mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  30.01.2024 12:22:00

Marocké vodní hospodářství pod silným tlakem zajistit dostatek pitné vody do budoucna

Marocké vodní hospodářství pod silným tlakem zajistit dostatek pitné vody do budoucna

30.01.2024 / 12:04 | Aktualizováno: 30.01.2024 / 12:22

Od roku 2019 sužuje Maroko chronické sucho, které země naposledy zažila v 60. letech minulého století. Od září 2023 do ledna 2024 bylo naměřeno o 70 % méně dešťových srážek, než je průměr tohoto období. Dle Světové banky může panující hydrický stres různě ovlivnit až 37 % marockého HDP.

Od roku 2019 sužuje Maroko chronické sucho, které země naposledy zažila v 60. letech minulého století. Situace a je o to vážnější, že rovněž rok 2024 bude již šestým nejsušším po sobě jdoucím rokem. Od září 2023 do ledna 2024 bylo naměřeno o 70 % méně dešťových srážek, než je průměr tohoto období. Rovněž průměrné naplnění marockých přehrad kleslo z 31 % na 23 %. Voda se nejen do vodních nádrží nedostává, ale rovněž se vypařuje vlivem rekordních teplot. V roce 20222023 stoupla průměrná teplota v Maroku o 2 stupně Celsia, což převyšuje světový průměr. Rok 2022 je rovněž v Maroku potvrzen jako zatím nejteplejší a nejsušší za posledních 60 let. Dle Světové banky může panující hydrický stres různě ovlivnit až 37 % marockého HDP.

Za největšího spotřebitele vody je označováno marocké zemědělství, které paradoxně patří k pilířům marocké ekonomiky. Tvoří 14 % HDP a zaměstnává přibližně 40 % aktivního obyvatelstva. K tomu spotřebuje až 85 % marockých vodních zdrojů. Národní strategie Green Generation 20202030, představená marockým králem již v roce 2018, se tématu nedostatku vodních zdrojů věnuje. Minimálně 2 miliónům marockých zemědělců chce usnadnit přístup k digitálnímu chytrému zemědělství, které umí vodní zdroje „šetřit“.

Rovněž struktura marockého zemědělství musí reagovat na novou situaci a nahrazovat plodiny náročné na zavlažování jinými. To ale není vždy v souladu s exportními zájmy marocké ekonomiky. Plánovaný 16. ročník světového zemědělského veletrhu SIAM v Maroku v dubnu 2024 s českou účastí bude věnován změně klimatu a udržitelným zemědělským řešením v oblasti správy vodních zdrojů.

Jaká řešení se v boji proti suchu nabízí v dlouhodobém výhledu

Marocký král Mohamed VI. k tématu naposledy vystoupil v Rabatu 16. ledna 2024, kdy k debatě nad kritickou situací svolal klíčové ministry. Představeny byly projekty vedoucí ke snížení tlaku na marocké vodní zdroje. V rekordním čase byl dokončen projekt propojení dvou významných vodních nádrží Sebou a Bouregreg severně od Rabatu. Došlo k navýšení kapacity zadržované vody v nádrži Bouregreg, která je klíčová pro zásobení až 12 mil. obyvatel pitnou vodou v hlavním městě Rabatu, jeho okolí a severu Casablanky. Stejný projekt je nyní v běhu mezi vodními přehradami Oued Al Makhazine a Dar Khroufa, které zajišťují pitnou vodu pro město Tanger a okolí. O stejný úspěch se nyní maročtí vodohospodáři pokouší v případě vodní nádrže Al Massira, klíčová pro napájení aglomerace Casablanky. Vodní nádrž je v současné době naplněna pouze na 1 % své kapacity (25 mil. m3 z 27 mld. m3).

