Prohlášení Evropské komise o koordinaci opatření omezujících volný pohyb v Evropské unii v souvislosti s pandemií koronaviru

Woman presenting her boarding pass in a face mask ©EC Audiovisual Service
©EC Audiovisual Service

Na základě návrhu Komise ze dne 4. září 2020 dnes ministři EU dospěli k dohodě, jež zajistí větší srozumitelnost a předvídatelnost opatření, která omezují volný pohyb z důvodu koronavirové pandemie. 

13/10/2020

 

Na základě návrhu Komise ze dne 4. září 2020 dnes ministři EU dospěli k dohodě, jež zajistí větší srozumitelnost a předvídatelnost opatření, která omezují volný pohyb z důvodu koronavirové pandemie. Komise vítá přijetí dohody Radou a vydala následující prohlášení:

„Naše právo volně se pohybovat po celé EU bylo pandemií silně zasaženo. Navíc se občané potýkají s tolika různými pravidly a postupy a s nejasnými informacemi o oblastech s vysokým a nízkým rizikem a o tom, co dělat na cestách. Před měsícem předložila Komise návrh na řešení těchto výzev, aby pomohla milionům občanů EU, kteří po EU cestují každý den. Dnes členské státy dospěly k dohodě o tom, jak uvést tento návrh do praxe.

Vítáme tuto dohodu, která vnese větší pořádek do současné matoucí situace. Skutečnost, že členské státy našly společnou řeč, vysílá občanům silný signál a je jasným příkladem toho, že EU jedná tam, kde by rozhodně jednat měla. Poučili jsme se: krizi nebudeme řešit jednostranným uzavíráním hranic, ale spoluprací.

Společná mapa se společným barevným značením založeným na společných kritériích, kterou vytvořilo Evropské středisko pro kontrolu nemocí, je prvním důležitým výstupem. Nyní vyzýváme členské státy, aby zajistily poskytování nezbytných údajů, a mapa tak mohla být každý týden aktualizována podle přesných informací o epidemiologické situaci v EU a jejích regionech.

Kromě toho, i když mají členské státy stále možnost rozhodovat, jaká omezující opatření – jako karanténu nebo testy – uplatní, vyzýváme je, aby v souladu s dnešní dohodou zajistily, že budou občanům poskytovány jasné a včasné informace o tom, co mají dělat a jaká omezení jsou v platnosti. Členské státy se rovněž dohodly na vzájemném uznávání testů a budeme s nimi pokračovat ve spolupráci na lepší koordinaci požadavků na testování a karanténu.

Pro miliony občanů, kteří mají k cestování zásadní důvody, ať už cestují z důležitých rodinných důvodů, za obživou, anebo se starají o to, abychom dostali zboží, které potřebujeme, bude dnešní dohoda vítaným zlepšením v současné nejisté situaci. V těchto případech by se neměla uplatňovat žádná karanténní opatření.

Naše Unie je silná, když táhneme za jeden provaz, chráníme svá společná práva a svobody a zdraví našich občanů. Dnešní dohoda je toho dobrým příkladem.“

Veškeré informace o cestování v EU budou k dispozici na platformě „Re-open EU“, kde bude i odkaz na společnou mapu pravidelně zveřejňovanou Evropským střediskem pro prevenci a kontrolu nemocí.

Pokud jde o veškerá omezení volného pohybu, měly by členské státy poskytovat jasné, komplexní a včasné informace, a to i o všech doprovodných požadavcích (např. negativní testy na infekci COVID-19 nebo formuláře pro vyhledávání cestujících) a o opatřeních týkajících se cestujících přijíždějících z oblastí s vyšším rizikem, a to co nejdříve před tím, než nová opatření začnou platit. Tyto informace by měly být zpravidla zveřejněny 24 hodin před začátkem jejich platnosti. Je přitom třeba vzít v úvahu, že v případě mimořádných epidemiologických událostí je nutná určitá flexibilita. Tyto informace budou rovněž zpřístupněny na webové platformě „Re-open EU“.

  • Re-open EU 
  • Evropské středisko pro kontrolu nemocí 

Další informace

  • Otázky a odpovědi
  • Informační přehled – Koordinovaný přístup k omezení volného pohybu během pandemie COVID-19
  • Doporučení Rady o koordinovaném přístupu k omezení volného pohybu v reakci na pandemii COVID-19

Souvislosti

Právo evropských občanů svobodně se pohybovat a pobývat v rámci Evropské unie a zrušení hraničních kontrol na vnitřních hranicích patří k nejcennějším úspěchům Evropské unie a také k důležitým hnacím činitelům našeho hospodářství. Veškerá omezení základního práva volného pohybu v rámci EU by měla být používána pouze tam, kde je to nezbytně nutné, a měla by být koordinovaná, přiměřená a nediskriminační. Jejich cílem je řešit rizika pro veřejné zdraví. Aby se omezilo šíření koronaviru, přijaly členské státy různá opatření, z nichž některá mají dopad na volný pohyb.

Dobře koordinovaný, předvídatelný a transparentní přístup k přijímání omezení volného pohybu je nezbytný, aby se zabránilo šíření viru, chránilo se zdraví občanů a zachoval se přitom volný pohyb v rámci Unie za bezpečných podmínek. To je důležité pro miliony občanů, kteří se každý den spoléhají na hladké přeshraniční cestování, a zásadní pro naše úsilí o hospodářské oživení.

 


Zařazenoút 13.10.2020 12:10:00
ZdrojEvropská komise
Originálec.europa.eu/czech-republic/news/201012_free_movement_cs

Související témata

ECB | Evropská komise | Evropské fondy | Evropa

Vydaná opatření a zpravodajství

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.