ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  30.11.2023 16:30:00

EU a Grónsko podepsaly strategické partnerství v oblasti udržitelných hodnotových řetězců surovin

EU a Grónsko podepsaly strategické partnerstvíEU dnes v Bruselu podepsala memorandum o porozumění s vládou Grónska týkající se strategického partnerství pro rozvoj udržitelných hodnotových řetězců surovin.

Výkonný místopředseda Evropské komise pro Zelenou dohodu pro Evropu, interinstitucionální vztahy a strategický výhled Maroš Šefčovič podepsal memorandum o porozumění s vládou Grónska, zastoupenou ministryní pro podniky, obchod, nerostné zdroje, spravedlnost a rovnost žen a mužů Naajou H. Nathanielsenovou.

Rozsáhlé přírodní bohatství Grónska je významným přínosem pro využívání výhod globálních hodnotových řetězců, neboť se tato země snaží udržitelným způsobem diverzifikovat své hospodářství. V Grónsku se nachází 25 ze 34 kritických surovin, které Komise označila za strategicky důležité pro evropský průmysl a ekologickou transformaci.

Podpis memoranda o porozumění přispěje k rozvoji udržitelných projektů v oblasti hodnotových řetězců surovin a k zavádění infrastruktury potřebné k jejich rozvoji.

Pět oblastí spolupráce

Toto memorandum o porozumění zavádí úzkou spolupráci mezi Grónskem a EU v těchto pěti oblastech:

  • Hospodářská a průmyslová integrace hodnotových řetězců kritických surovin a dalších surovin. To zahrnuje vytváření sítí, společný rozvoj projektů, vytváření a prosazování nových obchodních modelů, přilákání investic, podporu přístupu k financování, usnadňování obchodních vazeb, rozvoj a integraci podpory hospodářské diverzifikace a zajištění řádného fungování a odolnosti těchto hodnotových řetězců.
  • Spolupráce v zájmu využití vysokých mezinárodních environmentálních, sociálních a správních norem s cílem zajistit, aby grónské odvětví nerostných surovin bylo hybnou silou udržitelného a inkluzivního hospodářského růstu s vytvářením místních a domácích hodnot. To zahrnuje udržitelné využívání nerostných zdrojů v úzkém dialogu s grónskou společností – jednotlivci, organizacemi, podniky a dalšími zúčastněnými stranami – při plném zohlednění jedinečné povahy grónských nedotčených oblastí a uplatňování přísných mezinárodních environmentálních, sociálních a správních norem stanovených v právních předpisech, dohodách, pokynech a osvědčených postupech.
  • Zavádění infrastruktury potřebné pro rozvoj hodnotových řetězců surovin. To zahrnuje zohlednění specifik grónských potřeb dopravní a energetické infrastruktury v závislosti na arktických nebo subarktických podmínkách a podporu mobilizace finančních prostředků na tuto infrastrukturu.
  • Posílení kapacit a rozvoje dovedností v rámci hodnotových řetězců surovin. To zahrnuje rozvoj dovedností na všech úrovních v odvětví surovin a u širší společnosti.
  • Spolupráce v oblasti výzkumu a inovací a sdílení znalostí a technologií souvisejících s udržitelným průzkumem, těžbou, zpracováním a rafinací surovin. Grónsko je způsobilé pro účast v rámcovém programu EU pro výzkum a inovace a data o pozorování Země programu Copernicus představují slibné příležitosti s významem pro průzkum nerostných surovin, tj. mapování ložisek, monitorování těžby včetně nakládání s odpady a monitorování dopadu na životní prostředí.

Další kroky

Po podpisu memoranda o porozumění vypracují EU a Grónsko společně plán s konkrétními opatřeními k uvedení strategického partnerství do praxe.

Souvislosti

Dnes podepsané partnerství nabízí oběma stranám výhody. Zajišťuje, aby grónské zdroje sloužily k podpoře udržitelného, spravedlivého a inkluzivního socioekonomického rozvoje v souladu s nejpřísnějšími environmentálními, sociálními a správními normami. Zároveň umožňuje EU realizovat ambiciózní Zelenou dohodu pro Evropu a posílit ekologickou a digitální transformaci v obou regionech.

