Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Dluhopisy  |  19.03.2007 11:33:57

Atlantik - Kilcullen - dluhopisy v 11.týdnu

Vývoj dluhopisového trhu (19. 3. 2007)

 

Po dalším týdenním poklesu na amerických akciových trzích se investorská veřejnost opět uchyluje k investicím do méně rizikových aktiv. To pomáhá i vládním dluhopisům, které bychom i v budoucnu měli favorizovat před těmi evropskými. Na nejstarším kontinentu se totiž stále předpokládá ještě jedno navýšení sazeb v tomto roce.

 

Naopak do výnosů se na americkém trhu v současnosti zahrnuje dokonce trojí snížení úrokových sazeb. Americké výnosy se od počátku první korekční vlny na konci února pohybují z 80 % ve směru poklesu na akciových trzích, nárůst obav z dalšího poklesu bude investory dále směřovat do klidných vod jistějších výnosů.

 

Začínají se totiž projevovat další důsledky propadu cen amerických rezidenčních nemovitostí. Na Wall Street padl další poskytovatel hypoték, což by v důsledku mohlo vést k ještě drastičtějším pádům na rizikovějších typech aktiv. To alespoň do svých úvah promítají investoři, dluhopisový trh na nové skutečnosti velmi promptně reaguje.

 

Stejné důvody vedou k dalšímu poklesu výnosů také v zemích eurozóny. Vládní dluhopisy klesly na výnosech a vzrostly inverzně na cenách, i přes stále solidní očekávání ekonomického růstuEvropě nyní převážily obavy z poklesu trhů v USA


Spojené státy:

O       Co se týče makroekonomických dat, jejich vliv je do značné míry v současnosti upozaděn. Minulý týden byly zveřejněny maloobchodní tržby za únor a jejich výše potvrzuje nečekaně slabší kondici domácí spotřeby na úvod letošního roku. Dlouhodobě jejich růst zpomaluje, stále se však vyskytují na solidních úrovních.

O       pátek byl zveřejněn údaj týdne, americká inflace za únor. I když byla čísla mírně vyšší než trh předpokládal, dlouhodobě se potvrzuje trend poklesu růstu cen. S výraznějším zpomalení americké ekonomiky by se měly inflační tlaky ještě snížit.

O       Poklesly také indexy průmyslu FeduNew Yorku i Filadelfii, vzrostla inflaceprůmyslu. Pozitivních zpráv pro růst poskrovnu, což posouvá ceny dluhových instrumentů výše. Výnosy se tak posunuly opět níže, a to více než v Evropě, kde se očekává relativně silnější růst domácího produktu.

O       Výnosy dvouletých dluhopisů spadly o 8 bodů, trh pomalu začíná přemýšlet o tom, zda „sazby letos dvakrát dolů“ nejsou málo. Do splatnosti přinášejí dvouleté vládní papíry 4,59 %, což je 66 bodů pod současnou úrovní úrokových sazeb (5,25 %).

O       Výnosy minulý týden klesly logicky více na kratším konci. Delší konec výnosové křivky je níže o 5 bodů, návrat pozitivního sentimentu na akciové trhy by ale mohl výnosy posunout opět výše, stejně jako jsme tomu byli svědky do korekční vlně koncem února.

 

Evropa:

O       Přesně podle očekávání dopadla čísla růst spotřebitelských cen v ekonomikách zemí eurozóny. Meziroční růst na úrovni 1,8 % je pod dvouprocentním cílem Evropské centrální banky. Ta se však i tak chystá k dalšímu utažení měnové politiky.

O       Naznačil to její prezident J.-C. Trichet minulý týden ve středu, když zopakoval, že politika ECB zůstává expanzivní. Nejsilnější růst za posledních 6 let a fakt, že z dlouhodobého pohledu se sazby vyskytují na svých velmi nízkých úrovních, tlačí rizika výše a bankéře z ECB k tomu, aby zvedly palec ve prospěch dalšího utáhnutí kohoutků.

O       Na trhu se tedy perou dva protichůdné proudy: negativní sentiment a „útěk“ z rizikovějších typů investic tlačí výnosy níže a fundamentální stav evropských ekonomik spolu s výroky o dalším utahování úrokových sazeb na straně druhé nedává prostor k většímu než mírnému poklesu výnosů.

O      
Také tak tomu bylo v minulém týdnu. Výnosy se na kratším konci téměř nezměnily a lze čekat, že komentáře prezidenta Tricheta budou mít dopad spíše na dvouleté papíry než v případě delších splatností. Ty zase ovlivňuje celková poptávka na trhu, pokles o 5 bodů je tedy pochopitelný.

Region střední Evropy:

O       Střední Evropa jakoby nesledovala vývoj ve světě, výnosy na trhu vzrostly nejvíce u nás a v Polsku. Také v regionu byla oznámena inflační čísla, víceméně bez překvapení.

O       Budoucí vývoj chtě nechtě ovlivní posílení měn, které nabývá na síle po korekci z úvodu roku. Na Slovensku se centrální banka bojí, že by se kurz mohl výrazněji vychýlit od parity, mohla by opět škrtit poptávku v repotendrech.

O       Česká národní banka je připravena na období beze změn v nastavení měnové politiky. Inflace se zdá být pod kontrolou, a nižší rizika pro růst vzhledem k očekávanému pomalejšímu růstu v letošním roce tomu jen pomohou.

 

Robert Šíbl

Atlantik - Kilcullen Asset Management, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Čt   9:30  Oznámení o aukci 1. tranše SPP 913 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Út 10:31  CTP: Akvizice pozemků v Polsku Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

12.03.2007Atlantik - Kilcullen - dluhopisy v 10.týdnu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
05.03.2007Atlantik - Kilcullen - dluhopisy v 9.týdnu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
26.02.2007Atlantik - Kilcullen - dluhopisy v 8.týdnu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
19.02.2007Atlantik - Kilcullen - dluhopisy v 7.týdnu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688