mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  02.05.2024 23:48:00

České těžařské firmy se již podruhé úspěšně prezentovaly na veletrhu MinExpo Colombia

02.05.2024 / 22:19 | Aktualizováno: 02.05.2024 / 23:48

Ve dnech 23. a 24. dubna 2024 se v kolumbijském Medellínu konal již druhý ročník veletrhu těžební a důlní techniky MinExpo Colombia 2024, na kterém Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR uspořádalo českou oficiální účast. Zástupci českých firem absolvovali celou řadu schůzek a získali zajímavé kontakty pro rozvoj obchodních aktivit na kolumbijském trhu.

Opět po roce se české těžební a dobývací firmy vydaly na misi do jihoamerické Kolumbie. Navázaly tak na úspěšnou prezentaci z minulého roku, kdy vrchní ředitel sekce průmyslu a stavebnictví MPO Eduard Muřický vedl specializovanou expertní podnikatelskou misi zaměřenou na nerostné suroviny, surovinový průmysl a podporu firem z oblasti výroby dobývací techniky.


V podvečer letošního ročníku veletrhu MinExpo Colombia v Medellínu proběhlo v hotelu York Luxury Suites česko-kolumbijské business fórum, na kterém se české firmy prezentovaly vybraným VIP hostům a partnerům z kolumbijského těžebního průmyslu. Poté následoval slavnostní koktejl, který zahájil velvyslanec ČR v Kolumbii Vladimír Eisenbruk společně s prezidentem Kolumbijské těžební asociace (Asociación Colombiana de Minería – ACM) Juanem Camilem Narinem. Účastníci podnikatelského fóra tak měli příležitost probrat podrobnosti o nabízených technologických řešeních individuálně s jednotlivými českými zástupci.


O český stánek byl mezi více než 3400 návštěvníky veletrhu MinExpo Colombia 2024 velký zájem. Viceprezident asociace České dobývací techniky (ČDT) Daniel Vacek představil přítomným z řad odborné veřejnosti české těžařské společnosti přímo na hlavním pódiu v centrální hale Gran Salón. Českou expozici pak oficiálně inauguroval velvyslanec Eisenbruk, teritoriální specialista pro Latinskou Ameriku MPO Jan Tůma a prezident ACM J. C. Narino. Českou republiku na veletrhu, který měl letos na 65 vystavovatelů, reprezentovali zástupci asociace ČDT a firem Enelex, Azulex, Ferrit, ŽDB Drátovna, Inco Engineering a Transroll-CZ. Za realizační firmu byla na základě výběrového řízení vybrána společnost Zephyr, která má s realizací veletrhů po celém světě bohaté zkušenosti. Národní expozice čítala včetně stánku celkem 54 m2. Se zástupci kolumbijských těžebních společností jednaly firmy z České republiky v rámci tzv. rueda de negocios – kde diskutovali o možnostech rozvoje vzájemných obchodních vztahů. Všechna jednání se soustředila na konkrétní témata, např. zvýšení efektivity těžby, udržitelnost, bezpečnost práce a ohleduplnost těžby k životnímu prostředí. Po celou dobu konání akce probíhaly na hlavním pódiu zajímavé prezentace vedené odborníky z těžebního průmyslu.


Veletrhem však program českých firem v Kolumbii nekončil. Následující den zástupci firem Ferrit a Inco Engineering navštívili hlubinný důl mina Guiaco v regionu Antioquia. Představitelé ČDT a Enelex se mezitím přesunuli na severní pobřeží do kraje La Guajira, kde se nachází největší povrchový uhelný důl v Latinské Americe, který zároveň patří k deseti největším na světě. S experty dolu Cerrejón jednali o možnostech dodávky specializovaných analyzátorů kvality uhlí v reálném čase. Celá mise se uskutečnila za úzké a profesionální spolupráce MPO, zahraniční kanceláře agentury CzechTrade a zastupitelského úřadu v Bogotě. Kolumbie skýtá pro české firmy velké příležitosti nejen v oblasti těžební a důlní techniky, ale i v rámci podpory procesu reindustrializace země a rozvoje výzkumných geologických aktivit.


Jan Tůma, teritoriální specialista pro Latinskou Ameriku, Ministerstvo průmyslu a obchodu

Jana Hudcovská, ekonomická specialistka, Velvyslanectví ČR v Bogotě


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688