mzv.cz (MZv ČR)
Politika a události  |  25.10.2022 18:45:00

Ministr Lipavský udělil tradiční Cenu Gratias agit paní Cecilii Rokusek

Ministr Lipavský udělil tradiční Cenu Gratias agit paní Cecilii Rokusek

20.10.2022 / 22:34 | Aktualizováno: 25.10.2022 / 18:45

Ve středu 19. října udělil ministr zahraničí Jan Lipavský Cenu Gratias agit za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí pro rok 2022.

Ministr Jan Lipavský ve svém projevu ocenil skutečnost, že mohl po letech koronavirové epidemie předat cenu laureátům osobně a poděkovat jim za jejich úsilí a nasazení, se kterým šíří dobré jméno České republiky ve světě.

Ocitáme se všichni ve zvláštní době – po dvouleté pandemii okolo nás rozpoutalo putinovské Rusko válečný konflikt. O to víc si vážím toho, že dnes se mohu s vámi setkat tváří v tvář a poděkovat vám za vaše úsilí a nasazení, se kterým šíříte dobré jméno Česka v nejrůznějších oblastech a koutech světa. Činíte tak v mnoha sférách, jako třeba na poli kultury, vědy, podpory turismu a obchodu, ve sféře humanitární pomoci nebo podpory krajanského života ve světě. Při této práci zároveň propagujete naši zemi, naši kulturu a náš jazyk,“ uvedl ministr Lipavský.

Cenu Gratias agit uděluje Ministerstvo zahraničních věcí od roku 1997 významným osobnostem a organizacím, které se zasloužily o šíření dobrého jména České republiky v zahraničí a které nezištně prohlubují zájem o naši zemi a napomáhají jejímu zviditelňování a příznivému obrazu ve světě.

Laureáti obdrželi českou skleněnou plastiku a diplom. Cena není spojena s finanční odměnou.

Pro tento rok cenu obdržely tyto osobnosti a organizace:

  1. ČESKÁ ŠKOLA ŘÍM, Itálie
  2. Tamara ADASAN, Moldavsko - ředitelka neziskové organizace
  3. Leszek ENGELKING, Polsko – básník, prozaik, překladatel, literární vědec a kritik
  4. Samir Yousef Salim HAZBUN, Palestina – honorární konzul ČR v Betlémě, předseda Betlémské obchodní a průmyslové komory
  5. Karl Nii Ayikai LARYEA , Ghana – podnikatel, podporovatel česko-ghanských ekonomických a politických vztahů
  6. Antoine MARES, Francie – emeritní profesor na Sorbonně
  7. Cecilia ROKUSEK, USA – ředitelka Czech & Slovak Museum & Library v Cedar Rapids
  8. Binh SLAVICKÁ, Vietnam - odborná asistentka v Ústavu asijských studií Univerzity Karlovy, lektorka vietnamistiky, překladatelka

 

Ředitelka National & Slovak Museum & Library (NCSML) v Cedatr Rapids

Dr. Cecilia Rokusek stojí v čele National Czech & Slovak Museum & Library (dále NCSML) v Cedar Rapids od roku 2018.

Cecilia F. Rokusek se narodila v Táboře v Jižní Dakotě do rodiny potomků českých přistěhovalců a vždy se ke svému původu hrdě hlásila, aktivně také komunikuje v českém i slovenském jazyce. Cecilia Rokusek studovala na University of Nebraska, kde promovala v roce 1976. V roce 1983 získala doktorát na University of South Dakota. Na této univerzitě pracovala v různých pozicích 15 let a v dalších letech pak působila jako proděkanka a děkanka na lékařských fakultách ve státech Illinois, Minnesota a Florida. Její specializací bylo vzdělávání zdravotnického personálu, primární a rodinná péče, geriatrie a výzkum Alzheimerovy nemoci. Mnoho let také přednášela o financování zdravotní péče pro seniory a krizovém řízení a dalším vzděláváním ve zdravotnictví. V těchto pozicích získala nejen bohaté manažerské zkušenosti, ale také praxi v oblasti pedagogiky, osvětové a kulturní činnosti. 12 let působí paní Rokusek také jako honorární konzulka Slovenska na Floridě

NCSML v Cedar Rapids bylo založeno v roce 1974 potomky druhé a třetí generace přistěhovalců do Iowy, kde se ještě na začátku 20. století v oblasti Cedar Rapids hlásilo k českému původu přes 40% místních obyvatel. V roce 1978 bylo muzeum českého a slovenského přistěhovalectví rozšířeno o knihovnu a archiv a k dalšímu rozvoji došlo v devadesátých letech. Po povodních v roce 2008 bylo původní muzeum přesunuto na nové místo a proběhla nákladná rekonstrukce podpořená českou i slovenskou stranou.

S novým vedením došlo po roce 2018 k dalšímu rozvoji muzea i rozšíření jeho programové nabídky. Výrazným posunem bylo především začlenění NCSML do prestižní sítě amerických muzeí Smithonian Affiliate. Muzeum má tak unikátní možnost prezentovat v kvalitních a technicky dobře vybavených prostorách kromě stálé expozice Českého a slovenského přistěhovalectví do USA také americké putovní výstavy, kulturní a vzdělávací projekty, provozovat rozsáhlou knihovnu a archiv a také obchod s českými výrobky.

Mezi nejvýznamnější akce v posledních třech letech patřily především projekty v roce 2019 k připomenutí 30. výročí Sametové revoluce (velmi úspěšná interaktivní a edukativní výstava Revolution 1989, veřejná umělecká instalace Berlínská zeď nebo přednáška prof. Josefa Jařaba), výstavy Art & Disent, Joža Uprka, karikatury českých vědců a jejich vynálezů, Czech Press Photo, 100. výročí R.U.R., Odkaz a dílo J.A. Komenského, Czech Innovation Expo, koncerty Tomáše Kačo, Ester Pavlů, úspěšné pivní festivaly BrewNost 2019 a 2021 nebo připomenutí 25. výročí návštěvy prezidentů Billa Clintona , Václava Havla a Michala Kováče v roce 1995. Muzeum bylo také velmi aktivní i v období pandemie, kdy organizovalo četné webináře a online programy.

Díky osobnímu nasazení ředitelky muzea Dr. Cecilie Rokusek se v posledních třech letech rozšířila aktivní spolupráce muzea se všemi zastupitelskými úřady ČR v USA, Českými centry, Národním muzeem v Praze i Bratislavě, Univerzitou Palackého v Olomouci, University of Iowa a především s mnoho krajanskými spolky a společnostmi přátel Česka a Slovenska po celých Spojených státech. NCSML je příkladem péče o české kulturní dědictví v zahraničí, jeho moderní prezentaci a uchování těchto hodnot a tradic také pro budoucí generace.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Politika a události:

So   8:00  Sníh na konci dubna? Žádná novinka. (video) Ceskatelevize.cz (ČT)
So   7:00  Dziś zachmurzenie małe i umiarkowane Instytut Meteorologii (imgw.pl)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688