europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Evropská unie  |  03.02.2023 13:28:25

Krize životních nákladů: nutná cílená podpora a reformy (rozhovor)

Drago? Pîslaru, rumunský europoslanec za Renew Europe a předseda parlamentního výboru pro zaměstnanost a sociální věci, a Luděk Niedermayer, český europoslanec a místopředseda hospodářského a měnového výboru, hovořili 23. listopadu v přímém přenosu na sociálních sítích o řešení krize životních nákladů, která sužuje velkou část Evropy.

Hledání správného přístupu k inflaci


Niedermayer uvedl, že inflace je velkým problémem, a označil ji za „velké zlo“, protože snižuje reálný příjem a také poptávku. „Pravděpodobně dojde k mírnému hospodářskému poklesu, ale bohužel je tento pokles téměř nevyhnutelný, pokud chceme dostat inflaci pod kontrolu.“

Poslanec Niedermayer upozornil, že míra inflace v zemích EU se pohybuje od 5 % do 20 %, a uvedl, že rozdíly jsou způsobeny silou národních ekonomik po pandemii a různými přístupy k řešení inflace.

Některé vlády se rozhodly snížit daně z energií, což je podle Niedermayera správný přístup, zatímco jiné zavedly dočasné stropy na ceny energií nebo potravin, což podle něj stále představuje riziko, že po zrušení stropu se inflace zvýší.

Rozdílné přístupy podle něj velmi ztěžují adekvátní reakci Evropské centrální bance, která řídí měnovou politiku v eurozóně. „Nyní však vidíme, že měnová politika měla být přísnější,“ dodal Niedermayer.

„Úloha centrální banky je velmi delikátní – nejde o to, aby se dostala z velmi vysoké inflace do dokonce záporné inflace, ale aby přistála v pásmu nízké inflace.“ Český europoslanec uvedl, že fiskální politika vlád a měnová politika ECB by měly jít ruku v ruce ve svém úsilí o snížení inflace.

Niedermayer je sice pro cílenou podporu podniků a domácností, ale varoval před „velmi rozsáhlými podpůrnými opatřeními, která jsou nákladná a mohou zvýšit inflaci“.

Vlády EU by měly podpořit ty, kteří jsou nejvíce postiženi rostoucími cenami, uvedli v rozhovoru europoslanci Niedermayer a Pîslaru.  

Podporovat zranitelné a pokračovat v reformách


„Pro skupinu zranitelných lidí by bylo, nebo už je, na výběr mezi zaplacením účtů a zajištěním řádné stravy pro jejich děti,“ řekl Drago? Pîslaru. Dodal, že i lidé ze střední třídy jsou schopni utrácet méně. „Jedná se o skutečně významnou sociální krizi.“

Předseda výboru pro sociální věci vyzval k „aktivní politice na trhu práce – aby lidé nepřišli o práci [...] a abychom jim pomohli zvyšovat a zvyšovat kvalifikaci“.

Uvedl, že malým podnikům by měly být nabídnuty programy podobné těm, které byly vyvinuty během pandemie koronaviru, aby si zaměstnanci udrželi zaměstnání v případě dočasného uzavření.

Pîslaru uvedl, že evropské fondy a iniciativy mohou pomoci zmírnit dopady krize – jako příklad zmínil plán REPowerEU, jehož cílem je snížit závislost EU na ruských fosilních palivech prostřednictvím investic do čisté energie a diverzifikace dodávek.

„Znamenalo by to, že bychom mohli dělat dvě věci najednou: na jedné straně podporovat ekologický přechod a zároveň snižovat závislost našich občanů na nestabilitě energetického trhu,“ řekl.

Poslanec Pîslaru poznamenal, že plán EU na obnovu po pandemii se zaměřuje na podporu národních reforem a investic. „Nyní se začínají realizovat plány obnovy a odolnosti, REPowerEU se přímo zaměřuje na občany a pak tu máme další opatření týkající se investic do dodávek energie a snižování poptávky. Takto bude Evropa reagovat.“

Politika EU by neměla být o šíření takzvaných helikoptérových peněz a populistických slibů či nacionalistických [myšlenek]... Jde o to spoléhat na schopnost občanů jednat společně a vyjít z každé krize silnější. Tato dlouhodobější řešení, reformy a investice, které předkládáme, nás mohou vyvést z inflační krize,“ uzavřel.

Podívejte se na celý rozhovor.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688