Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  31.08.2020 08:03:56

Ekonomické oživení ve třetím čtvrtletí pokračuje (Týdenní zpráva z finančního trhu)

V USA čekáme další zlepšení ISM indexu aktivity v průmyslu i ve službách a také silná data z trhu práce. V Eurozóně uvidíme slabá inflační data a návrat meziroční inflace k nule. Německé tovární objednávky by měly vykázat další expanzi zpomalujícím tempem. Zpřesněná data o HDP v ČR podle nás ukáží mírnou revizi dat směrem vzhůru, zatímco průměrná mzda poukáže na pokles. Český maloobchod by měl pomalu pokračovat v oživení. S blížícím se koncem prázdnin se bude sledovat vývoj epidemiologické situace.

Nezaměstnanost v USA klesne do jednociferného teritoria

Indexy aktivity ISM vzrostou dál nad 50 bodů a ukáží další expanzi výroby i služeb USA. Další zlepšení bychom měli pozorovat v případě amerického trhu práce, kde se počet pracovních míst nachází stále téměř 13 milionů pod úrovní z letošního února. V Německu i celé eurozóně budou zveřejněny měsíční údaje o vývoji inflace. Ta by měla ukázat meziroční stagnaci spotřebitelských cen. Ve Francii se bude sledovat návrh státního rozpočtu na příští rok obsahující stimulační fiskální balíček v hodnotě 100 mld EUR. Dnes ráno v Číně zveřejněný PMI index aktivity v průmyslu nepatrně kles, ale stále ukazuje expanzi sektoru. Jeho protějšek ze služeb vzrostl nad odhady. V úterý získá podobnou pozornost zveřejnění neoficiálního Caixin PMI indexu. Akciové trhy v Asii dnes rostou a do plusu ukazují i akciové futures v USA a Evropě.

Od druhého odhadu vývoje HDP za druhé čtvrtletí v ČR čekáme mírnou revizi směrem vzhůru oproti předběžnému výsledku. Vývoj spotřebitelské poptávky indikuje, že vývoj průměrné mzdy nebyl ve druhém čtvrtletí vyloženě tragický. Nicméně i tak čekáme mírný pokles průměrné nominální mzdy o 0,2 % y/y, což je -3,2 % y/y reálně. Maloobchodní tržby na počátku třetího čtvrtletí pravděpodobně pokračovaly v expanzi, ale zpomalujícím tempem a to zejména v případě prodeje aut, jak dokládají i počty registrací nových aut.

Jackson Hole přizvedl inflační očekávání

Hlavní událostí minulého týdne byla konference v Jackson Hole, kde šéf Fedu oznámil změny v inflačním cíli. Fed bude nově v případě inflace sledovat její průměrnou hodnotu, takže v situaci kdy se delší dobu nachází pod 2 %, bude následně mířit nad 2 %. Něco takového se čekalo, takže reakce finančního trhu na samotné oznámení této podstatné změny nebyla veliká. Nicméně v průběhu celého týdne došlo k dalšímu nárůstu inflačních očekávání. Průměrná anticipovaná inflace v rozmezí příštích 5 až 10 let vzrostla do blízkosti 2,1 %. Kratší konec výnosové křivky USA mírně klesl, zatímco delší konec narostl. Očekávání vyšší inflace při uvolněnější měnové politice je argumentem ve prospěch slabšího dolaru a ten skutečně minulý týden ztrácel proti euru necelé 1 %. Akciové trhy mířily opět nahoru. Index S&P 500 dosáhl na nové rekordy. Česká koruna v průběhu týdne proti euru oslabovala poté, co v USA byl zveřejněn propad spotřebitelské důvěry a možná i v reakci na mírně holubičí rozhovor člena bankovní rady ČNB Tomáše Holuba. Po zasedání v Jackson Hole na konci týdne pak koruna společně s ostatními středoevropskými měnami posilovala na úrovně, kde se nacházela před týdnem.

Z hlediska makrodat minulý týden přinesl především velmi silný a nečekaný pokles spotřebitelské důvěry v USA, který způsobil i mírný nárůst averze vůči riziku. Naopak údaje o vývoji osobních příjmů a výdajů za minulý měsíc překvapily pozitivně. V Evropě pak potěšil vyšší nárůst Ifo indexu podnikatelské důvěry v Německu. V ČR vláda oznámila dohodu, která povede ke zvýšení starobních důchodů a snížení příjmových daní, což mimo jiné v nedělních otázkách Václava Moravce kritizoval guvernér ČNB, který je obecně k fiskálním otázkám z principu zdrženlivý.
Autor: Michal Brožka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688