ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  21.05.2024 12:06:00

Evropští spotřebitelé a průmysl budou mít prospěch z čistých, bezpečných a stabilních dodávek energie

Přijetí reforem energetických trhů

Komise vítá dnešní přijetí důležitých reforem trhu s elektřinou a plynem a nový regulační rámec na podporu rozvoje vodíku a dalších dekarbonizovaných plynů. Tyto reformy zdůrazňují odhodlání Evropy pokračovat v přechodu na čistou energii a zároveň posílit bezpečnost dodávek a ochranu spotřebitele a vycházet ze zkušeností získaných z energetické krize.

Trhy s energií, které obstojí i v budoucnu, podnítí investice do čisté energie a usnadní nižší a stabilnější ceny, které jsou klíčové pro zvýšení konkurenceschopnosti evropského průmyslu na celosvětové úrovni. S přijetím revidovaného uspořádání trhu s elektřinou a balíčku týkajícího se dekarbonizovaného plynu a vodíkuEU další nástroje k dosažení svých cílů v oblasti energetiky a klimatu v rámci Zelené dohody pro Evropu. Aktualizovaný rámec pro trh s plynem dává členským státům možnost v souladu s cíli plánu REPowerEU zastavit nebo omezit dovoz plynu potrubního i LNG z Ruska a Běloruska.

Lépe chráněná a konkurenceschopnější síla spotřebitelů

Reforma trhu s elektřinou poskytuje spotřebitelům širší výběr smluv a jasnější informace před podpisem smluv. Budou mít možnost uzamknout bezpečné a dlouhodobé ceny a mít smlouvy s dynamickým určováním cen, aby mohly využívat kolísání cen k využívání elektřiny, je-li levnější. Členské státy budou muset zřídit dodavatele poslední instance, aby žádný spotřebitel neskončil bez elektřiny. Zranitelní spotřebitelé a chudí lidé trpící energetickou chudobou budou chráněni před odpojením a členské státy budou moci v případě krize rozšířit regulované maloobchodní ceny na domácnosti a malé a střední podniky. Kromě ochrany spotřebitele je posíleno i sdílení energie. Například nájemci budou moci sdílet přebytečnou střešní solární energii se sousedem.

Reforma rovněž pomůže evropským podnikům udržet si konkurenceschopnost tím, že jim poskytne přístup k předvídatelnějším nákladům na energii. Vytváří podmínky pro dodavatele i spotřebitele, aby mohli těžit z rozšířeného využívání dlouhodobějších tržních nástrojů, jako jsou smlouvy o nákupu elektřiny, dvousměrné rozdílové smlouvy a forwardové smlouvy. To poskytne jistotu investic jak výrobcům elektřiny, tak průmyslovým spotřebitelům. Celkově budou domácnosti i podniky moci těžit z nižších nákladů na obnovitelné zdroje energie, jejichž integraci a dostupnost podpoří také nová ustanovení o přetížení sítě, obchodních lhůtách, reakci na straně poptávky a skladování, jakož i o aukcích na úrovni EU.

Aby se zajistilo, že spotřebitelé v EU budou mít prospěch z konkurenčních trhů s transparentním stanovováním cen, budou mít Agentura pro spolupráci energetických regulačních orgánů (ACER) a vnitrostátní regulační orgány lepší schopnost sledovat integritu a transparentnost trhu s energií.

Čistší a bezpečnější evropský trh s plynem

Nový rámec pro trh s plynem usnadní zavádění plynů z obnovitelných zdrojů a nízkouhlíkových plynů a zároveň zajistí bezpečnost a cenovou dostupnost energie pro všechny evropské občany. Reforma trhu s plynem zajišťuje, aby dekarbonizované plyny a vodík mohly proudit po celé Evropě. Reformy zejména povedou k vytvoření trhu s vodíkem, který bude klíčový pro omezení emisí v odvětvích, kde je obtížné snížit emise, jako je těžký průmysl a doprava. Komise rovněž v rámci Evropské vodíkové banky provede pilotní pětiletý projekt, jehož cílem je spojit poptávku po vodíku a jeho nabídku s cílem posílit rozvoj trhu a transparentnost.

Spotřebitelé budou lépe chráněni před riziky spojenými s dodávkami a cenami. Budou mít pravomoc převzít aktivní úlohu na trhu a vybírat čistší dodávky a zakázky. Prakticky řečeno, budou moci snadněji změnit dodavatele, používat účinné nástroje pro porovnávání cen, získávat přesné, spravedlivé a transparentní informace o vyúčtování a mít lepší přístup k údajům a novým inteligentním technologiím.

Další kroky

Po dnešním přijetí budou revidované právní předpisy nyní zveřejněny v Úředním věstníku Unie a jejich ustanovení vstoupí v platnost podle konkrétních lhůt.

Pozadí

Komise v prosinci 2021 předložila balíček týkající se dekarbonizovaných plynů a vodíku jako součást Zelené dohody pro Evropu. Spolunormotvůrci ji předběžně schválili v prosinci 2023. Návrhy se řídily strategickými vizemi stanovenými ve strategii EU pro integraci energetického systému a vodíkové strategii EUv roce 2020. V březnu 2023 byla navržena revize uspořádání trhu s elektřinou v reakci na výzvu vedoucích představitelů EU, aby předložili reformu s cílem zajistit evropskou energetickou suverenitu a dosáhnout klimatické neutrality. Byl předložen jako součást průmyslového plánu Zelené dohody a v prosinci 2023 jej předběžně schválili spolunormotvůrci.

Pro více informací

Otázky a odpovědi týkající se reformy uspořádání trhu s elektřinou

Otázky a odpovědi týkající se balíčku týkajícího se dekarbonizovaných plynů a vodíku

Quote

Stabilní ceny a čistá energie jsou klíčem k tomu, aby naši občané žili lepší život a aby naše podniky mohly v Evropě prosperovat a zároveň spravedlivě soutěžit na světovém trhu. Podle tohoto aktualizovaného rámce budou mít evropské domácnosti a podniky prospěch z větší bezpečnosti, cenové dostupnosti a transparentnosti na evropských trzích s energií. To je dobré pro přechod na čistou energii, což je dobré pro hospodářství.
Maroš Šefčovič, výkonný místopředseda pro Zelenou dohodu pro Evropu, interinstitucionální vztahy a strategický výhled 2024-05-20

Energetická krize přinesla významné změny v energetickém prostředí EU. Jakmile je Evropa do značné míry závislá na ruských dodávkách, nyní se přesouvá na budoucí trhy s elektřinou a plynem, kde neexistuje prostor pro ruský plyn a kde hrají ústřední úlohu obnovitelné zdroje energie, čisté plyny a vodík. Zejména vyzývám všechny členské státy, aby využily nová ustanovení plánu REPowerEU k co nejrychlejšímu ukončení přístupu Putina na naše trhy s energií.
Kadri Simsonová, komisařka pro energetiku 2024-05-20

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688