Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  19.07.2007 07:26:09

DOWER-D: Proč padá Orco?


Odpověď je složitější. Musíme začít v Americe. Americká měna včera prudce oslabila a dolar je nejlevnější v historii. Hlavní příčinou tak špatné situace jsou americké hypotéky. Méně důvěryhodní klienti už nejsou schopni splácet, ceny hypoték padají a na trhu s úvěry se zvyšuje nervozita. Olej do ohně přilil i šéf FED Ben Bernanke, když při vystoupení v Kongresu Spojených států uvedl, že se situace na realitním trhu pravděpodobně ještě zhorší.

Od jara stouply v USA platební výpadky méně důvěryhodných klientů na nejvyšší úroveň za posledních deset let. Do potíží domácnosti přivedly především (1) rostoucí úroky a (2) klesající ceny nemovitostí. Už zkrachovalo i mnoho hypotečních firem. A také dva velké fondy investiční banky Bear Stearns. Ta se je sice pokusila zachránit finanční injekcí 1,6 miliardy dolarů, ale nepomohlo to. Včera proto banka oznámila, že fondy přišly téměř o veškerý kapitál a proto jim už další pomoc neposkytne. Jde zřejmě ale jen o špičku ledovce. Nikdo totiž přesně neví, kolik dalších fondů mohlo do špatných hypoték investovat. Finanční instituce navíc na základě hypoték vytvářejí nové cenné papíry, které pak prodávají dalším investorům. Někteří experti, například Willem Sels, už varují i před možným dominovým efektem: "Pokud budou rizikové přirážky na firemní dluhopisy dále růst, mohlo by to mít dopad i na trhy akciové."

A co Evropa, co Česko? Česko je zatím v klidu, ale... Proč padá Orco Property, graf 1? Nesouvisí jeho činnost úzce právě s hypotékami, rostoucími úroky a cenami nemovitostí?

Graf 1, Orco Property, OS MACD a Bollingerova pásma k 18.7. - pro zvětšení klikněte

A dál... Investoři utíkají z dolarových aktiv a americká měna oslabuje. Takový vývoj by měl lákat investory do Evropy. Ale... To je ale - při povrchním pohledu paradoxně - špatná zpráva pro evropské akcie. Velká část příjmů evropských firem totiž pochází právě z vývozů do USA. Slábnoucí dolar tyto příjmy zmenšuje. I proto už třetím dnem padají evropské burzy. Pražskou burzu tato vlna zatím naštěstí nezasáhla. Důvod je nasnadě - většina českého vývozu směřuje do Evropy a ne do Ameriky. Ale znovu ale... Co když se Evropa vyčerpá a nebude kam vyvážet, viz Selsem avízovaný dominový efekt? Co pak?

A ještě jedno české PROČ. Proč zase včera vyskočil ČEZ, graf 2?

Graf 2, ČEZ, OS MACD a Bollingerova pásma k 18.7. - pro zvětšení klikněte

Bezprostředně k růstu přispělo především zvýšení doporučení investiční banky Merrill Lynch. Její analytici oznámili, že zvyšují cílovou cenu pro akcie ČEZ z původních 1200 na 1275 . Ale proč tak učinili? Vidí v ČEZ silný růstový potenciál, který nebyl dotčen ani zprávami o tom, že MUS vybuduje v Česku spolu s konkurenčním E.ONem elektrárnu za 56 miliard korun. Ale hlavně, viz předcházející text o problémech v USA, ČEZ nebude v nejbližší době vyvážet energii do USA a elektřina bude v Evropě, především tam, kde ČEZ expanduje stále žádoucí. Proto.





Milí čtenáři, neváhejte se na nás obrátit s jakýmkoli dotazem.
Jsme připraveni vám pomoci s přihlášením, placením, či čímkoli, co souvisí se službami Technické analýzy, které poskytuje server Kurzy.cz ve spolupráci se společností Dower-D.
Řekněte nám, co vás trápí v souvislosti nejen s Technickou analýzou (dower@dower.cz), nebo nám zavolejte (Kurzy.cz - Tel.:241 485 232-4).

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

30.01.2007DOWER-D: Orco Property - proč nás má zajímat? Emil Dočkal (Dower-D)
05.01.2006DOWER-D: Orco - to byl fičák! Emil Dočkal (Dower-D)
07.12.2005DOWER-D: Bude Orco následovat CETV? Emil Dočkal (Dower-D)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688