EU musí zajistit udržitelné dodávky surovin, zejména těch kritických, protože jde o základní předpoklad pro dosažení jejích cílů v oblasti zelené a čisté energie. V rámci akčního plánu pro kritické suroviny[1] a aktu o kritických surovinách[2] se EU zavazuje rozvíjet strategická mezinárodní partnerství a související financování se zeměmi bohatými na zdroje, jako je Grónsko, s cílem zajistit diverzifikované a udržitelné dodávky kritických surovin.

Komise již jménem EU navázala strategická partnerství v oblasti surovin s Kanadou (červen 2021), Ukrajinou (červenec 2021), Kazachstánem a Namibií (listopad 2022), Argentinou (červen 2023), Chile (červenec 2023) a Zambií a Demokratickou republikou Kongo (říjen 2023). Tato partnerství umožňují oběma stranám podpořit obchod a investice do bezpečného, udržitelného a odolného hodnotového řetězce v oblasti surovin, který je zásadní pro přechod na klimaticky neutrální a digitalizovanou ekonomiku. Partnerství jsou v souladu se strategií Global Gateway, klíčovou iniciativou EU pro investice do udržitelných a vysoce kvalitních projektů ve světě, jež zohledňuje potřeby partnerských zemí a zajišťuje trvalé přínosy pro místní komunity a jejímž prostřednictvím tým Evropa uvolní až 300 miliard EUR.

Vysoký potenciál zdrojů v Grónsku spolu s poptávkou EU po nerostných surovinách a jejími odbornými znalostmi v oblasti vyhledávání, průzkumu, těžby, zpracování a rafinace tvoří pevný základ pro partnerství a podporuje rozvoj grónského odvětví nerostných zdrojů jako budoucího dodavatele surovin do EU.

Další informace

Evropská komise ohledně mezinárodních partnerství

Úřad vlády Grónska pro nerostné zdroje



[1] Sdělení COM (2020) 474 final

[2] COM(2023) 160 final 2023/0079 (COD), COM(2023) 165 final

Quote

Toto strategické partnerství bude velkým přínosem pro obě strany. Umožní nám spolupracovat na udržitelném a odpovědném využívání zdrojů s podporou veřejnosti a zároveň podnítí investice do tohoto odvětví. A pomůže diverzifikovat grónské hospodářství, vytvářet pracovní místa, přinášet nové příležitosti pro místní podniky a stimulovat udržitelný hospodářský růst.
Maroš Šefčovič, výkonný místopředseda pro Zelenou dohodu pro Evropu, interinstitucionální vztahy a strategický výhled 2023-11-29

Grónsko a Evropská unie sdílejí dlouhé a pozitivní vztahy. Nyní se snažíme diverzifikovat a posílit vztah se silnějším a strukturovanějším zaměřením na nerostné zdroje. Grónsko má mnoho surovin potřebných pro přechod na čistou energii a další oblasti strategického významu pro Evropskou unii. Memorandum o porozumění zdůrazní naše strategické partnerství v oblasti udržitelných hodnotových řetězců surovin a bude podpořeno komplexním plánem s cílem zajistit konkrétní výsledky, z nichž budou mít prospěch obě strany.
Naaja H. Nathanielsen, Minister for Business, Trade, Mineral Resources, Justice and Gender Equality of Greenland 2023-11-29

Toto partnerství představuje důležitý krok pro rozvoj odolných průmyslových hodnotových řetězců v EU a Grónsku. Budeme spolupracovat na posílení projektů strategického významu, z nichž budou mít prospěch obě strany, a budeme podporovat integraci hodnotových řetězců surovin, což představuje příležitost k rozvoji nerostných zdrojů v Grónsku.
Thierry Breton, komisař pro vnitřní trh 2023-11-29

Evropská unie a Grónsko sdílejí hluboké a dlouhodobé partnerství založené na společných základních hodnotách, které jsou základem našich společností. Tento vztah je pro nás velmi důležitý, stejně jako udržitelný rozvoj Grónska a širší arktické oblasti. Čísla hovoří za sebe: podle nového rozhodnutí o přidružení zámoří je přibližně polovina celkového finančního krytí ve výši 500 milionů EUR na období 20212027 určena pouze na naši spolupráci s Grónskem. V souladu s naší strategií Global Gateway spatřujeme velký potenciál ve spolupráci v oblasti zeleného růstu a udržitelných surovin.
Jutta Urpilainenová, komisařka pro mezinárodní partnerství 2023-11-29

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688