mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  10.05.2024 22:37:00

Česko partnerem Latinské Ameriky v boji proti kyberzločinu

10.05.2024 / 22:08 | Aktualizováno: 10.05.2024 / 22:37

Koncem dubna se v Bogotě konal dvoudenní seminář zaměřený na současné výzvy na poli kriminálních aktivit v kybernetickém prostoru. O své zkušenosti v oblasti kyberzločinu se se svými kolumbijskými, ale také dalšími latinskoamerickými protějšky podělila delegace devíti českých odborníků veřejného i akademického sektoru. Akci uspořádalo české Ministerstvo zahraničních věcí (MZV) ve spolupráci s kolumbijským protějškem a velvyslanectvím v Bogotě. Záštitu poskytli Latin America and Caribbean Cyber Competence Centre (LAC4), Interpol a Organizace amerických států (OAS). Workshopu se účastnilo téměř 90 představitelů relevantních institucí oblasti law enforcement a kybernetické bezpečnosti i vybraných mezinárodních organizací. Česká delegace v čele se zvláštním zmocněncem pro kybernetický prostor Richardem Kadlčákem měla také řadu bilaterálních schůzek. Úspěch celé akce dokládá enormní zájem ze strany latinskoamerických partnerů o další společné projekty s českými experty.

Foto: Ministerstvo zahraničních věcí Kolumbie

Foto: Ministerstvo zahraničních věcí Kolumbie

Země Latinské Ameriky čelí čím dál větším kybernetickým výzvám. V řadě z nich v posledních letech proběhly velké kybernetické útoky na veřejné instituce, které ochromily jejich fungování i na několik měsíců. Zájem těchto států o posilování svých kybernetických kapacit je proto enormní a vedl české MZV k rozhodnutí uspořádat pracovní seminář zaměřený na problematiku boje proti kyberzločinu. Bogota jako místo konání akce přitom nebyla vybrána náhodně. Velvyslanectví v Bogotě již od loňského roku v Kolumbii aktivně prezentuje českou expertízu v oblasti kybernetické bezpečnosti a propojuje tyto aktivity také v rámci regionálních platforem, jako je Digitální aliance EU-LAC. Do organizace jedné z největších akcí pořádaných Českem v Latinské Americe v posledních letech se zapojili také kolumbijští partneři. Projekt byl financován z programu Cybervac českého MZV, jehož cílem je posílení kybernetické bezpečnosti v nízko a středně příjmových zemích.

Pozvánku na seminář pořádaný ve dnech 25. a 26. dubna obdrželo nejen více než 30 kolumbijských představitelů, ale také relevantní zástupci dalších 7 zemí regionu (Kostarika, Dominikánská republika, Ekvádor, Guatemala, Honduras, Panama a Salvador). Devítičlennou českou delegaci vedl zmocněnec pro kybernetickou bezpečnost Richard Kadlčák. Doprovázeli ho zástupci Ministerstva spravedlnosti, Nejvyššího státního zastupitelství, zvláštních útvarů Policie ČR, Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost, MZV i dvou brněnských vysokých škol. Celkem se semináře účastnilo téměř 90 zástupců bezpečnostních složek, státních zastupitelství, soudních orgánů, diplomatů i politiků, ale také mezinárodních institucí (LAC4, Interpol, OAS, Expertise France, Meziamerická rozvojové banky, Delegace Evropské unie v Kolumbii). Akce se konala v krásných prostorách sálu Bolívar v paláci San Carlos, kde sídlí kolumbijské MZV. O jejím úspěchu a významu svědčí i fakt, že účastníky přišla pozdravit také náměstkyně pro multilaterální agendu Elizabeth Taylor či vrchní poradce kolumbijského prezidenta pro digitální transformaci Saúl Kattan.

