Výběr zpráv  |  05.06.2006 10:49:09

Budoucí ekonomická situace v ČR? Zataženo, občas mráček

Máte rádi napínavé příběhy? A těšíte se na jejich vyústění? Pak právě vám nabízí povolební uspořádání v České republice báječnou příležitost k nejrůznějším analýzám. Při nich si sami sobě můžete dokázat své dovednosti a schopnosti. A to nejen v předpovědích, tipech, ale i odhadech a argumentech. Pokud vám z nich většina vyjde, paak už je jen krůček k tomu, abyste se zamysleli, proč vlastně potřebujete mít za zadkem někoho silného, nazvěme ho stát, když na to stačíte sami. Stát by měl primárně přece sloužit jen těm slabším a potřebným, kteří si nedokážou pomoct a rozhodnout se sami. Bohužel se však ukázalo, že v této druhé skupině je stále dost velký počet lidí, kteří to rozhodování s radostí svěří za sebe někomu jinému.

Přesně ve stylu předpovědi počasí o zatažené obloze vypadá povolební situace v tuzemsku. Jak si všimla zpravodajská televizní stanice CNN voliči u nás doma jsou zřejmě nepoučitelní. Změnu sice chtěli, ale ne zas tak velkou. Jak to říkal vypravěč u Krkonošských pohádek? „Jo, jo, proč dělat věci jednoduše, když jdou složitě… Výsledky voleb mají mít podle aktuálního vyjádření nejrůznější směsice ekonomů a finančních odborníků na vývoj domácího hospodářství v horizontu několika týdnů pramalý vliv. Nehledě však na to, Česká národní banka ještě před samotnými volbami přišla s prohlášením, že k rostoucímu zadlužování Čechů u bank i jiných finančních institucí začínají přispívat ve větší míře i nízkopříjmové domácnosti. V případě horšího ekonomického vývoje to může ohrozit jejich finanční situaci. Inu, carpe Diem, pořád si říkáme, Po nás potopa, vždyť co se může stát? Pravdou ale zůstává, že zadlužení, a to nejen státu, bude potřebovat velmi rychle reformovat.

Hlavní ekonom ČSOB Martin Kupka ve vyjádření pro Českou televizi investory uklidňoval, když říkal, že patový stav povolební situace se sice může krátkodobě projevit na oslabení koruny, ale pokud se podaří sestavit vládu, která bude schopna prosadit reformy, pak se prý nic neděje. V této souvislosti je jeho spekulace odvážná, vzhledem k tomu, že pravicová ODS do dnes nezapomněla ČSOB, která je spojována se zřejmě do opozice odcházející ČSSD, jak to kdysi bylo s IPB… Je vůbec zajímavé sledovat, jak si lidé představují v Česku vlastní budoucnost. Zajímavá bude i analýza toho, proč socialistická strana, neschopná za osm let své vlády prosadit a nastartovat ani jednu zásadní ekonomickou reformu (mimo více méně kosmetických úprav jako jsou investiční pobídky), po které zahraniční respektované instituce volají a varují před pozdějšími problémy, znovu přesvědčila především lidi na Moravě, že claim, tedy poselství Budu pro vás pracovat, je míněno upřímně. Zvlášť u ekonomického parametru NEZAMĚSTNANOST regionu se nabízí v souvislosti s tímto poselstvím řada otázek. Jednoduchá úvaha a pohled na výdaje Ministerstva práce a sociálních věcí pak možná napoví. Možná by stačilo pobídnout nejen velké automobilky, ale i drobné a střední podnikatele k vyšší aktivitě a maximálním zjednodušením práva a daňové zátěže, posílit střední stavy a vrstvy. Jenže to by zas zřejmě nekorespondovalo s tou prosperitou všech…

Můžeme se tedy s největší pravděpodobností těšit na zamračené časy. Sociální a důchodová reforma se asi (sic!) odkládají na "neurčito", rozuměj až na drtivé vítězství pravice či levice, s ostatními reformami je to podobné. Smutnou zprávou pro investory zůstává to, že díky stavu sto na sto zřejmě oslabí v horizontu měsíců i cenné papíry. Zajímavé bude sledovat, jak se výsledky domácích voleb promítnou do výsledků volebního klání u našich východních sousedů. Pobavilo mě, že o tomto víkendu sobotní Lidové noviny přinesly na straně tři celostránkový návod na to, jak včas a pohodlně emigrovat (Proč?! J) a kam. Slovensko bylo počítáno mezi potenciální kandidáty pro liberály a lidi, kteří vyznávají maximální míru volného trhu a co nejmenší míry zasahování státu do chodu společnosti. Tamní analytici se podle všeho přiklánějí k vítězství populistické levice pod vedením strany SMER Roberta Fica. Mě však z mini interview mezi slovenskými přáteli a kolegy vyšlo něco jiného, tak uvidíme. Přiznám se vám, že tohle „panevropské“ táhnutí lidské společnosti doleva mi moc nesedí. Jsem pro solidaritu, ale, jak se říká, odsuď…

Ještě, že můžeme číst a vzhlížet k relativně optimistickým zprávám ze zámoří. Newyorská burza cenných papírů (NYSE) a evropský Euronext se spojí. NYSE totiž překonala akviziční nabídku německé Deutsche Börse a za Euronext zaplatí 7,78 miliardy eur (asi 220 miliard korun). A proč je tato zpráva tak úžasná? Stačí si uvědomit, že touto fúzí vznikne první burza, která bude operovat na obou březích Atlantiku. Už teď skupujte cenné papíry – po oznámení sloučení povyskočily americké tituly, kotované na NYSE téměř o čtyři a půl procenta, ty evropské pak téměř o tři. Společně věřme, že po dvou volebních obdobích socialistického rozhazování a všeobecné prosperity nám porostou ekonomická procenta reforem o něco rychleji.

Pavel Daniel

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688