Petr Hanisch (AliaWeb)
Finance  |  01.08.2007 11:03:29

ABN AMRO - v červenci vzrostly produkce, nové objednávky a zaměstnanost, inflace na maximu

ABN AMRO INDEX PMI O VÝROBĚ V ČESKÉ REPUBLICE

 

Výrobní PMI v červenci dosáhl nového průzkumového maxima. Produkce, nové objednávky a zaměstnanost vzrostly rychlejším tempem. Inflace vstupních cen byla na šestiměsíčním maximu.

 

Klíčová zjištění za červenec 2007:

PMI na průzkumovém maximu 59.5

Nové objednávky se zvyšují nejrychlejším tempem v historii průzkumu

Produkce a práce nabývají na tempu, ale rozpracovanost stále výrazně roste

 

 

ABN AMRO Czech Republic Purchasing Managers’ Index® (PMI®) dosáhl v červenci nového průzkumového maxima, čímž poukázal na nejvýraznější zlepšení obchodních podmínek za něco málo přes šest let shromažďování dat. PMI se zvedl druhý měsíc po sobě na míru 59.5 a byl pozitivně ovlivněn všemi pěti složkami. Celkem tři série dosáhly nových hodnot – nové objednávky, termíny dodavatelů (invertní) a zásoby nákupů. Za poslední dva měsíce se index PMI zvýšil o 3.7 bodu, což byl těsný následný růst v historii průzkumu dosud nezaznamenaný.

Průzkum sleduje změny v produkci, nových objednávkách, zaměstnanosti, zásobách a termínech dodání od dodavatelů a poskytuje tu nejrychlejší indikaci obchodních podmínek ve výrobním sektoru. Načtená hodnota indexu nad 50.0 ukazuje nárůst v porovnání s předchozím měsícem, načtená hodnota pod 50.0 znamená snížení.

 

Zsolt Papp, vedoucí ekonom CEMA z ABN AMRO komentoval nejnovější zjištění průzkumu slovy:

Rekordně vysoké červencové hodnoty PMI dokazují zásadní pevnost českého výrobního a zahraničního průmyslu. Nicméně tato síla očividně podněcuje inflaci, která na konci července donutila Českou národní banku (ČNB) ke zvýšení základních úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu. Pokud toto tempo expanze bude pokračovat, může to způsobit další zvyšování sazeb ČNB později v roce.

 

V červenci se výrobní produkce zvýšila druhým nejrychlejším tempem v historii průzkumu. Krok nárůstu se zvedal již třetí měsíc po dubnovém šestiměsíčním minimu, přičemž podniky spojovaly vyšší produkci s rychlejším přibýváním nové práce. Nové objednávky narůstaly rekordním tempem průzkumu. Poslední údaje naznačily doširoka rozložené zrychlení nárůstu nového obchodu s novými zahraničními objednávkami přibývajícími tím nejrychlejším tempem od března.

Ostré zvýšení produkčních požadavků a nových objednávek vedlo v červenci k další řadě nárůstu zaměstnanosti ve výrobním sektoru. Navíc se od června silně zrychlilo tempo tvorby pracovních příležitostí. Zlepšené obchodní podmínky byly dále podpořeny rychlým nárůstem nákupů v podnicích, jejichž zásoby vstupů se zvýšily tím nejrychlejším tempem dosud průzkumem zaznamenaným. Výraznější objemy nákupní aktivity zvýšily tlak na dodavatele a způsobily prodloužení průměrných termínů dodávek na historické maximum průzkumu.

S posílením poptávky po vstupech výrobci v červenci čelili nejostřejšímu zvýšení průměrných vstupních cen za šest měsíců. Jako klíčové důvody inflace podniky často uváděly vysoké ceny ropy a kovů. Reakcí na vyšší výdaje firmy výrazně zvedaly své výrobní ceny, ale inflace výstupních cen byla zatím nejslabší za rok 2007.

