Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  01.03.2007 09:53:24

Cyrrus - HOT 1.3. - Asie pokračovala v poklesu, amerika lehce rostla, PKN, ČEZ

Ranní komentář:

Ben Bernanke včera pomohl alespoň částečně uklidnit trhy svým prohlášením, že americká ekonomika setrvá v mírném růstu. Přispěl tak k růstu indexů přibližně o půl procenta, přesto je předčasné hovořit o konci korekce. Výrazná revize HDP za 4q2006 (z původních 3,5% na 2,2%) a pokles prodejů nových domů nejsou pro trh dobrou zprávou, ledaže by dnes index nákladů na osobní spotřebu ukázal výraznější pokles inflačních tlaků. Na trhu byla jasně patrná nejistota investorů, kteří přikupovali především defenzivní tituly z oboru farmaceutiky či tabákového průmyslu. Dolar kupodivu příliš nereagoval na horší statistiky a vůči jenu mírně posílil. 

Asijské trhy pokračovaly v poklesu a čínský index se po včerejším nádechu opět ponořil do hlubin červených čísel (-3,6%). Známky zpomalování ekonomického růstu v USA jsou nepříznivé pro většinu asijských indexů, v nichž mají velkou váhu exportéři.

Polská společnost PKN Orlen dnes oznámila výsledky za čtvrtý kvartál 2006. Čisté tržby meziročně vzrostly o 15,5% na 13,12 mld. zlotých, nicméně na nižších úrovních výsledovky byla data mnohem horší. Provozní zisk poklesl na 173,1 mil. zlotých (-61% y/y) a čistý zisk dosáhl 146,5 mil. zlotých (-60% y/y), což je méně než činil nejnižší odhad v rámci průzkumu Reuters. Důvodem špatných dat jsou jednak klesající marže, jednak pokles cen ropy, který způsobil snížení hodnoty této suroviny ve skladech a PKN tak vykázal ztrátu z přecenění těchto zásob.

Skupina ČEZ chce v období let 2007 až 2011 investovat celkem 194,3 miliardy . Z toho 30,5 miliardy připadá na letošní rok a 35,7 miliardy na příští rok. V dalších letech již bude výše ročních investic přesahovat 40 miliard . Výše uvedená čísla nezahrnují možné akvizice dalších společností v Česku a zahraničí a jsou v souladu s našimi očekáváními. Jednou z prvních akvizicí může být koupě polské elektrárny Dolna Odra, o jejímž prodeji polská vláda uvažuje a ČEZ bude jistě patřit k předním zájemcům.

Dnes očekáváme:

Hospodářské výsledky za loňský rok zveřejní Unipetrol (9:30) a CME (před 15:30), z ostatních událostí bude v eurozóně zveřejněn harmonizovaný index spotřebitelských cen za únor (11:00) a v USA budeme zvědaví na index nákladů na osobní spotřebu (14:30) a index nákupních manažerů v průmyslu (16:00).

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688