FS (Finanční správa)
Daně a účetnictví  |  30.06.2022 00:00:00

Informace k podávání daňových přiznání k dani z příjmů právnických osob u veřejně prospěšných poplatníků (zejména obcí)

Generální finanční ředitelství vydává informaci o správném postupu při aplikaci zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, při vyplňování daňových přiznáních k dani z příjmů právnických osob podávaných veřejně prospěšnými poplatníky za účelem eliminovat nedostatky v tvrzených údajích.

 

Generální finanční ředitelství 

Lazarská 15/7, 117 22 Praha 1 

Sekce metodiky výkonu daní 

Č. j.: 40275/22/7100-40110-051208 

INFORMACE  

k podávání daňových přiznání k dani z příjmů právnických osob u veřejně prospěšných poplatníků (zejména obcí)  

S ohledem na zvýšený počet daňových přiznání k dani z příjmů právnických osob (DAP  DPPO) podaných veřejně prospěšnými poplatníky (a to nejen z řad nestátních neziskových  organizací, ale i územních samosprávných celků), která vykazují nedostatky v tvrzených  údajích, vydává Generální finanční ředitelství za účelem eliminace těchto pochybení tuto  informaci o správném postupu při aplikaci zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění  pozdějších předpisů (dále jen „ZDP“). 

Nedostatky v tvrzených údajích se nejvíce objevují u veřejně prospěšných poplatníků vymezených v § 17a ZDP s tzv. úzkým základem daně. U takového poplatníka se nezdaňují  (nejsou předmětem daně) příjmy z nepodnikatelské činnosti, pokud výdaje vynaložené  v souvislosti s prováděním této činnosti jsou vyšší než příjmy z této činnosti, tzn., že tyto  činnosti jsou ztrátové (viz § 18a odst. 1 písm. a) ZDP). Kromě příjmů ze ztrátové  nepodnikatelské činnosti nezdaňují tito poplatníci například příjmy z dotací, příspěvků a jiných  podpor z veřejných rozpočtů atd. (viz § 18a odst. 1 písm. b) až f) ZDP). Naopak příjmy, které  se vždy zdaňují, jsou příjmy z reklamy, z členského příspěvku, úroků a z nájemného  s výjimkou nájmu státního majetku a obecně příjmy z činností vykazující znaky podnikání  (typicky jejich vedlejší, jiné či doplňkové činnosti).  

Nejčastější pochybení při vyplňování DAP DPPO v praxi představují případy, kdy poplatník  vyloučí na řádku č. 101 DAP DPPO v souladu s § 18a odst. 1 ZDP příjmy, které nejsou  předmětem daně (u obcí nejčastěji transfery z výnosů ze sdílených daní), avšak opomene  současně vyloučit veškeré související výdaje, které tak zůstanou ponechány jako daňově 

účinné.  

Uvedený postup v důsledku způsobí, že je z nepodnikatelské činnosti vykázána daňová ztráta.  Toto však v souladu s ustanovením § 18a odst. 1 písm. a) ZDP není možné (viz výše).  

V této souvislosti považujeme za vhodné upozornit veřejně prospěšné poplatníky, aby při  vyplňování DAP DPPO v případech, kdy vyjímají ze základu daně příjmy, které nejsou  předmětem daně (řádek č. 101 DAP DPPO), nebo příjmy od daně osvobozené (řádek č. 109  a 110 DAP DPPO), nezapomínali současně ze základu daně vyloučit v souladu s ustanovením  § 25 odst. 1 písm. i) ZDP i související výdaje (na řádku č. 40 DAP DPPO).  

Nedodržením správného postupu transformace výsledku hospodaření na základ daně dle výše  uvedeného dochází v DAP DPPO k tvrzení nesprávných údajů a v důsledku toho pak  k nesprávnému vyčíslení výše daně, respektive daňové ztráty, ze strany daňového subjektu,  což může následně ze strany správce daně vést k zahájení některého z kontrolních postupů 

(postup k odstranění pochybností, případně daňová kontrola). 

Č. j.: 40275/22/7100-40110-051208 strana 2 (celkem 2) 

Na závěr si dovolujeme upozornit na fakt, že přestože obec je v souladu s § 4 odst. 1 písm. g)  zákona č. 243/2000 Sb., o rozpočtovém určení daní, ve znění pozdějších předpisů (dále jen  „zákon č. 243/2000 Sb.“), považována za příjemce své daně z příjmů, v případě, kdy dojde  k odlišnému stanovení daně správcem daně od daně přiznané obcí, popřípadě k doměření  daně (např. po daňové kontrole), je obec povinna uhradit tento rozdíl (mezi daní vyměřenou  nebo doměřenou obci správcem daně a daní obcí přiznanou nebo dodatečně přiznanou)  včetně příslušenství daně (nejčastěji půjde o penále). Tyto částky nejsou v souladu s § 4 odst.  10 zákona č. 243/2000 Sb. považovány za daňový příjem obce.  

Ing. Bc. Lenka Opluštilová  

 ředitelka sekce 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688