ČSÚ (ČSÚ)
Průmysl  |  31.07.2023 09:08:29

V Plzeňském kraji se meziročně zvýšil počet velkých průmyslových podniků, průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslu i tržby z prodeje výrobků a služeb průmyslové povahy.

V Plzeňském kraji se meziročně zvýšil počet velkých průmyslových podniků, průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslu i tržby z prodeje výrobků a služeb průmyslové povahy. Nejvyšší podíl na tržbách ve zpracovatelském průmyslu tvoří odvětví výroby motorových vozidel, přívěsů a návěsů. S průměrnou hrubou měsíční mzdou v průmyslu se region zařadil na čtvrté místo mezi kraji.

V Plzeňském kraji se v roce 2022 oproti předcházejícímu období zvýšil počet velkých průmyslových podniků (se 100 a více zaměstnanci se sídlem na území kraje) o 3 subjekty na 154. Také průměrný evidenční počet zaměstnanců (fyzické osoby) se meziročně zvýšil, a to o 874 zaměstnanců (nárůst o 1,5 %). V mezikrajském porovnání průměrného evidenčního počtu zaměstnanců byl Plzeňský kraj s 57 tis. zaměstnanci na šestém místě. Tito zaměstnanci v kraji tvořili podíl 7,0 % z průměrného evidenčního počtu zaměstnanců v ČR. Od roku 2018 poklesl v kraji průměrný evidenční počet zaměstnanců o 4 053.

V roce 2022 průměrná hrubá měsíční mzda v průmyslu v Plzeňském kraji přesáhla 41 tisíc Kč na zaměstnance. Meziročně tak došlo k navýšení o 2 685 . V mezikrajském srovnání se jednalo o čtvrtou nejvyšší průměrnou hrubou měsíční mzdu, která byla o 980 nižší než republikový průměr (42 327 ). Je třeba vyzdvihnout, že výše průměrné mzdy v ČR je výrazně ovlivněna především výší dosažené průměrné mzdy v průmyslu ve Středočeském kraji (51 447 ) a v Praze (49 933 ). Od roku 2018 vzrostla průměrná hrubá měsíční mzda v průmyslu v kraji o 6 829 , jednalo se téměř o pětinový nárůst.

Tržby z prodeje výrobků a služeb průmyslové povahy (bez DPH) dosáhly v roce 2022 hodnoty 239 612 mil. (v běžných cenách). Meziročně došlo k navýšení o 7,6 %, v mezikrajském porovnání tržby v Plzeňském regionu vzrostly nejméně. Nejvyšší meziroční růst tržeb byl zaznamenán v Ústeckém kraji (o 24,7 %), dále pak v krajích Karlovarském (o 18,2 %) a Moravskoslezském (17,8 %). Plzeňský kraj se podílel 5,3 % na tržbách z prodeje výrobků a služeb průmyslové povahy v celé ČR. Nejvíce se v celé republice podílel na tržbách s 19,8 % Středočeský kraj, kde majoritní část tvořily tržby z produkce motorových vozidel.

Podíltržeb z přímého vývozu na tržbách z prodeje výrobků a služeb průmyslové povahy představoval v roce 2022 v Plzeňském kraji 58,0 %. Meziročně došlo ke snížení o 2,7 procentního bodu. V porovnání s ČR byl podíl tržeb z přímého vývozu v Plzeňském kraji nižší o 0,7 procentního bodu. Nejvyššího podílu tržeb z přímého vývozu dosáhl Liberecký kraj (72,0 %), naopak nejnižšího Hl. město Praha (41,6 %).

Produktivita práce (podíl tržeb z prodeje výrobků a služeb průmyslové povahy na zaměstnance v běžných cenách) se v Plzeňském kraji zvýšila v roce 2022 na 4 171 tis. Kč. Oproti průměru ČR byla produktivita práce v kraji nižší o 1 318 tis. Kč. Nejvyšší produktivita práce byla dosažena ve Středočeském kraji (8 026 tis. Kč), naopak nejnižší byla zaznamenána v kraji Karlovarském (3 254 tis. Kč). Plzeňský region se řadí mezi kraje s nižší produktivitou práce. Ve všech krajích došlo u tohoto ukazatele k meziročnímu nárůstu. Nejvyšší meziroční zvýšení zaznamenal Ústecký kraj (o 24,9 %), naopak nejméně vzrostla produktivita právě v Plzeňském kraji (o 6,0 %).

Zaměstnanci a tržby podle vybrané převažující výroby zpracovatelského průmyslu
v Plzeňském kraji
(podniky se 100 a více zaměstnanci se sídlem v Plzeňském kraji)

Ve zpracovatelském průmyslu dosáhl objem tržeb z prodeje výrobků a služeb průmyslové povahy v roce 2022 výše 232 202 mil. , což představovalo meziroční nárůst o 7,0 %. Tržby ve zpracovatelském průmyslu představovaly 96,9 % z celkových tržeb v průmyslu. Na výši tržeb ve zpracovatelském průmyslu (po vyloučení individuálních údajů) se výrazněji podílela především odvětví výroby motorových vozidel (kromě motocyklů), přívěsů a návěsů (23,8 %), výroby strojů a zařízení j. n. (15,5 %) a výroby nápojů (10,1 %). Po vyloučení individuálních údajů se meziročně snížily tržby pouze v odvětví výroby ostatních dopravních prostředků a zařízení (o 7,1 %). V ostatních odvětvích byl zaznamenán růst. Nejvíce vzrostly tržby v odvětví výroby potravinářských výrobků, a to o třetinu.

Podíl tržeb z přímého vývozu na celkových tržbách v kraji činil v roce 2022 v oblasti zpracovatelského průmyslu 59,3 %. Nejvyšší podíl z tržeb z přímého vývozu na celkových tržbách po vyloučení individuálních údajů byl zaznamenán v odvětví výroby počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení (96,7 %). Naopak nejméně se podílely tržby z přímého vývozu na celkových tržbách v odvětví výroby nápojů (10,9 %).

Nejvyšší produktivita práce v roce 2022 v Plzeňském kraji byla dosažena (po vyloučení individuálních údajů) v odvětví výroby nápojů (8 414 tis. Kč). Průměrná měsíční mzda ve zpracovatelském průmyslu v kraji činila 41 276 , meziročně tak vzrostla o 7,0 %. Po vyloučení individuálních údajů byla nejvyšší průměrná měsíční mzda (59 930 ) opět v odvětví výroby nápojů, nejnižší průměrnou měsíční mzdu (36 052 ) pak pobírali zaměstnanci v odvětví ostatního zpracovatelského průmyslu.

Kontakt:

Ing. Lenka Hamouzová
Krajská správa ČSÚ v Plzni
Tel.: 377 612 145
E-mail: lenka.hamouzova@czso.cz

Přílohy

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Průmysl:

02.04.2024  Březen ve znamení optimismu v průmyslu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
20.03.2024  Dosáhl český trh industriálních nemovitostí již svého vrcholu? Cushman & Wakefield (Cushman & Wakefield)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688