Po podpisu smlouvy se zhotovitelem již nic nebrání zahájit stavbu nové českotřebovské knihovny

Řehák
Od února 2023 je budoucí osud bývalé svářečské školy v ulici Slovanská zpečetěn. Právě tehdy totiž do České Třebové dorazila zpráva o kladném vyřízení dotační žádosti, která bude městu poskytnuta prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu IROP a pokryje až dvě třetiny nákladů. Na podzim minulého roku pak následovala demolice výrobní části objektu, na kterou letos naváže samotná stavba.

Po demolici stávajícího objektu dílen a trafostanice pak z kraje letošního roku pak probíhala soutěž za účelem výběru zhotovitele stavby. Výsledná částka dosahuje 89 miliónů korun bez DPH. K podpisu smlouvy, dle které budou práce hotovy do osmnácti měsíců, došlo ve středu 15. května 2024. „Staveniště bude do rukou zhotovitele předáno v pondělí 3. června a v následujících dnech budou zahájeny stavební práce. Vzhledem ke skutečnosti, že součástí architektonického návrhu jsou také vestavěné prvky, bude souběžně se stavbou zahájen výběr zhotovitele vnitřního vybavení knihovny,“ uvedl po podpisu smlouvy starosta Zdeněk Řehák. Vybrané vizualizace vnitřních prostorů naleznete v červnovém vydání Českotřebovského zpravodaje.

Areál bývalé svářečské školy v ulici Slovanská je nevyužívaný od roku 2014, kdy po odchodu Univerzity Pardubice z jeho prostor došlo k odkoupení objektu městkou společností TEZA. Následoval převod budovy do rukou města, které se od počátku jeho převzetí zabývalo možnostmi jeho dalšího využití. Jako nejsmysluplnější se postupem času ukázala varianta rekonstrukce budovy pro potřeby městské knihovny.

„Od vedení Městská knihovna Česká Třebová víme, že současná budova nesplňuje požadavky potřebné pro poskytování kvalitních knihovnických služeb našim občanům. Objekt v ulici Smetanova není bezbariérový a částečně jej využívá komerční subjekt, což přináší stísněnost prostorů. Knihovna by neměla být jen místem, kam občané zamíří za výpůjčkou knih, ale také přirozeným prostorem setkávání a dalších vzdělávacích i společenských akcí. Tuto úlohu se vedení knihovny snaží plnit i v současných prostorách, ale jedná se z velké části o provizorní a improvizované řešení,“ odůvodnil potřebu přestěhovat hlavní budovu knihovny starosta Zdeněk Řehák.

0102
Zodpovídá: Jiří Holý
Vytvořeno / změněno: 15.5.2024 / 15.5.2024

Zařazenost 15.05.2024 15:05:00
ZdrojČeská Třebová
Originálceska-trebova.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=2175&id=40906
guiddokumenty40906



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.