Odsolování mořské vody

Debata se věnovala rovněž odsolování mořské vody, které je pro Maroko prioritou. Do roku 2030 chce Maroko odsolováním získat 1,4 mld. m3, z čehož 500 miliónů m3 odčerpá zemědělství. Zbývající vodu v kvalitě pitné vody spotřebují marocké domácnosti, předně ty v přímořských regionech. Vnitřní regiony zůstanou zásobeny vodou z vodních nádrží závislých na dešťových srážkách a přírodních pramenech. Zjednodušeně – polovina zásob marocké pitné vody bude pocházet z mořské vody. Bylo rozhodnuto o využití 30 mobilních odsolovacích stanic a o rychlém pořízení dalších 28. Město Taghazout spustí 2 nové odsolovací stanice s kapacitou 100 litrů vody za sekundu, aby již v létě 2024 zajistilo dostatek pitné vody. Větší projekty pro aglomerace El Jadida a Safi s kapacitou 110 mil. m3 vody ročně financuje prostřednictvím své dceřiné firmy OCP Green Water založené v listopadu 2022 marocká monopolní společnost OCP Group na dobývání fosfátů. Ta se zavázala do roku 2028 investovat 12 mld. USD do odsolování mořské vody, ze které bude rovněž pokrývat spotřebu vody ve svých dolech. Zelený plán OCP mimo jiné tímto cílí na úplnou dekarbonizaci fosfátového průmyslu do roku 2040. Do konce letošního února by měli obyvatelé aglomerace El Jadida získávat pitnou vodu pouze z odsolovací stanice spol. OCP a ulehčit tak vodním nádržím uvnitř země.

V roce 2027 má být spuštěna nová odsolovací stanice pro region Casablanky s kapacitou 300 mil. m3 pitné vody ročně. Jedná se o obří projekt marocké státní společnosti ONEE (Office national de l’électricité et de l’eau potable) v listopadu 2023 vysoutěžený konsorciem firem Afriquia Gaz, Green of Africa a Acciona na realizaci výstavby a provozování dalších 30 let. První dvě marocké společnosti prakticky ovládá holding současného marockého předsedy vlády, třetí z nich je španělská společnost profilující se mimo jiné v solární energetice.

Společnost ONEE (Office national de l’électricité et de l’eau potable) má v současné chvíli vypisovat tendry na dodávku výstavby dalších odsolovacích stanic zejména pro marocký východ a město Tanger.

Technologie pro odsolování mořské vody je Maroku známá více než 50 let, kdy bylo potřeba zásobit vodou pískem zasypaná jižní území v okolí měst Laâyoune, Boujdour a Tan-Tan. Přesto se prozatím v Maroku nevede debata o odpadním produktu odsolování tzv. solance, extrémně slané vodě. Ta navíc při navracení zpět do přírody obsahuje těžké kovy a různé chemikálie. Naopak debata o ceně 1 litru odsolené vody na veřejnosti rezonuje. V Casablance by se měla prodávat nejlevněji za zhruba 4,50 MAD, v El Jadida a Safi za 5,88 MAD a v Agádíru za 10 MAD. Podotkněme, že nejlevněji budou vyrábět a prodávat pitnou vodu projekty provázané se současnou marockou politickou scénou a královským palácem.

Jaká řešení se v boji proti suchu nabízí v krátkodobém výhledu

Z krátkodobých opatření přistoupilo Ministerstvo vnitra Maroka v některých městech k zákazu zavlažování veřejné zeleně a golfových hřišť pitnou vodou (platí již dlouhodobě), mytí aut omezilo na 4 dny v týdnu, stejně jako využívání veřejných lázní. Platí zákaz vysazování rostlin náročných na zavlažování a výměny vody ve veřejných i soukromých bazénech více než 1 x ročně.

Příležitost pro české technologie

Marocké vodohospodářství skýtá mnoho příležitostí rovněž pro české exportéry. ZÚ Rabat se na téma vody sektorově zaměří v roce 2025, kdy se pokusí představit v Maroku české vodní technologie v rámci PROPED a expertní výměny. Malý lokální projekt české rozvojové pomoci směřovaný v roce 2024 na rekonstrukci venkovské školy ve Středním Atlasu se Velvyslanectví ČR v Rabatu s pomocí českých exportérů pokusí propojit s projektem na úpravu vody v okolí školy v roce 2025. Rozvojový projekt poslouží jako sonda, která ukáže, zda je o české technologie v Maroku zájem.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688