Zvýšené požadavky trhu vedly v červenci ke snížení firemních zásob hotových výrobků, ačkoli tempo poklesu bylo slabší než jsme zaznamenali dříve v roce. Rozpracovanost mezitím nadále výrazně narůstala díky stále silnému nárůstu nových objednávek.

 

PRODUKCE

Tempo nárůstu české výrobní produkce se v červenci zrychlovalo třetí měsíc po sobě až na druhé nejvyšší dosud průzkumem zaznamenané. Sezónně upravený Index Produkce byl na nejvyšší úrovni za téměř tři roky s hodnotou 61.8, jen o něco málo nižší než bylo maximum 62.0 zaznamenané v srpnu roku 2004. Podniky hlásily, že silná poptávka vedla během měsíce zákazníky k větším objednávkám.

 

NOVÉ OBJEDNÁVKY

Nové objednávky v českém výrobním sektoru v červenci narůstaly nejrychlejším tempem v historii průzkumu. Sezónně přizpůsobený Index Nových Objednávek se zvýšil z červnové hodnoty 59.0 na 60.8, a tím těsně překročil předešlou špičku 60.7 ze srpna 2004. Nové objednávky se nyní zvyšují již padesátý osmý měsíc po sobě. Podniky hlásily velké objednávky od existujících i nových zákazníků a silnou poptávku ze zahraničního trhu.

 

NOVÉ ZAHRANIČNÍ OBJDNÁVKY

Nové objednávky z exportních trhů se v červenci zvyšovaly nejrychleji za čtyři měsíce. Sezónně upravený Index Nových Zahraničních Objednávek se zvedl z červnové hodnoty 56.7 na 58.1, poukazujíc na ostré tempo růstu. Nárůst zahraničního obchodu po třech měsících slábnoucí expanze již dva měsíce posiluje a poslední neoficiální údaje poukázaly na oživení poptávky z mezinárodních trhů.

 

ROZPRACOVANOST

Výrazný nárůst rozpracovanosti se v červenci dále upevnil. Sezónně přizpůsobený Index Rozpracovanosti se od června změnil jen mírně (z hodnoty 57.1 na 57.0), ale stále zůstal výrazně nad dlouhodobým průměrem průzkumu 54.0. Podniky hlásily, že rychlý nárůst pracovního zatížení zvýšil během měsíce tlak na kapacity, i přes poslední zrychlení růstu produkce.

 

ZÁSOBY HOTOVÝCH VÝROBKŮ

Sezónně přizpůsobený Index Hotových Výrobků na skladě v červenci klesl z červnové hodnoty 50.5 na 47.6, čímž poukázal na mírnou kontrakci v zásobách hotových výrobků v českém výrobním sektoru po slabém nárůstu předešlého měsíce. Snížené zásoby byly účastníky průzkumu připisovány značnému nárůstu prodeje, který převýšil produkci.

 

ZAMĚSTNANOST

Současné období tvorby pracovních příležitostí v českém výrobním sektoru se v červenci prodloužilo na dvacet pět měsíců. Navíc sezónně upravený Index Zaměstnanosti vzrostl z červnové hodnoty 54.3 na 56.3, čímž zaznamenal silné zvýšení zaměstnanecké úrovně.

 

VÝSTUPNÍ CENY

Čeští výrobci v červenci nadále promítali vyšší ceny materiálů do zvyšování výstupních cen, ale tempo inflace bylo nejslabší zaznamenané od prosince roku 2006. Nicméně, sezónně přizpůsobený Index Výstupních Cen poukázal hodnotou 54.6 na stále silné tempo inflace výstupních cen v porovnání s trendem zaznamenaným ve čtyř a půlroční historii průzkumu.