Foto: Ministerstvo zahraničních věcí Kolumbie

Foto: Ministerstvo zahraničních věcí Kolumbie

Dva nabité dny workshopu byly koncipovány do osmi tematických panelů, ve kterých vystoupili nejen odborníci z Česka, ale také dalších zemí Latinské Ameriky. Panelisté se postupně podělili o své zkušenosti v oblasti národní legislativy a koordinace, mezinárodní spolupráce, vyjednávání nové dohody o kyberbezpečnosti na půdě OSN či posílení spolupráce prostřednictvím osvědčené praxe. Hovořili také o řešení případů spojených s kryptoměnami a darkwebem či ochranou kritické infrastruktury před útoky ransomware. Velkou debatu vyvolala sekce věnovaná strategiím zvyšování povědomí o kyberbezpečnosti a kyberzočinu, jelikož právě vzdělávání nejzranitelnějších skupin obyvatelstva je nejúčinným nástrojem prevence. Závěrem byly sdíleny zkušenosti s novými technologiemi v podobě umělé inteligence včetně deep fakes.

Kybernetický prostor nemá hranice. V průběhu celé akce tak všichni odborníci zdůrazňovali nezbytnost mezinárodní spolupráce a vzájemné výměny informací i zkušeností. Shodli se na hlavních výzvách, kterým v boji proti kyberzločinu čelí. Mezi ně patří zejména zavádění právních norem, nedostatek odborníků v sektoru, školení a vzdělávaní úředníků i široké veřejnosti, spolupráce a výměna informací se soukromým sektorem a sociálními sítěmi, důkazy digitální povahy ve vyšetřování či otázky lidských práv v digitálním prostoru. V řadě latinskoamerických států existují také byrokratické překážky ze strany řídících pracovníků a politiků, kteří nevnímají závažnost kybernetických hrozeb. Nesmírný ohlas měly českými zástupci představené slepé uličky i dobrá praxe při spolupráci veřejného, akademického i soukromého sektoru. Přítomné velmi zaujal například projekt CyberSecrutiy Hub zaměřený na vytváření komunity kyberbezpečnostních odborníků a odpovídajících nástrojů pro law enforcement sektor, ale také zkušenosti s vymezením kompetencí a koordinací jednotlivých aktérů.

Foto: Ministerstvo zahraničních věcí Kolumbie

Foto: Ministerstvo zahraničních věcí Kolumbie

Před samotným seminářem poznali zahraniční účastníci kybernetické centrum kolumbijské policie. Následně se měli možnost neformálně seznámit na slavnostním zahajovacím koktejlu v rezidenci velvyslance Vladimíra Eisenbruka. Čeští zástupci měli na okraj oficiálního programu i několik bilaterálních schůzek. Jednání proběhla na Ředitelství kriminálního vyšetřování a Interpolu (DIJIN) kolumbijské policie, Odboru informatických zločinů Nejvyššího státního zastupitelství Kolumbie, ale také přímo v prezidentském paláci Casa Narino s výše zmíněným Saúlem Kattanem. Vrchní poradce pro digitalizaci projevil velký zájem o spolupráci zejména ve školících aktivitách. Česká delegace navázala také důležité kontakty se dvěma prestižními kolumbijskými univerzitami (Universidad de los Andes a Universidad del Rosario), které mají jako jedny z mála v zemi speciální akademické a výzkumné programy v oblasti kyberbezpečnosti.

Obrovský zájem o diskutovanou problematiku a české zkušenosti ze strany všech zúčastněných států svědčí o významu rozvíjení společných aktivit v boji proti kyberzločinu i s geograficky vzdáleným, ale hodnotově spřízněným regionem Latinské Ameriky. Kolumbie i další účastnické země v současné době teprve začínají budovat právní rámce a nezbytnou infrastrukturu pro zajištění kybernetické bezpečnosti. Často však postrádají kvalifikované odborníky, finanční prostředky a jasné strategie k zavádění efektivních nástrojů. Český kyberbezpečnostní ekosystém, který není tak robustní jako ve větších západních zemích, je pro tyto země inspirací. Ukazuje totiž, že i přes omezené finanční a lidské zdroje je možné vybudovat fungující systém pro úspěšné zvládání kybernetických hrozeb.

Jana Hudcovská, ekonomická specialistka, Velvyslanectví ČR v Bogotě


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688