muni.cz (Masarykova univerzita)
Studium  |  31.03.2023 13:54:21

Prestižní Cenu Wernera von Siemense získala studentka MU

Prestižní Cenu Wernera von Siemense získala studentka MU

V Betlémské kapli v Praze byly ve středu večer předány Ceny Wernera von Siemense. V kategorii Ocenění za překonání překážek při studiu převzala cenu studentka Ester Milostná.

Laureáti Cen Wernera von Siemense.
Laureáti Cen Wernera von Siemense.
Foto: FB WvS

Cena Wernera von Siemense má za úkol motivovat talenty z řad studentů a výzkumníků, upevňovat pozitivní vztah studentů a širší veřejnosti k vědě a v neposlední řadě vyzdvihnout práci pedagogů. Svým rozsahem, výší finančních odměn patří soutěž mezi nejvýznamnější nezávislé iniciativy tohoto druhu v celé České republice. Vítěze a vítězné práce vybírají nezávislé komise složené z rektorů a prorektorů předních českých univerzit, předsedkyně Akademie věd a ředitelů jejích ústavů. Od roku 1997 si čtyři sta laureátů rozdělilo na odměnách již více než 14 milionů korun.

Přestože je v hlavních kategoriích cena určena především pro studenty a výzkumníky přírodovědných a technických oborů, pedagogy a vědce, dostala se letos mezi laureáty také studentka informatiky, informačních studií a knihovnictví Ester Milostná. Nominaci k Ocenění za překonání překážek při studiu podala Masarykova univerzita prostřednictvím střediska Teiresiás.

Právě toto univerzitní středisko pro pomoc studentům se specifickými nároky poskytuje Ester součinnost nejen při zajištění výuky v budovách MU, ale i asistenci při výuce. V důsledku progresivní spinální svalové atrofie je totiž odkázána na elektrický vozík a nepřetržitou osobní asistenci.

Celý život bojuji s představou mnoha lidí, že bych vzhledem ke svému stavu měla jít vyšlapanými cestičkami. Chodit na speciální základní a střední školu, navštěvovat jen kroužky a tábory pro hendikepované, jít na brigádu do organizace, kde jsou na hendikepované zvyklí, a když už na vysokou, tak na velmi jednoduchý obor a studovat ho co nejdéle jen kvůli odkladu zaměstnání. A tohle právě nechci, říká Ester, která patří mezi třetinu nejlepších studentů svého studijního programu.

Přiznává, že studovat ve velkém městě a na Masarykově univerzitě bylo pro ni dobrým rozhodnutím. Největší pomocí jsou asistence, které jí univerzita v rámci studia poskytuje zdarma. Fyzické překážky na škole jdou vyřešit snáz. Lze využít výtahy, plošiny nebo objízdnou trasu. V nejhorším případě požádat o přemístění výuky do jiných prostor. S dalšími omezeními se ale potýkám přímo ve výuce, kdy musím využívat předem objednaného zapisovatele nebo požádat o pořízení videozáznamů. Při testech také potřebuji zajistit navýšení času, abych stíhala, když musím psát sama. A tohle vše středisko Teiresiás zajišťuje.

Studentka Ester Milostná.
Studentka Ester Milostná.
Foto: archiv studentky

S Cenou Wernera von Siemense se pojí i finanční ohodnocení. Ester ho chce využít na výjezd do zahraničí v rámci studia. Na rozdíl od většiny studentů totiž během pobytu nebude schopna pracovat, aby si přivydělala. Finanční odměna potěší vždy, zvlášť když chce člověk dělat spoustu věcí, což já chci. Co se týká ceny samotné, tak toto vítězství vnímám především jako možnost obhájit před širší veřejností schopnost hendikepovaných lidí zapojit se plnohodnotně do společnosti, dále jako příležitost vyzdvihnout přístup naší univerzity a pomoc střediska Teiresiás a samozřejmě také jako vzkaz dalším potenciálním studentům v podobné situaci, aby se nebáli zkusit studovat svůj vysněný obor, dodává Ester.

Samotné její plány do budoucna jsou ambiciózní a rozmanité. Miluje cestování, sport plavání a florbal a tvůrčí činnost. Píše básně, kreslí, šije a experimentuje s 3D tiskem a řezacím plotrem na výrobu nálepek a potisků na trička. Přemýšlí o možnosti zaměstnání, nepohrdla by IT sférou, ale blízká jí je i sociální oblast nebo třeba dráha pedagoga. A jejím velkým snem je také založit rodinu.

V letošním ročníku Cen Wernera von Siemense uspěli také studenti Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v kategorii Nejlepší diplomová práce. V TOP 10 se na deváté příčce umístila Barbora Hrnčířová (DP: Optimalizace syntetických vazebných proteinových lešení na povrchu buněk bakterie Pseudomonas putida, vedoucí práce Pavel Dvořák) a nejlepší desítku uzavírá Jacek Marciniak (DP: Střevní a bukální mikrobiom v prvním roce života dětí, vedoucí práce Lenka Kosečková Micenková).

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688