Jan Berka (Roklen24)
Dluhopisy  |  10.04.2024 07:17:33

Světové dluhopisy čeká nejdůležitější číslo

Světové dluhopisy čeká nejdůležitější číslo

07:17 10. dubna 2024

Klíčové body

Zdroj: Depositphotos

Dnes bude v americké ekonomice zveřejněno jedno z klíčových čísel mající dopad napříč finančními trhy. Nejde přitom pouze o americké, ale i ostatní vyspělé trhy. O jaké číslo jde?

Podle banky Goldman Sachs se za poslední dva roky výrazně zvýšila citlivost výnosu dvouletého amerického dluhopisu nejen na příchozí data ohledně aktivity v americké ekonomice, ale především na výsledky inflace. Právě tempo růstu amerických cen se tak stalo jedním z klíčových proměnných nejen amerického bondového trhu, ale obecně světového. Citlivost výnosů na inflační překvapení je dle banky výrazně vyšší, než během velké finanční krize. U překvapení ohledně ekonomické výkonnosti jde o nižší hodnoty.

Zdroj: Goldman Sachs

Na globálním poli reagují finanční trhy rovněž nejvíce na výsledky americké spotřebitelské inflace a poté na výsledky indexů nákupních manažerů v sektoru služeb a o něco méně v případě průmyslu.

Zdroj: Goldman Sachs

Banka citlivost vysvětluje tím, jak jsme se od let 2020/2021 posunuli od tématu růstu po znovu otevření ekonomik přes roky 2022/2023, kdy se mluvilo o hrozbě recese v souvislosti s agresivním zvyšováním sazeb, až po současnou situaci, kdy hlavní roli hraje inflace s ohledem na výhled nižších úroků.

Na zmiňované fundamenty nereagují pouze americké dluhopisy. Goldmané zmiňují, že na vývoj amerických výnosů reagují ostatní světové. Na překvapení týkající se inflace – přeneseně přes americké výnosy – největší citlivost v rámci neamerického světa vykazuje Kanada, eurozóna a Velká Británie.

Zdroj: Goldman Sachs

Banka očekává, že se začátkem snižování úrokových sazeb by se citlivost měla snížit. Zmiňuje přitom časový rámec 12 až 24 měsíců. Zároveň upozorňuje, že v prostředí vyšších úroků je potřeba na poli tržních sazeb počítat s vyšší volatilitou, než tomu bylo v období mezi velkou finanční krizí a pandemií.

Americká inflace za březen bude zveřejněna dnes ve 14:30 našeho času. Nás bude zajímat nejvíce vývoj jádrové inflace, která s ohledem na sektor služeb vykazuje známky perzistence. Bank of America upozorňuje, že při dosavadních průměrech za šest a tři měsíce, kdy se meziměsíční růst inflace držel na 0,3 %, resp. 0,4 %, by se meziroční pásmo mohlo do června držet v rozmezí 3,6 % až 4 %. To jsou hodnoty výrazně nad inflačním cílem, které by Fed mohly donutit k dalšímu přehodnocení načasování snížení sazeb. Meziměsíční hodnoty 0,1 % a 0,2 % by naopak potvrdily dezinflační trend.

Od březnové celkové inflace trh očekává meziměsíční růst o 0,3 % a meziroční o 3,4 %. U jádrové jde rovněž o 0,3 % meziměsíčně a o 3,7 % meziročně. Nad očekávání vyšší hodnoty by trh pravděpodobně donutily korigovat letošní výhled sazeb, který už teď dosahuje nižších hodnot než prognóza Fedu. Ta očekává celkem tři kola snižování úroků po 25 bodech do konce roku, zatímco trh se posunul na zhruba dva a půl kola.

Zdroj: Bank of America

Tabulka očekáváných výsledků americké březnové inflace vybraných bank, kterou zveřejnil server Wall Street Journal.

Zdroj: Wall Street Journal

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se aktuálně v online směnárně RoklenFx obchoduje vůči euru za středový kurz 1,0855 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 104,13 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,0805 do 1,0909 EURUSD.

Koruna se aktuálně v online směnárně RoklenFx obchoduje vůči euru za středový kurz 25,42 EURCZK, vůči dolaru pak za středový kurz 23,42 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 25,32 až 25,51 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 23,33 do 23,51 USDCZK.

Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, by měl dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností spadat do zmíněného intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje nejen předchozí hodnotu kurzu, ale i jeho minulou volatilitu. Pro přesnější určení budoucí volatility je do modelu zakomponován také faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. žádnou zodpovědnost.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, Financial Times, ECB, Fed, ČNB, CME, TradingView

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru


Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Čt   9:30  Oznámení o aukci 1. tranše SPP 913 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Út 10:31  CTP: Akvizice pozemků v Polsku Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688