MMR reaguje na kontrolní akci NKÚ zaměřenou na národní program podpory cestovního ruchu

MMR reaguje na kontrolní akci NKÚ zaměřenou na národní program podpory cestovního ruchu

MMR reaguje na kontrolní akci NKÚ zaměřenou na národní program podpory cestovního ruchu

25. 3. 2024

V letech 2016–2022, které poznamenala pandemie covidu a ruská agrese na Ukrajině, podpořilo Ministerstvo pro místní rozvoj 375 projektů z Národního programu podpory cestovního ruchu v regionech (NPPCRR). Napříč republikou vznikly například dobíjecí stanice pro elektrokola, běžkařské trasy, nové expozice, odpočívadla. Realizovaly se také online kampaně nebo videospoty, které propagují naše regiony doma i v zahraničí. MMR si je vědomo některých nedostatků při nastavení části programů prověřovaných Nejvyšším kontrolním úřadem (NKÚ), i proto loni ve spolupráci s relevantními partnery provedlo jejich redesign. Intenzivně se pracuje také na nových programech, resort je vyhlásí na konci tohoto roku.

MMR neustále zlepšuje nastavení programů v reakci na aktuální i dlouhodobý vývoj výkonnosti cestovního ruchu a strategii jeho rozvoje. Už v roce 2023 ve spolupráci s relevantními partnery, jako jsou např. organizace destinačního managementu, zástupci krajů nebo Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR, provedlo významný redesign výzev NPPCRR. Upravila se kritéria hodnocení žádostí, změnily se dokládané přílohy, včetně struktury a obsahu projektových záměrů, u kterých se nově kromě parametrů výstupů sledují i parametry výsledků. U projektů se také sleduje a vyhodnocuje inovativnost řešení, očekávané přínosy nebo dopady jejich realizace, včetně dopadu na zaměstnanost a znevýhodněné skupiny obyvatel. Hodnotí se i vliv projektů na snížení sezónnosti nebo jejich vazby na rozvojové dokumenty státu, kraje a organizace destinačního managementu. Resort zároveň připravuje nové programy na podporu rozvoje infrastruktury cestovního ruchu a provozu organizací destinačního managementu. Do příprav MMR zapojilo i územní partnery, se kterými se zástupci ministerstva pravidelně schází v rámci specializované pracovní skupiny pro řízení a financování cestovního ruchu.

Cílem MMR je co největší zohlednění potřeb regionů, a proto v rámci přípravy nových programů přišlo s nabídkou podporovat rozvoj infrastruktury cestovního ruchu prostřednictvím tzv. krajských schémat, ve kterých se dotační prostředky státního rozpočtu spojí s prostředky krajů. V tomto schématu by dotační výzvy vyhlašovaly jednotlivé kraje, které by zároveň vybíraly projekty k podpoře.

Vyhodnotit přínos programu pro rozvoj cestovního ruchu jako celku je náročný úkol, na který MMR v žádném případě nerezignovalo. Už v průběhu realizace sleduje velké množství parametrů, které vypovídají o konkrétních materiálních i nemateriálních výstupech jednotlivých projektů. Z toho jednoznačně vyplývá, co konkrétního v území díky programu vzniklo. MMR vyhodnocení výstupů NPPCRR realizovalo v roce 2022, a už v té době program podpořil například vznik více než 130 km nově upravovaných běžkařských tras, 28 nových nebo modernizovaných expozic, přes 100 odpočívadel, 20 vyhlídek a rozhleden.

Podle NKÚ program nedostatečně naplňuje svůj cíl zvýšení územní a časové rozprostřenosti cestovního ruchu, a to zejména v případě podprogramu zaměřeného na marketingové aktivity. Tento cíl se ale stanovil pro jiný podprogram, konkrétně na rozvoj základní a doprovodné infrastruktury cestovního ruchu. Podpora u tohoto podprogramu mířila do všech regionů (s výjimkou Prahy, právě s cílem rozprostření návštěvnosti z hlavního města do regionů), a to bez extrémních rozdílů v zájmu nebo úspěšnosti žádostí o dotaci z jednotlivých regionů. MMR zvýhodňovalo celosezónní projekty i ty z tzv. hospodářsky a sociálně ohrožených území.

Závěry NKÚ zmiňují, že některé podpořené projekty nesplnily svůj účel, respektive že jejich závěrečné vyhodnocení trvá příliš dlouho. O výsledcích kontrol NKÚ u konkrétních příjemců dotace nemá MMR zatím žádné oficiální informace, a proto se k nim nemůže jednotlivě vyjádřit. Nyní je na finančním úřadu, který podněty od NKÚ obdržel, aby podezření z porušení podmínek dotace prošetřil a v případě jejich potvrzení také přijal příslušná opatření. Obecně však nastavený systém kontroly vynakládání dotačních prostředků u NPPCRR eliminuje možnosti neúčelného využití dotací.

MMR reaguje na kontrolní akci NKÚ zaměřenou na národní program podpory cestovního ruchu

Zařazenopo 25.03.2024 07:03:00
ZdrojMMR
Originálmmr.gov.cz/cs/ostatni/web/novinky/mmr-reaguje-na-kontrolni-akci-nku-zamerenou-na-nar?feed=Novinky

Zprávy k cestování



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V