 

VSTUPNÍ CENY

Sezónně upravený Index Vstupních Cen v červenci mírně vzrostl z červnové hodnoty 61.6 na 62.1, označujíc to nejostřejší zvýšení v průměrných vstupních cenách českém výrobním sektoru za šest měsíců. Inflace vstupních cen se nyní pozoruje již dvacet čtyři měsíců. Nejčastěji udávané jako vyšší v ceně od předešlého měsíce byly kovy a jako další důvody inflačního tlaku byly zmiňovány také vysoké ceny ropy.

 

TERMÍNY DODAVATELŮ

Výkon prodejců se v červenci zhoršil na nejvyšší míru dosud zaznamenanou v průzkumu. Sezónně přizpůsobený Index Termínů Dodání od dodavatelů klesl z červnové hodnoty 42.6 na nové minimum 40.3, čímž zaznamenal výrazné prodlužování doby realizace dodavatelů. Delší termíny byly způsobeny zejména podmínkami na trhu, které vedly k přetížení kapacit u dodavatelů a k nedostatku surových materiálů.

 

MNOŽSTVÍ NÁKUPŮ

Čeští výrobci na začátku třetího čtvrtletí zachovali rychlé zvyšování nákupu vstupů. Sezónně přizpůsobený Index Množství Nákupů mírně klesl z červnové hodnoty 61.1 na 60.7 a zůstal výrazně nad dlouhodobým průměrem průzkumu 55.7. Poslední expanze nákupů byla respondenty spojována s ostře narůstajícím pracovním zatížením a hromaděním zásob.

 

ZÁSOBY NÁKUPŮ

V červenci zvyšovali čeští výrobci své zásoby vstupů nejrychleji v historii průzkumu. Sezónně upravený Index Zásob Vstupů se zvýšil z červnové hodnoty 54.8 na 56.3, těsně nad březnové maximum 56.2. Zásoby surovin se nyní zvyšují již patnáct měsíců po sobě.

 

ABN AMRO Czech Republic PMI® 

 

 

 

Poznámky k údajům

ABN AMRO Czech Republic PMI® ,  je založen na údajích získaných z odpovědí v dotaznících, které jsou každý měsíc zasílány vedoucím pracovníkům do 300 průmyslových firem. Dotazovaní účastníci jsou stratifikováni jednak geograficky, ale také podle mezinárodní standardní průmyslové klasifikace (International Standard Industrial  Classification – ISIC), na základě regionálně vázaného a průmyslového příspěvku k hrubému domácímu produktu (GDP).

V odpovědích z průzkumu je zjišťováno, zda došlo ke změně v porovnání s předcházejícím měsícem. Porovnávány jsou údaje shromážděné k polovině měsíce. U každého z indikátorů je pak v hlášení uvedena procentuální hodnota takové odpovědi,  čistý rozdíl mezi počtem odpovědí „vyšší/lepší“ a „nižší/horší“ a stanoven tzv. index rozptylu (diffusion). Tento index je součtem pozitivních odpovědí plus poloviny počtu těch, kteří odpovědí „stejné“.

Indexy rozptylu jsou takovým vůdčím indikátorem a jsou vhodným souhrnným měřítkem pro vyznačení převládajícího směru změny. Index s hodnotou vyšší než 50,0 znamená celkový růst dané proměnné, s hodnotou nižší než 50,0 celkový pokles proměnné. Všechny údaje jsou dále sezónně upraveny.

Index Purchasing Manager´s Index (PMI) je kompozitním indexem, založeným na pěti dílčích indexech s následujícími váhami, odvozenými z průzkumů prováděných Institutem řízení dodávek (Institute of  Supply Management – ISM) v USA, a to následovně: nové objednávky – 0,3;  výstupy – 0,25; zaměstnanost – 0,2; dodací lhůty (sub)dodavatelů – 0,15; zásoba nakoupeného zboží na skladě – 0,1. Index dodacích lhůt je přitom invertován tak, aby jeho změna probíhala porovnatelným směrem. Index PMI ukazuje sumárně stav výrobního sektoru, vyjádřeného jednočíselným ukazatelem.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688