ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Investice  |  13.05.2024 08:23:47

Zápis z bankovní rady zdůrazňuje obavy z mzdového vývoje

Pokud se naplní prognóza mezd, ČNB bude dál pokračovat už jen po 25bps.

Zápis z posledního zasedání ČNB vyzněl také v jestřábím duchu. I když dva členové (Jan Frait, Tomáš Holub) zvažovali také tentokrát agresivnější snížení sazeb o 75bps, většina bankovní rady je “komfortní” s vyzněním nové prognózy a zmiňuje setrvačnou inflaci ve službách a zejména pak rychlejší růst mezd jako zdroje “inflačních obav”. I proto je velmi pravděpodobné, že již od příštího zasedání bude centrální banka sazby snižovat po 25bps krocích.

Klíčovým číslem červnového zasedání ovšem bude růst mezd za první kvartál, ve kterém centrální banka na základě vlastních šetření předpokládá relativně silné číslo (6,4 %), které by pak kvůli nízké srovnávací základně dalších kvartálů vedlo k celkově rychlém růstu mezd v celém roce 2024 (centrální banka předpokládá 7,2 %, my v tuto chvíli zhruba o procentní bod méně). Co tedy čekat?

Nově zveřejněné mzdy v průmyslu ukázaly za březen spíše slabší číslo, zatímco mzdy ve stavebnictví podle ČSÚ byly silné (10,7 %). Nevíme navíc prakticky nic o mzdách v dalších sektorech - služby, obchod. Celkový výsledek je nejistý a může být důležitým faktorem pro rozhodování těch členů bankovní rady, kteří by si ještě dokázali představit rychlejší snížení úrokových sazeb (za nás v tuto chvíli Jan Frait, Tomáš Holub, Jan Procházka). Pokud se však odhad mezd ČNB potvrdí (4.6.), je víceméně jasné, že další posun směrem dolů bude o 25bps.

V tomto týdnu bude klíčovým domácím číslem dubnová inflace. Náš odhad je lehce nad poslední prognózou - předpokládáme růst o 0,4 % meziměsíčně a 2,6 % meziročně (prognóza ČNB 2,5 %). Pokud máme pravdu, nebude to pro holubice úplně dobrá zpráva. Za meziročním zrychlením inflace budou zejména pohonné hmoty (loni v dubnu zlevňovaly, letos zdražují) a také potraviny (loni v dubnu začaly zlevňovat ze svých vrcholů, zatímco letos v dubnu se pokles řady z nich zastavil).

Náš další výhled pak počítá s poklesem inflace v letních měsících (zejména v srpnu) a ke konci roku opět s nárůstem daným dalším vyprcháváním efektu zlevňujících potravin - inflaci na konci roku očekáváme v blízkosti 2,7 %.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688