Situace na trzích totiž ještě stále není v normálu, i když první odhady zářijové inflaceNěmecku naznačují mírný nárůst . Podle současné křivky je trh přesvědčen, že sazby zůstanou po zasedání stabilní (4,00 %), růst sazeb by poslal instrumenty výrazně níže, a to především na kratších splatnostech.

Region střední Evropy:

        Konec měsíce a tradiční zasedání centrálních bank tentokrát nepřineslo žádné překvapení. Sazby se neměnily krom Maďarska, kde se ale snížení (které nakonec nepřišlo) očekávalo již minulý měsíc. Trh reagoval mírným zvýšením výnosů do splatnosti.

        Trh posílil mírně na domácí scéně, když ČNB po svém zasedání, na kterém ke změně sazeb nedošlo, naznačila, že růst sazeb nemusel být tak rychlý, jak se ještě na počátku prázdnin předpokládalo. Důvody hledejme v silnější koruně, přes vyšší růst cen zůstává stabilní inflace bez cen energií a potravin, a v neposlední řadě čeká ČNB lepší fiskální politiku.

Robert Šíbl

ATLANTIK AM
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Čt   9:30  Oznámení o aukci 1. tranše SPP 913 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Út 10:31  CTP: Akvizice pozemků v Polsku Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

30.09.2011Souhrn 39. týdne - Řecko a kdo dál ? Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
25.09.2007Atlantik AM - souhrn dluhopisy 38.týden Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
18.09.2007Atlantik AM - souhrn dluhopisy 37.týden Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
11.09.2007Atlantik AM - souhrn dluhopisy 36.týden Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688