Dan Karpíšek (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  04.09.2000 11:01:24

Akcie: Český akciový trh v pátek opět posiloval tažen akciemi Českého Telecomu

Ranní zpráva Komerční banky

Datum : 4.9.2000

Komentář k trhům



       Český akciový trh v pátek opět posiloval tažen akciemi Českého Telecomu. Český Telecom prodloužil svůj čtvrteční růst pod vlivem zlepšení sentimentu k telekomunikačním titulům v Evropě. Další pozitivním impulsem bylo oznámení velmi dobrých údajů o nezaměstnanosti v USA, které podpořily očekávání, že FED na svém dalším zasedání ponechá sazby nezměněny.

       Český Telecom posílil o 2,3% na 623,2 a České radiokomunikace přidaly 1,0% na 1792 i přes zprávy o možném dalším zdržení privatizace společnosti. Unipetrol posílil o 3,3% a ČEZ přidal 4%. Dařilo se i bankám. Komerční banka posílila o 2,2% na 906,6 a Česká spořitelna získala 0,9% na 203,8.

       Dnešní vývoj je velmi těžké odhadnout. Očekáváme spíše nízkou aktivitu vzhledem ke svátku v USA. Investoři by také mohli vybírat zisky.

      

Zahraniční trhy



       Velmi dobré údaje o nezaměstnanosti a také pokles indexu průmyslových objednávek (NAPM) podpořil růst obou hlavních akciových indexů. DJIA posílil o 0,21% na 11238,78 bodu tažen hlavně výrobci počítačů IBM a Hewlett-Packard. Naopak, pokles finančních titulů jako JP Morgan, Citigroup a American Express omezil páteční růstu. NASDAQ přidal 0,67% na 4234,33 bodu. Na NASDAQu se dařilo hlavně významným technologickým titulům jako Oracle, Sun Microsystems a Juniper Networks. NASDAQu pomohly nahoru i biotechnologie. Naopak oslabovalo Yahoo! v obavách o zpomalení růstu výdajů na Internetovou reklamu, hlavní zdroj příjmů Yahoo!. Dnes jsou trhy v Americe kvůli svátku uzavřeny.

       Technologické a telekomunikační tituly pomohly k růstu i německým indexům. DAX přidal 2,05% na 7364,99 bodu. Posilovaly hlavně tradiční technologické tituly. Deutsche Telecom přidal 6,91%, následoval SAP, který posílil o 5,29%. SAP se daří také kvůli plánovanému IPO jeho dceřinné společnosti SAP System Integration AG. Dařilo se i T-Online, Siemens a Epcos. Commerzbank ztratila 4,5%. Na Neuer Markt aukční síň Ricardo.de posílila o více než 20% vlivem zlepšené nálady na trhu. Naopak společnost Infomatec pokračovala ve svém propadu.

      

Komentář ke společnostem



       Telekomunikace

      


       Náměstkyně ministra dopravy Guerlichova prohlásila, že privatizace Českého Telecomu by neměla být zpožděna a že privatizační výnos by mohl být ještě vyšší, než kdyby společnost koupila KPN. Nevyloučila ani účast Deutsche Telecomu, i když ho podmínila jeho úspěchem při privatizaci Českých radiokomunikací.

       Ministerstvo dopravy se údajně shodlo s ČTÚ o udělení čtyř licencí na UMTS pravděpodobně v roce 2002. Nicméně, stále nebylo rozhodnuto jestli budou uděleny na základě výběrového řízení, aukce a nebo kombinací obou metod. Ministerstvo dopravy by mělo na zasedání vlády připravit odhad výnosů případné aukce, pravděpodobně do debaty o rozpočtu. Také ještě nepadlo rozhodnutí o tom, zdali budou tři licence rezervovány pro stávající operátory a aukce bude tedy pouze o jednu licenci. Ministerstvo financí odhaduje výnos aukce UMTS licencí ve výši 20mld.

      

       ČEZ

      


       Zástupci Státního úřadu pro jadernou bezpečnost se setkali se svými rakouskými protějšky. Mluvčí úřadu po skončení schůzky oznámil, že nevidí žádný důvod ke zpoždění uvedení Temelína do provozu i přes malé nedostatky, které byly odhaleny při posledních zkouškách.

       Jedná se o pozitivní zprávy pro ČEZ, akcie by měly reagovat podobně.



      Tyto zprávy pro vás vytváří Trading Komerční banky a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá   9:54  Gen hlásí růst tržeb za 4QFY a za celý fiskální rok Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Čt 18:03  Zlato a akcie – cykly a trend Patria (Patria Finance)
Čt 16:41  Akciové trhy: Evropa opět na maximech, před výsledky zájem o ČEZ - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688