Brána jazyků otevřená 2022

Brána jazyků otevřená 2022

13.02.2023 / 15:53 | Aktualizováno: 16.02.2023 / 18:39

Česko-polské fórum podpořilo v roce 2022 projekt Knihovny Jiřího Mahena v Brně s názvem „Brána jazyků otevřená 2022 – Učitel národů“. Jeho cílem bylo přiblížení nadčasových myšlenek J. A. Komenského nejen žákům a studentům škol, ale i širokému spektru veřejnosti. S polskými partnery jsme chtěli přispět ke vzájemnému poznávání, prohlubování jazykových, kulturních i historických znalostí, a proto jsme se po stopách „Učitele národů“ vydali v Čechách i v Polsku.

Aktivity projektu, které se konaly u příležitosti oslav 430. výročí narození Jana Amose Komenského, přiblížily nadčasové myšlenky tohoto „Učitele národů“. První programy proběhly již v rámci jarních prázdnin a poslední společné programy se konaly v prosinci. Široké věkové spektrum uživatelů (od rodičů s malými dětmi přes žáky základních škol a studenty středních i vysokých škol, pedagogy, knihovníky i veřejnost, včetně seniorů) jsme oslovili prostřednictvím výstav, přednášek, besed, koncertů, divadelních a storytellingových představení, česko-polských čtení, folklorních vystoupení, návštěv muzeí a hlavně společných setkání.

Z výčtu více než osmdesáti aktivit pro téměř čtyři tisíce návštěvníků je těžké vybrat ty nejzajímavější. Byly-li však vzpomenuty nejmenší děti, připomeňme workshopy propojené s projektem Bookstart – S knížkou do života a workshopy s Filharmonií Brno. Žákům základních škol byly určeny vzdělávací programy a česko-polská čtení. Netradiční formou byla prezentována žákům 2. stupně ZŠ osobnost „Učitele národů“ v interaktivním programu J. A. Komenský: JAK na něj? Nebo storytellingovým představením Komen nomen aneb najdi v sobě svého vnitřního Ámose. Studentům a pedagogům byla nabídnuta prezentace autorského projektu práce umělecké školy Łejery v Poznani Škola je divadlo a filmové prezentace představení Komenského svět v obrazech. Z přednášky byl pořízen filmový záznam, jenž byl následně zpracován a opatřen titulky. Zůstane tak k dispozici všem zájemcům.

Pozornost byla věnována vzájemné propagaci kultury a literatury. Můžeme připomenout přednášky Úskalí překladů pedagogů Masarykovy univerzity v Brně Mgr. Romana Madeckého, Ph.D. a Mgr. Renaty Putzlacher Buchtové, Ph.D., určené studentům, knihovníkům i veřejnosti.

Kulturní programy proběhly především v rámci festivalů Dny polské kultury v Brně, Dny české kultury v Poznani, v rámci Muzejní noci a Babylonfestu v Brně. Diváky pobavila divadelní hříčka Učedníci Komenského, kterou nastudovali a s hudebními ukázkami dobové hudby uvedli studenti a studentky Konzervatoře Brno, a vyslechli si koncert Stanisława Pawlaka nazvaný Polka v polonéze – hudební dialog Smetany s Chopinem. Velký úspěch sklidil v rámci Babylonfestu na Dnech národnostních menšin Jihomoravského kraje folklorní Soubor písní a tanců Wisła. V Brně i Poznani jsme polským hostům nabídli Setkání s moravským folklorem.

Novinkou v projektu, který navazuje na předešlé ročníky (již od roku 2012), byly výměnné stáže knihovníků z Brna, Poznaně a Ostródy. V Polsku byla naším hlavním partnerem Knihovna Raczyńskich v Poznani. Přijali jsme jejich pozvání na otevření nově zrekonstruované budovy. Výměna zkušeností s novými technologiemi a vzájemnou propagací literatury pokračovala i v rámci stáží, Dnů české kultury a společných cest po stopách Komenského. Po nich jsme se v Polsku vydali jak do Lešna či do Toruně, tak především společným Spacerem Śladami Braci Czeskich w Poznaniu – po stopách Českých bratří v Poznani. Naše spolupráce se stále úspěšně rozvíjí a věříme, že se bude dále rozvíjet i s novými partnery. V příštím roce plánujeme společnou česko-polskou konferenci Knihovna jako pevný bod v bouřlivých časech.

Brána jazyků otevřená 2022

Brána jazyků otevřená 2022

Brána jazyků otevřená 2022

Brána jazyků otevřená 2022



Zařazenočt 16.02.2023 18:02:00
ZdrojMZv ČR cesko-polske_forum
Originálmzv.cz/cesko-polske_forum/cz/podpora_projektu/realizovane_projekty/rok_2022_3/brana_jazyku_otevrena_...

Související témata

Martin Brát
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V