Tisková zpráva - Novinářskou cenu EP za rok 2022 získal film o ruském vlivu v Africe

Dokument vznikl v koprodukci společností Découpages a Arte G.E.I.E a původně byl vysílán v televizi Arte ve francouzštině, němčině a angličtině. Později jej odvysílala i zpravodajská stanice France 24 a článek o něm vydal francouzský deník Le Monde.

Slavnostní předání ceny se konalo v tiskovém sále Daphne Caruanové Galiziové v Evropském parlamentu ve Štrasburku. Zahájila jej předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolová společně s místopředsedkyní Pinou Piciernovou, do jejíž kompetence cena spadá, a s generálním tajemníkem Mezinárodní federace novinářů Anthonym Bellangerem, který zastupoval 29 členů nezávislé evropské poroty.

Předsedkyně EP Roberta Metsolová uvedla: „Cena Daphne Caruanové Galiziové za žurnalistiku vysílá jasný signál. Evropský parlament stojí na straně pravdy a spravedlnosti a nezávislé žurnalistiky.

Silná demokracie potřebuje silný tisk. Bez svobody tisku nemůže demokracie existovat. V Evropě jsou práva a svobody cíli, za které bojujeme, nikoli překážkami.“

V období od 3. května do 1. srpna 2022 zaslalo své soutěžní příspěvky více než 200 novinářů z 27 zemí EU. Porota z nich vybrala jedenáct uchazečů, kteří postoupili do užšího výběru.

O vítězích

Clément Di Roma je videoreportér a fotoreportér, který působí jako korespondent zpravodajské stanice France24 ve Rwandě. Začínal v roce 2019 jako zpravodaj francouzské tiskové agentury AFP v Senegalu. Od roku 2020 do roku 2022 působil ve Středoafrické republice jako zpravodaj pro kanály France24 a TV5Monde. Z hlavního města Bangui informoval o volební krizi a ozbrojených útocích koalice povstalců. O rok později natočil s Carolem Valadem vítězný snímek „Středoafrická republika pod ruským vlivem“ (Centrafrique : le soft power russe).

Carol Valade je multimediální reportér, který se již deset let specializuje na Afriku. Od roku 2018 zde působí trvale jako korespondent RFI, AFP, TV5-Monde, Radio France, Le Monde a dalších světových médií. Cestoval po západní Africe, informoval o politické krizi, nové vlně případů nákazy ebolou a masakrech z 28. září 2009 v Guineji. Psal i o tom, jak se obyvatelé afrických zemí vyrovnávají se změnou klimatu, a věnoval se mimo jiné vymírání slonů. Poté se přesunul do Středoafrické republiky, odkud informuje o důsledcích občanské války a ruském vlivu, o kterém pojednává vítězný snímek.

O vítězném snímku

Film je prvním dokumentem Clémenta Di Romy a Carola Valadeho a vrcholem jejich novinářské práce ve Středoafrické republice v roce 2020. Země tou dobou procházela vlnou násilí po novém povstání, na jehož potlačování se podílela mimo jiné Wagnerova skupina, paravojenská organizace sloužící zájmům Kremlu. Oba novináři pokračovali ve své práci pro několik světových médií přes sledování ruskými žoldnéry a neoblibu francouzských médií v zemi. Navázali také na činnost svých tří ruských kolegů Orchana Džemala, Kirilla Radčenka a Alexandra Rastorgujeva, kteří se Wagnerovou skupinou ve Středoafrické republice rovněž zabývali, než byli v roce 2018 zavražděni. Di Roma a Valade museli především chránit své zdroje, zvláště pokud psali o činnosti žoldnéřů a o mizení lidí, ke kterému v zemi běžně dochází. Po několika měsících vyšetřování ve Středoafrické republice se jim však podařilo získat si důvěru i u ruských propagandistů, jejichž názory jsme dosud neměli možnost slyšet. Dokument se nezaujatě snaží dát slovo jak obětem wagnerovských žoldnéřů, tak i jejich příznivcům, aby bylo možné lépe porozumět tomu, jak si je ruská propaganda získala – pomohla jí v tom mimo jiné nepřátelská atmosféra vůči Francii v zemi. Tvůrci dokumentu chtěli, aby na této další frontě konfliktu s Ruskem, který se nyní šíří do oblasti Sahelu jak vojensky, tak i formou dezinformací, zazněly názory všech stran.

