ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  13.05.2024 12:05:00

Komise předkládá pokyny a doporučení k urychlení zavádění energie z obnovitelných zdrojů před výročím plánu

Zavádění energie z obnovitelných zdrojů před výročím plánu REPowerEU

Téměř dva roky od přijetí plánu REPowerEU dnes Komise poskytuje dodatečnou podporu členským státům s cílem dále urychlit zavádění energie z obnovitelných zdrojů a snížit dovoz fosilních paliv z Ruska. Komise přijala řadu nových a aktualizovaných doporučení a pokynů s cílem zlepšit a zefektivnit povolovací postupy a aukce pro obnovitelné zdroje energie. Tyto dokumenty pomohou provádět rámec EU pro energii z obnovitelných zdrojů tím, že zlepší podmínky pro rychlé zavádění domácí energie z obnovitelných zdrojů. Zvýšením poptávky po čistých technologiích v Evropě pomůže tato iniciativa rovněž posílit konkurenceschopnost průmyslu, zvýšit odolnost energetického systému a naplnit Zelenou dohodu pro Evropu.

Rychlejší a jednodušší povolovací postupy

V aktualizovaném doporučení o urychlení postupů udělování povolení a v jeho doprovodných pokynech, které dnes přijala, Komise zdůrazňuje způsoby, jak zlepšit plánování a povolovací postupy pro projekty v oblasti energie z obnovitelných zdrojů a související infrastruktury v EU. Aktualizované pokyny pro povolování poskytují příklady osvědčených postupů pro rychlejší a jednodušší postupy udělování povolení a zdůrazňují význam digitalizace a účasti komunit, lidských zdrojů a dovedností; a nastiňuje, jak nejlépe řídit postupy výběru míst a připojení k síti.

Komise rovněž přijala další pokyny k vymezení oblastí pro zrychlené zavádění obnovitelných zdrojů energie. Podle revidované směrnice o obnovitelných zdrojích energie se jedná o místa, kde se neočekává, že by zavádění projektů v oblasti energie z obnovitelných zdrojů mělo významný dopad na životní prostředí, a nezbytné postupy jsou proto urychleny s cílem zajistit rychlé zavedení konkrétních technologií. Klíčovými prvky pro výběr těchto oblastí jsou dostupnost digitálních nástrojů pro plánování a mapování a údaje o kapacitě energie z obnovitelných zdrojů a o potenciálním dopadu na životní prostředí. Komise ve svých pokynech rovněž zdůrazňuje úlohu řádného zapojení zúčastněných stran a veřejných konzultací s cílem usnadnit úspěšné určení těchto oblastí zrychlení.

Zdokonalená koncepce aukcí

Aukce hrají klíčovou úlohu při zavádění energie z obnovitelných zdrojů, a pokud jsou dobře navrženy, mohou podpořit stabilní a udržitelný růst hospodářství EU. Tím, že Komise ve svém doporučení a pokynech nastíní standardní prvky pro navrhování dražeb energie z obnovitelných zdrojů, zajistí, aby byly tyto postupy harmonizovanější a účinnější v souladu s aktem o průmyslu pro nulové čisté emise. Dnešní doporučení a průvodní pokyny pomohou členským státům navrhovat dražby, které zohledňují cíle, jako je kvalita, příspěvek k odolnosti a environmentální udržitelnosti. Použití necenových kritérií umožní odměnit projekty s vyšší přidanou hodnotou. Pomůže rozvíjet evropský ekosystém výroby technologií pro nulové čisté emise a zajistí, aby byly projekty realizovány v plném rozsahu a včas. To zajistí, aby přechod na čistou energii šel ruku v ruce se silnou průmyslovou základnou v Evropě.

