Slabá koruna prodraží dovolenou. Kolik si kde letos připlatíme?

Slabá koruna prodraží dovolenou. Kolik si kde letos připlatíme?

Petr Lajsek
10:51 22. března 2024
Zdroj: Depositphotos

Se začátkem jara mnoho Čechů plánuje letní dovolenou. I letošní dovolená se však výrazně prodraží. Loni tomu tak bylo kvůli inflaci, letos pak dovolenou prodraží velmi slabá česká koruna. Ta poměrně oslabila kvůli agresivnímu snižování úrokových sazeb ČNB. Ty by letos měly padat na všech zasedáních. ČNB si takový krok může dovolit, jelikož inflace padá rychleji, než se čekalo. Za leden byla inflace dokonce pouhých 2,3 %, což již bylo v tolerančním pásmu centrální banky. Za únor pak již dokonce dosáhla na 2,0 %. Ze 7 % tak zatím repo sazba spadla na 5,75 %, do konce roku by pak mohla být kolem 4 %. S tím, jak se snižují úrokové sazby, je koruna méně atraktivní pro zahraniční investory. Ti tak korunu vyprodávají, což má za následek její oslabování.

Koruna tak výrazně oslabuje i na páru s eurem, což prodraží dovolenou všem, kteří se chystají do Chorvatska a dalších zemí eurozóny. Na začátku loňských prázdnin byl kurz EUR/CZK na úrovni 23,75. Aktuální kurz je pak kolem 25,35. Jen díky slabší koruně tak Češi v zemích eurozóny letos zaplatí o téměř 7 % více. Při rezervaci jedné noci v hotelu za 100 EUR bychom tak loni zaplatili 2375 Kč a letos 2530 Kč – při delší dovolené půjde cenový rozdíl do tisíců. Koruna navíc může do léta ještě výrazněji oslabit, během února již na páru s EUR dosahovala úrovní 25,50. U ECB se pak nedočkáme snížení úrokových sazeb dříve než v červnu, do té doby tak může koruna oslabit i na úrovně 25,75. Meziroční kurzový rozdíl by pak činil 2 koruny, což by prodražilo ubytovaní, nákupy a jídlo o tisíce korun.

Jednoho důležitého faktoru se však Češi obávat nemusí. Inflace by měla být v rámci Eurozóny minimální, kolem léta ji můžeme očekávat lehce nad 2 %. Ač se v oblíbených turistických oblastech mnohdy v létě zvyšují ceny, tak by neměly být výrazně vyšší než loni. Obavy však již nyní vzbuzují ceny pohonných hmot – zejména nafta bude letos výrazně dražší než loni, kdy ještě platila nižší spotřební daň. Na začátku léta byla průměrná cena nafty kolem 32 Kč za litr, nyní je přes 38 Kč. Cenový rozdíl tak činí 20 %, do léta navíc mohou ceny pohonných hmot dále vzrůst. Aktuální cena benzínu je pak přibližně o korunu vyšší než byla na začátku loňského léta. Pohonné hmoty zdražily i v Rakousku a Chorvatsku.

Aktuální situace vybízí k obchodování koruny. Více se dozvíte ZDE.

Výrazněji se pak prodraží dovolená v USA. Zatímco loni v červenci byl kurz USD/CZK poblíž několikaletých minim, tak letos bude v létě koruna výrazně slabší. V loňském červenci byl kurz i na úrovni 21,10, aktuální kurz USD/CZK je pak o více než 2 Kč vyšší. Do léta by pak mohla koruna na páru s dolarem ještě oslabit. U ČNB trh očekává letos hned několik snížení úrokových sazeb, v USA nad rozvolněním měnové politiky stále visí otazník. Aktuálně se první snížení úrokových sazeb očekává červnu nebo možná červenci. Aktuální inflační data z USA ukazují na vyšší úrovně než by si Fed přál, při současné úrovni nezaměstnanosti si navíc může dovolit se snížením úroků vyčkat. Brzy se tak můžeme dočkat situace, kdy bude základní úroková sazba ČNB nižší než ta u Fedu. Dolar by tak směrem k létu mohl ještě posílit a kurz 23,50 tak není nereálný. Jen díky kurzu tak letos Češi v USA připlatí více než 10 % ve srovnání s minulým červencem. V USA se navíc stále nedaří zkrotit růst cen u jídla a bydlení – náklady tak mohou Češi očekávat o 5 až 10 % vyšší než loni. Celkově je tak třeba při dovolené v USA počítat s náklady vyššími o 10 až 20 % ve srovnání s minulým rokem.

S výraznou inflací budou muset turisté počítat ve dvou oblíbených destinacích – Turecko a Egypt. Kurzový vývoj je však u obou pozitivní. Turecká ekonomika se dá nyní označit doslova za rozvrácenou a ani obrovské vysoké sazby nezabránily liře v dalším propadu. Po červnové změně vedení centrální banky úrokové sazby vzrostly z 8,5 % na těžko představitelných 45 %. Ani takto vysoké sazby však zatím nesrazily inflaci, ta v únoru dosáhla na 67 %. Výrazně pak rostou zejména ceny jídla a hotelů. Do konce roku by sice inflace měla padat, i tak se však v prosinci stále očekává nad 40 %. Měnový kurz TRY/CZK byl na začátku loňských prázdnin 0,85, nyní je 0,73. Koruna tak ve srovnání s lirou posílila o dalších 15 %. Při očekávané letní inflaci kolem 50 % tak Češi ve srovnání s loňskem příliš neušetří, spíše naopak. Z dlouhodobého pohledu však dovolená v Turecku působí atraktivně, ještě před 5 lety stála jedna lira čtyři koruny. Nyní je pak dokonce koruna silnější než turecká lira. Mnoho tureckých prodejců zboží a služeb však bude raději přijímat eura nebo dolary, což jsou narozdíl od liry důvěryhodné měny, za kterými stojí silné centrální banky. Mnoho turistů také zvažuje, zda do lir měnit v ČR nebo až v Turecku. Nejlepší volbou je pak patrně platba kartou v lirách, výběr lir z tureckého bankomatu a případně směna a platba v eurech nebo dolarech.

V podobné situaci jako Turecko je nyní i Egypt. I ten trápí obrovská inflace, za únor dosahovala téměř na 37 %. Ceny jídla a pití pak meziročně narostly o 51 %. Z kurzového pohledu však může být Egypt o něco zajímavější. Egyptská centrální banka držela poslední rok fixní kurz libry na páru s dolarem. Nyní však tento režim opustila a nechala kurz stanovit trhem. Libra tak reagovala obrovským výprodejem a na páru s dolarem se tak propadla z úrovně 31 lir za dolar na 50. Přibližně o 50 % pak oslabila libra i na páru s korunou. Letošní dovolená v Egyptě by tak mohla být pro Čechy velmi výhodná – i před očekávanou letní inflaci kolem 20 % by díky výhodnému kurzu mohla vyjít dovolená téměř o třetinu levněji než před rokem. I v egyptských letoviscích však platí, že někde budou raději přijímat eura nebo dolary.

Zdroj: Purple Trading, Bloomberg, Reuters

Kurozvé výhledy uvedené v textu se nemusí shodovat s výhledy skupiny Roklen.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Ekonomika

Zařazenopá 22.03.2024 10:03:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/slaba-koruna-prodrazi-dovolenou-kolik-si-kde-letos-priplatime/
KategorieNázor, Ekonomika
AutorPetr Lajsek
guidhttps://roklen24.cz/?p=156321

Zprávy k cestování



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V