mpo.cz (MPO)
Ze světa  |  14.12.2023 15:28:00

Obchodní dohoda s Chile je podepsána

 
Rok po dokončení vyjednávání došlo k podpisu obchodní dohody mezi Evropskou unií a Chile. Jedná se o modernizovanou dohodu z roku 2002, kterou bylo zapotřebí aktualizovat dle vývoje jednotlivých sektorů nezbytných pro ambiciózní vzájemný obchod. Vyjednávání se podařilo dokončit během českého předsednictví v Radě EU, přičemž dokončení dohody bylo jednou z priorit CZ PRES.

ČR jednání od začátku velice silně podporovala a aktivně prosazovala zájmy českých firem. Dohoda je důležitá hned z několik důvodů. Českým exportérům značně pomůže odstranění tarifních i netarifních bariér, které jim export do Chile usnadní a zlevní. Hledání nových trhů je žádoucí jak kvůli ztrátě části východního trhu, tak také vzhledem k potřebě diverzifikace obchodních toků. To je důležité jak z hlediska vývozů, tak dovozů. Čeští producenti tak mj. ocení jednodušší přístup k surovinám, které se na území Chile hojně nachází. Region Latinské Ameriky je navíc velmi zásadní geopoliticky, čehož si jsou vědomi mnozí světoví hráči snažící se v něm získat co největší vliv.

Modernizovaná dohoda pokrývá všechny oblasti moderní komplexní dohody od obchodu zbožím, pravidel původu, usnadňování obchodu a celních procedur až po digitální obchod, hospodářskou soutěž, rovnost pohlaví či práva duševního vlastnictví.

Dohoda se postará o odstranění zbývajících cel, konkrétně 99,9 % exportu z EU vstoupí na trh Chile v bezcelním režimu. Očekává se, že by to mohlo vést k navýšení exportu o 4,5 miliardy eur.

České firmy budou mít snazší přístup k veřejným zakázkám, které budou navíc zveřejňovány online a na jednom místě, a nebude možné zacházet s evropskými investory odlišně od investorů domácích. Totéž bude platit samozřejmě i recipročně.

Dohoda dále obsahuje kapitolu dedikovanou malým a středním podnikům, aby zajistila, že budou moci plně těžit z výhod dohody. Obsahuje též velmi ambiciózní ustanovení v oblasti udržitelnosti, ať už se jedná o závazek udržitelnější těžby surovin či efektivní implementace Pařížské dohody. Firmám bude také usnadněno poskytování služeb, a to včetně finančních či telekomunikačních. Budou chráněna vybraná zeměpisná označení, což pro ČR znamená chránění názvů jako je České pivo či Žatecký chmel.

Významná je oblast surovin, přičemž Chile je největším světovým producentem lithia a na jeho území se také nachází velká naleziště mědi a dalších materiálů, jejichž význam stoupá zejména s ohledem na zelenou tranzici. Po vstupu dohody v platnost Chile například odstraní dvojí ceny na suroviny (v současné době Chile vyhrazuje 25 % produkce pro místní společnosti za preferenční ceny) a nebude možné uplatňovat jakákoliv vývozní omezení vůči EU. Budou odstraněny vývozní monopoly a bude zvýšená transparentnost mj. u udělování licencí.

Mj. díky výhodám z původní dohody mezi EU a Chile vzrostl obchod mezi ČR a Chile třináctkrát. Stále je potenciál pro prohlubování spolupráce, kterou vstup modernizované dohody v platnost značně usnadní.

Perspektivními sektory pro prohlubování spolupráce může být těžba, energetický průmysl, včetně obnovitelných zdrojů a zeleného vodíku, technologie, AI a digitalizace, obranný a letecký sektor či vodohospodářský a odpadní průmysl a mnoho dalších.

Před vstupem dohody o volném obchodu v platnost však musí dohoda na straně EU získat souhlas Evropského parlamentu a chilská protistrana musí splnit svůj ratifikační proces. Obchodní část dohody pak vstoupí v platnost dříve, resp. ihned po schválení Evropským parlamentem a formálním schválením Rady; zatímco komplexní dohoda obsahující i politická ustanovení bude procházet ratifikací všemi členskými státy EU.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688