Rekonstrukce fasády divadla pokračuje a s ní i stavba opěrné zdi

Rekonstrukce fasády bruntálského městského divadla je v plném proudu. Jedná se o náročnou stavební akci, která divadlu zčásti navrací jeho historický vzhled.
Rekonstrukce fasády divadla

Na fasádě divadla již byly dokončeny hladké štukové omítky novodobé přístavby divadla včetně klempířských prvků. Tvarově složitější fasáda historické části divadla s architektonickými zdobnými prvky je dokončena včetně klempířských prvků a štukové vrstvy na jihozápadní straně (od parkoviště) a severovýchodní straně (od parčíku). Na severozápadní straně (ul. Partyzánská) se pracuje na dokončování zdobných prvků fasády s postupným osazováním klempířských prvků a štukováním povrchu.


Zajímavostí je, že horní povrch vystupujících hlavic pilastrů je postupně opatřován ochranným olověným oplechováním včetně krycího nátěru v barvě fasády pro delší životnost prvku a bude ještě doplněn hroty proti sedání ptactva, stejně jako kordonová římsa,“ podotkl Pavel Juříček z odboru správy majetku, investic a dotací Městského úřadu v Bruntále.


Současně probíhá v Partyzánské ulici stavba nové opěrné železobetonové zdi pomocí tzv. systémového bednění s postupnou betonáží po dilatačních částech. Na jihozápadní straně divadla (od parkoviště) pokračují práce na úpravě vstupu č. 2 (nákladní vstup pro divadelní techniku), kdy po dokončení úpravy a doplnění základových pásů probíhá vyzdívka obvodového zdiva.


Rekonstrukční práce začaly před rokem. Záměrem je znovu otevřít bruntálské divadlo návštěvníkům na podzim letošního roku, kdy má být dokončena také částečná obnova interiéru. „Chtěl bych vyzdvihnout odbor správy majetku, investic a dotací a jmenovitě pana Juříčka za to, jak rekonstrukce pokračuje i přes veškeré stavební komplikace, které v průběhu vyvstaly a o nichž jsme nemohli dopředu vědět. Patří mu velké díky za jeho úsilí a také za to, jak prochází položku po položce a šetří městu peníze,“ řekl starosta města Martin Henč.


Rekonstrukce fasády divadla je velmi složitou stavbou. Jak bývá v takových případech obvyklé, objevují se neočekávané, ale podstatné detaily, které bohužel znesnadňují navazující práce. Proto došlo několikrát k dílčím prodloužením termínů. Věřím, že nově zrekonstruované divadlo bude krásné a dlouhou dobu bude našimi občany hojně využíváno,“ uvedl místostarosta Bruntálu Petr Rys, který má na starosti odbor správy majetku, investic a dotací.


Původní objekt divadla byl postaven na konci 19. století. Během 20. století bylo divadlo několikrát rekonstruováno. Během přestaveb se výrazně změnil vzhled divadla. Výsledkem současné rekonstrukce bude mj. návrat k novorenesančním prvkům na fasádě historické části.

Zodpovídá: Jiří Ondrášek
Vytvořeno / změněno: 23.5.2024 / 23.5.2024

Zařazenočt 23.05.2024 11:05:00
ZdrojBruntál
Originálmubruntal.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=1316&id=985508

Související témata

Divadlo Archa | Oprava D1



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.