Věra Stárová (GfK-Praha)
Investice  |  18.07.2005 14:17:43

Index důvěry spotřebitelů GfK Praha dosahuje stabilně vysokých hodnot


Praha, 13. červenec 2005 - Aktuální výsledky šetření Spotřebitelský barometr realizovaného GfK Praha ukazují, že Index důvěry občanů v českou ekonomiku zachovává i na počátku léta letošního roku stoupající tendenci. Aktuální hodnota indexu spotřebitelské důvěry byla v červnu 2005 52,3 bodu. Hodnota indexu spotřebitelského klimatu roste již od podzimních měsíců 2004. V současnosti je o 5,1 bodu vyšší než na konci loňského roku. Srovnatelná hodnota (52,6 bodu) Indexu důvěry byla naposledy v dubnu roku 2002.

Šetření Spotřebitelský barometr je dlouhodobě realizováno společností GfK Praha pomocí telefonického dotazování na reprezentativním vzorku české populace o velikosti 1 000 respondentů ve věku 15-79 let.

Na zvýšení spotřebitelské důvěry se podílí především pozitivní hodnocení vývoje hospodářské situace ve srovnání s obdobím před 12 měsíci a ochota občanů realizovat v současnosti velké nákupy. Stoupající tendenci vykazují i dílčí indexy reflektující finanční situaci domácností.

Ve srovnání s dalšími zeměmi střední a východní Evropy (Polskem, Rumunskem a Bulharskem), v nichž probíhají analogická šetření, je hodnocení ekonomické situace v České republice nejpříznivější. Při hodnocení finanční situace vlastní domácnosti ve srovnání se situací před rokem tvrdí přibližně dvě pětiny obyvatel ostatních států, že se zhoršila, z Čechů má obdobný dojem jen pětina (22 %). Ve výhledu do budoucna jsou při odhadování vývoje finanční situace domácnosti nejoptimističtější Rumuni, z nichž zlepšení očekává více než čtvrtina (27 %). Zlepšení situace domácnosti očekává i pětina (21 %) Čechů, více než polovina (54 %) z nich se pak domnívá, že zůstane stejná. Nadpoloviční většina (55 %) Čechů také uvádí, že jejich finanční situace domácnosti je natolik dobrá, že jim dovoluje i peníze ukládat. V ostatních dotázaných státech dovoluje stávající finanční situace spořit přibližně jen 15 % dotázaných.

Češi jsou optimističtí i co do odhadů vývoje cen spotřebního zboží. Téměř dvě pětiny (38 %) dotázaných se domnívají, že v následujících 12 měsících ceny zůstanou přibližně stejné nebo jen málo poklesnou či porostou. Podobný názor mají i Poláci (39 %). Naopak Rumuni (68 %) a Bulhaři (60%) očekávají spíše výrazný nárůst cen. Pozitivní vnímání aktuální hospodářské situace a jejího vývoje dokládá i záměr dvou třetin (63 %) Čechů utratit v příštím roce stejně nebo více než v roce minulém.

Dotázaní ze všech destinací očekávají ve své zemi v následujícím roce nárůst nezaměstnanosti. Největší obavy z jejího růstu mají nejen Rumuni (59 %), ale i Poláci (46 %). Pětina (22 %) Čechů a (19 %) Bulharů naopak očekává její mírný pokles.

Skupina GfK v ČR

Skupina GfK v ČRGfK Praha, INCOMA Research a INCOMA Consult – je předním poskytovatelem komplexních služeb v oblasti výzkumu trhu a veřejného mínění, včetně konzultačního a poradenského servisu.

Více viz: www.gfk.cz, www.incoma.cz

Skupina GfK v ČR je součástí skupiny GfK, ve svém oboru páté největší společnosti na světě.

GfK Group

GfK Group má více než 130 poboček a dceřiných společností působících v 63 zemích světa. Zaměstnává více než 7 000 pracovníků. V roce 2004 dosáhla obratu 672 milionů EUR (nezahrnuje společnost NOP World). Aktivity skupiny GfK jsou rozděleny do pěti obchodních segmentů: Consumer Tracking, HealthCare, Retail & Technology, Media a Custom Research.
Více viz: www.gfk.com

Společnost GfK získala 1.6.2005 od britské mediální skupiny United Business Media skupinu pro výzkum médií NOP World za pořizovací cenu v celkové výši 383 miliony GBP (asi 550 mil. EUR). Společnost NOP World a GfK Group vykázaly v roce 2004 společný obrat ve výši téměř jedné miliardy EUR. Spojení více než 1 500 pracovníků NOP s GfK znamená pro skupinu GfK výrazné rozšíření týmu odborníků v oblasti výzkumu trhu a marketingu.

Stručný popis podnikatelských segmentů GfK Group:

Consumer Tracking

Informační servis  k otázkám trhu a marketingu dotýkajících se každodenního nákupního rozhodování  a chování spotřebitelů nejen u předmětů denní potřeby, ale i předmětů dlouhodobé spotřeby a služeb.
Více viz: www.gfk.com

HealthCare

Informační servis k otázkám vývoje produktů, komunikace, image a cenových vazeb léčiv, tržní pozice a spokojenosti zákazníků, měření množství a obratu použitých materiálů a produktů u zubních lékařů a laboratoří, měření spotřeby      veterinárních léčiv. 
Více viz: www.gfk.com

Retail & Technology

Informační servis k otázkám marketingu, logistiky a odbytu v průmyslu a obchodu, působících na trhu spotřební techniky.
Více viz: www.gfkms.com

Media

Informační servis o chování a postojích uživatelů médií. Nejde přitom jen o kvantitativní analýzy diváků, čtenářů posluchačů, ale i o kvalitativní studie zaměřené na jejich akceptaci, preference a vybavování si mediálních obsahů.
Více viz: www.gfk.com

Custom Research

Informační servis o vývoji, pozici a péči o produkty a nabídky služeb k optimalizaci mixu marketingové politiky aktivit a k řízení produktových a firemních značek, jakož i k loajalitě spotřebitelů.
Více viz: www.gfkadhoc.com


On-line Shop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 10:56  USA: Slabší HDP, ale hlavně vyšší inflace Research (Česká spořitelna)
Pá 10:48  Jarní mrazy a měnová politika Research (Česká spořitelna)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:32  Monetary developments in the euro area: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)
Pá 10:28  Necílíme kurz. - Z Japonska zní Jan Berka (Roklen24)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688