O ceně

Cena Daphne Caruanové Galiziové vznikla z rozhodnutí předsednictva Evropského parlamentu v prosinci 2019. Nese jméno maltské investigativní novinářky, protikorupční aktivistky a bloggerky Daphne Caruanové Galiziové, která v roce 2017 zemřela po výbuchu bomby nastražené v jejím automobilu.

Cena je každoročně udílena v den výročí její vraždy a oceňuje vynikající žurnalistiku, která prosazuje nebo hájí základní zásady a hodnoty Evropské unie, jako je lidská důstojnost, svoboda, demokracie, rovnost, právní stát a lidská práva.

O cenu se mohou ucházet profesionální novináři jako jednotlivci i týmy bez ohledu na státní příslušnost, kteří jsou autory reportáže otisknuté nebo odvysílané v některém z 27 členských států Evropské unie. Cílem je podpořit profesionální žurnalistiku a upozornit na to, jak významná je v ochraně svobody, rovnosti a příležitostí.

Vítěze vybírá nezávislá porota, v níž zasedají zástupci tisku a občanské společnosti z 27 evropských členských států a představitelé hlavních evropských sdružení novinářů.

Cena i finanční odměna ve výši 20 000 eur je projevem podpory, kterou Evropský parlament poskytuje investigativní žurnalistice, a svědčí o významu, který přikládá svobodě tisku.

V říjnu 2021 cenu získalo konsorcium novinářů Forbidden Stories za projekt Pegasus.

Kdo byla Daphne Caruanová Galiziová?

Daphne Caruanová Galiziová byla maltská novinářka, bloggerka a protikorupční aktivistka. Ve svých reportážích se intenzivně zabývala korupcí, praním peněz, organizovanou trestnou činností, prodejem občanství a účastí maltské vlády v kauze Panama Papers. Čelila kvůli tomu pronásledování a výhrůžkám. Dne 16. října 2017 ji zabil výbuch bomby nastražené v jejím automobilu. Způsob, jakým maltské orgány postupovaly při vyšetřování její vraždy, vyvolal skandál, který vedl až k odstoupení premiéra Josepha Muscata. Na nedostatky ve vyšetřování poukázali v prosinci 2019 i poslanci Evropského parlamentu a vyzvali Evropskou komisi, aby přijala příslušná opatření.

Kontakty:

  • John SCHRANZ

    Press Officer
    Kontaktní údaje:
    • Telefonní číslo: (+32) 2 28 44264 (BXL)
    • Číslo mobilního telefonu: (+32) 498 98 14 02
    • E-mail: john.schranz@europarl.europa.eu
  • Hana RAISSI

    Tisková atašé
    Kontaktní údaje:
    • Telefonní číslo: (+32) 2 28 41587 (BXL)
    • Číslo mobilního telefonu: (+32) 484 27 87 54
    • E-mail: hana.raissi@europarl.europa.eu
  • Iva LAŇOVÁ

    Tisková atašé
    Kontaktní údaje:
    • Telefonní číslo: (+420) 255 708 264
    • Číslo mobilního telefonu: (+420) 775 511 125
    • E-mail: iva.lanova@europarl.europa.eu
  • Markéta ŽIŽKOVÁ

    Tisková atašé
    Kontaktní údaje:
    • Telefonní číslo: (+420) 255 708 269
    • Číslo mobilního telefonu: (+420) 606 642 727
    • E-mail: marketa.zizkova@europarl.europa.eu

Zařazenost 19.10.2022 19:10:00
ZdrojEuroparlament
Origináleuroparl.europa.eu/news/cs/press-room/20221017IPR43703/
KategorieInstituce



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V