Hradec Králové (hradeckralove.org)
Z regionů  |  15.05.2024 15:24:00

Hradec Králové mění veřejné osvětlení, bude ekologičtější i úspornější

Ekologičnost, vysoká životnost a levnější provoz, takové jsou parametry nového osvětlení, které postupně v několika etapách vystřídá to stávající. Jako první, a to už začátkem června, se změny dočká tzv. velký okruh, osvětlení bude vyměněno po celé jeho délce. Radnici se navíc na tuto akci podařilo získat dotaci, která pokryje téměř veškeré náklady. V přípravě je nyní již druhá etapa, která bude rozsáhlejší a dotkne se tzv. malého okruhu, tedy ulic Komenského a Československé armády, dále Gočárovy třídy a dalších vybraných komunikací. Právě vypsání výběrového řízení na zhotovitele druhé etapy i přijetí dotace na první etapu schvalovali na svém včerejším jednání radní města.
 

 
 
„Chceme v našem městě upřednostnit moderní styl veřejného osvětlení, proto jsme zvolili LED svítidla. Jsou nejen ekologičtější, ale také úspornější a mají delší životnost. Díky této výměně bychom na veřejném osvětlení mohli i výrazně ušetřit,“ popisuje náměstek primátorky pro oblast rozvoje města Lukáš Řádek. Světla navíc nebudou mít nepříjemné bílé světlo, bude se jednat o přirozené teplé tóny, které nejsou pro oči zatěžující.

„Výměnu veřejného osvětlení plánujeme uskutečnit v několika etapách, které na sebe navazují. V té první nahradí stávající světla 381 kusů nových LED svítidel a 21 výložníků, a to po téměř celé délce velkého Gočárova okruhu. Jedná se o úsek dlouhý přibližně 5,5 kilometru. Práce, které dodavatelsky zajišťují technické služby, by měly být zahájeny již v červnu,“ uvádí náměstek primátorky pro oblast správy majetku města Pavel Vrbický. Veškeré práce spojené s první etapou, včetně projektové dokumentace, vyjdou na necelých 3,7 milionu korun včetně DPH. Práce v terénu pak bude zajišťovat společnost Bares Elestav.

Na první etapu výměny veřejného osvětlení navíc město získalo dotaci z Národního plánu obnovy pod Ministerstvem průmyslu a obchodu. „Podařilo se nám získat dotaci ve výši téměř 3,5 milionu korun, díky které můžeme pokrýt většinu celkových nákladů,“ doplňuje náměstek Řádek. Právě přijetí této dotace na svém včerejším zasedání schválili radní města. „V září loňského roku jsme navíc podali další žádost do Národního plánu obnovy, a to pro druhou etapu výměny veřejného osvětlení,“ dodává náměstek Řádek.

Právě vypsání výběrového řízení na zhotovitele druhé etapy bylo dalším schváleným bodem včerejšího jednání rady města. „Druhá etapa již bude o něco rozsáhlejší. Týkat se bude tzv. malého okruhu, tedy ulic Komenského a Československé armády. Dále jsou zde zahrnuté Gočárova třída a její postranní ulice, Koutníkova ulice a ulice Bratří Štefanů, a také část Rašínovy třídy. Zde je již velká část osvětlení vyměněna za LED svítidla, a to z doby, kdy zde probíhala stavba protihlukových stěn,“ upřesňuje náměstek Vrbický. V této druhé etapě bude třeba dodat 764 nových svítidel a 142 výložníků. V případě příznivého vývoje by mohl být zhotovitel vybrán závěrem letošního roku, v příštím roce by pak měla proběhnout montáž.

V dalších etapách radnice počítá s obměnou veřejného osvětlení v Pospíšilově, Brněnské, Štefánikově a Hradecké ulici. Dojít by v budoucnu mohlo i na odlehlejší lokality jako jsou Piletice nebo Rusek.

O veřejné osvětlení se ve městě starají Technické služby Hradec Králové. Za jeho provoz včetně oprav, údržby, pravidelné výměny stožárů a kabeláže zaplatí ročně více než 55 milionů korun. Do této částky jsou započítány také vánoční osvětlení či výzdoba i navýšení cen elektrické energie.


Kateřina Rohlíčková
tisková mluvčí MmHK
 
Zodpovídá: Ing. Petr Vinklář
Vytvořeno / změněno: 15.5.2024 / 15.5.2024
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688