Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Komodity  |  28.12.2023 14:11:42

Benzín od posledních voleb, v nichž uspěla pětikoalice, zlevnil reálně už o 25 %. Česko totiž nadále dováží celkem ve velkém ruskou ropu a i paliva z ní vyrobená, přičemž koruna vůči dolaru oslabila jen málo - na rozdíl třeba od eura

Benzín je nyní v Česku nejlevnější od poloviny října 2021. Ještě pozoruhodnější tento vývoj je, uvážíme-li, že od října 2021 do dnešních dní vzrostla obecná hladina spotřebitelských cen v ČR o zhruba 25 %. V porovnání s cenami všeho ostatního v ekonomice je tedy benzín dnes o zhruba 25 % levnější než v říjnu 2021, což byl mimochodem měsíc, kdy se konaly sněmovní volby. Pokud tedy Fialova vláda bude teď říkat, že za dobu od voleb, z nichž vítězně vzešla, zlevnil benzín reálně o 25 %, bude mít pravdu. Jaké jsou klíčové důvody tohoto markantního zlevnění benzínu? 1) Rusko nakonec v podstatě neomezilo vývoz své ropy na světové trhy. Loni po zahájení války na Ukrajině hrozilo vypnutím plynovodu Nord Stream 1. Americká banka JP Morgan a další tak počítaly, co by se stalo, pokud by Rusko v rámci odvety za sankce zásadně omezilo vývoz nejen plynu, ale i své ropy na světové trhy. V takovém případě by cena ropy Brent vyletěla dle analytiků JP Morgan až na 380 dolarů za barel (viz 1). Při takové ceně ropy by pohonné hmoty stály v Česku až 88 /l. Rusko ovšem svoji ropu vyváží do světa dále, včetně do Česka, takže tento scénář se nenaplnil.

2) Česko letos dováží nejvíce ruské ropy od roku 2010, jak plyne z dat ČSÚ (viz 2).

3) Česko nadále dováží nejen ruskou ropu, ale také ruská paliva, zejména naftu, vyrobená z ruské ropy na Slovensku. Ficova vláda totiž minulý týden dojednala v Bruselu prodloužení výjimky ze západních sankcí, takže Slovensko bude moci do Česka dovážet paliva z ruské ropy nadále i v příštím roce (viz 3). Původně měla výjimka končit letos 5. prosince.

4) Od října 2021 do dnes koruna vůči dolaru oslabila jen o 2,8 %. Třeba takové euro ztratilo za stejnou dobu vůči dolaru 7,3 % (viz 4). Poměrně malé oslabení koruny vůči dolaru znamená, že pohonné hmoty v Česku nemusí v důsledku kurzových pohybů příliš zdražovat. Pokud by Česko platilo eurem, bude růst cen pohonných hmot v posledních dvou letech výraznější, než je nyní, a rozhodně by jejich cena nyní neklesla až na úroveň října 2021 - setrvávala by výše.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má více než 92 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 65 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688