Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Průmysl  |  03.01.2024 09:39:44

Západ zaostává za Ruskem a Čínou ve výrobě některých důležitých válečných zbraní a obranných systému, upozorňuje dnes Wall Street Journal. Klíčovým důvodem je deindustrializace Západu, poháněná environmentálními programy typu Green Dealu


Západ, a zejména Evropa, stále varovněji zaostává za Ruskem a Čínou ve výrobě a počtu důležitých válečných zbraní a obranných systému, zjišťuje dnešní Wall Street Journal (viz printscreen níže). Zásadním důvodem je podle listu postupná deindustrializace Západu. Dodejme, že jejím klíčovým viníkem je ideologické vzývání environmentálních cílů; na deindustrializaci jižního křídla eurozóny, částečně třeba i Francie má zase svůj podíl euro, které učinilo tamní výrobu nekonkurenceschopnou.

Podle zdroje WSJ na vrcholu studené války západoněmecké průmyslové podniky mohly chrlit až 400 tanků ročně, dnes jich vyrobí do roka maximálně 50. Rusko a Čína přitom již nyní disponují hypersonickými raketami, Západ je nemá. Hypersonické střely se pohybují rychlostí pětkrát vyšší, než je rychlost zvuku, takže jsou obtížněji sestřelitelné, a lze jimi manévrovat k cíli. Spojené státy odložily uvedení první takové zbraně až na letošek, po nezdařeném testu. Rusko je podle ukrajinských zpravodajců, jež list WSJ cituje, schopno dodávat čtyři nové hypersonické balistické střely Kinžal každý měsíc.

Rusko a Čína dohromady pak disponují zhruba 5020 pozemními protiraketovými obrannými systémy, zatímco USA, Evropa a Japonsko jich společně mají jen nějakých 3200. „Předpovědi, že Rusku ve válce na Ukrajině rakety brzy dojdou, nebyly správné,“ konstatuje WSJ.

Dodejme, že se vlastně není čemu divit, když Rusko přešlo na válečnou ekonomiku, zatímco třeba Německo si v téže době vypnulo zbytek jaderných elektráren a evropské banky ve jménu Green Dealu a ESG se zdráhají financovat výrobu zbraní, protože je hlediska emisí i společensky „fuj“. A mladá generace Západu, utápějící se v klimatickém žalu, raději pracuje v neziskovém sektoru – financovaném na dluh již tak předlužených západních států -, než aby přidala ruku k dílu v průmyslu. Takže ani „nejsou lidi“, kteří by zbraně vyráběli.

Pokud se Západ rychle neprobere, zbytek světa jej nakonec může „uzbrojit“. Podobně jako Spojené státy v 80. letech minulého století „uzbrojily“ sovětský blok – čímž vyhrály studenou válku.

 

 

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má více než 92 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 65 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

03.01. 14:49  Trochu přehnané (Tomasso)
03.01. 14:45  Kdyby kdyby ... (Fij)
03.01. 14:43  Kdyby kdyby ... (Tomasso)
03.01. 13:18  Kdyby kdyby ... (On the road)
03.01. 12:36  Kdyby kdyby ... (xxx)

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Průmysl:

02.04.2024  Březen ve znamení optimismu v průmyslu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
20.03.2024  Dosáhl český trh industriálních nemovitostí již svého vrcholu? Cushman & Wakefield (Cushman & Wakefield)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688