V zájmu dalšího zviditelnění a předvídatelnosti pro investory v celém hodnotovém řetězci obnovitelných zdrojů Komise dnes rovněž aktualizovala platformu Unie pro rozvoj obnovitelných zdrojů energie, což je online systém, v němž členské státy zveřejní základní informace o svých kalendářích dražeb. Tyto informace by měly zahrnovat načasování a četnost aukcí, vydraženou kapacitu, plánovaný rozpočet a způsobilé technologie, jak vyžaduje směrnice o obnovitelných zdrojích energie. Platforma poskytne společnostem jednotné informační místo pro všechny aukce energie z obnovitelných zdrojů plánované v celé EU.

Pozadí

Energie z obnovitelných zdrojů je klíčovou součástí plánu EU na dosažení klimatické neutrality do roku 2050. Pro Zelenou dohodu pro Evropu, jakož i pro plán REPowerEU je zásadní postupně ukončit dovoz ruských fosilních paliv. Podle revidované směrnice o obnovitelných zdrojích energie usiluje EU o dosažení 45 % podílu energie z obnovitelných zdrojů do roku 2030 s právně závazným minimálním cílem ve výši nejméně 42,5 %. Urychlení obnovitelných zdrojů energie usnadňuje řada rozpočtových a politických nástrojů EU, včetně kapitol REPowerEU národních plánů pro oživení a odolnost a revidovaného nařízení TEN-E, které podporuje rozvoj přeshraničních projektů v oblasti čisté energie, včetně elektrizačních soustav na moři.

Při přechodu na hospodářství s nulovými čistými emisemi bude konkurenceschopnost EU silně záviset na její schopnosti vyvíjet a vyrábět doma čisté technologie, které tento přechod umožňují. Aby se zajistilo, že hospodářství EU bude dobře vybaveno, předložila Komise v loňském roce průmyslový plán Zelené dohody, a zejména navrhla akt o průmyslu pro nulové čisté emise a akt o kritických surovinách s cílem podpořit domácí výrobní kapacitu technologií pro nulové čisté emise a získávání nezbytných materiálů. Pokud jde zejména o obnovitelné zdroje energie, byly nedávno přijaty konkrétní iniciativy k zajištění konkurenceschopnosti evropského průmyslu, zejména evropský akční plán pro větrnou energii, Evropská charta pro větrnou energii, jakož i Evropská solární charta.

Pro více informací

Doporučení a pokyny k urychlení povolovacích řízení

Pokyny k určení oblastí pro zrychlené zavádění obnovitelných zdrojů energie

Doporučení a pokyny k uspořádání aukcí obnovitelných zdrojů energie

REPowerEU – Dva roky poté – internetové stránky o pokroku

REPowerEU – Dva roky poté – Informativní přehledy pro jednotlivézemě 

Quote

Energie z obnovitelných zdrojů je klíčem k dosažení dekarbonizace evropského průmyslu. Představuje také ekonomickou příležitost pro Evropu sama o sobě, která vychází z našeho stávajícího celosvětového vedoucího postavení v řadě klíčových technologií. Dnešní iniciativou pomáháme evropským podnikům urychlit jejich investice do obnovitelných zdrojů energie a zvýšit jejich zavádění v celé Evropě. Díky zavedení necenových kritérií v aukcích dáváme našemu průmyslu příležitost prosperovat doma a soutěžit za rovných podmínek.
Maroš Šefčovič, výkonný místopředseda pro Zelenou dohodu pro Evropu, interinstitucionální vztahy a strategický výhled 2024-05-12

Větší předvídatelnost a rychlejší povolování jsou klíčem k vysílání správných investičních signálů v celém hodnotovém řetězci energie z obnovitelných zdrojů. Dnešní pokyny Komise pomohou členským státům urychlit zavádění obnovitelných zdrojů energie. Vzhledem k tomu, že se přibližujeme dva roky od přijetí plánu REPowerEU, je důležité poskytnout tento dodatečný impuls domácím zdrojům čisté energie, abychom mohli nahradit ještě více ruských fosilních paliv.
Kadri Simsonová, komisařka pro energetiku 2024-05-12

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688