Koronavirus: Výzva Komise k zajištění dodávek osobních ochranných prostředků v Evropské unii slaví úspěchy

©EC

Společné zadávání veřejných zakázek na osobní ochranné prostředky, které zahájila Evropská komise za účelem řešení krize způsobené koronavirem, se ukázalo jako úspěšné.

24/03/2020

Výrobci předložili nabídky pokrývající a v některých případech dokonce přesahující množství požadovaná členskými státy, které se zadávání zakázek účastní, a to pro každou požadovanou položku. Společné zadávání zakázek se vztahuje na masky typu 2 a 3, rukavice, ochranné brýle, ochranné štíty, chirurgické masky a kombinézy.

Díky tomu budou mít nemocnice, zdravotničtí pracovníci, pečovatelské domy a příslušné osoby nezbytné prostředky k ochraně před virem a k omezení jeho šíření.

Prostředky by měly být k dispozici dva týdny* poté, co členské státy podepíší smlouvy s uchazeči, což by měly učinit velmi rychle.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová prohlásila: „Na celém světě v tuto chvíli zoufale chybí ochranné oděvy a zdravotnické prostředky. Je proto úspěch, že se díky společné evropské iniciativě pro zadávání veřejných zakázek podařilo zajistit na světovém trhu konkrétní nabídky značného rozsahu v maximálně krátkém časovém horizontu. Tak vypadá solidarita EU v akci. Ukazuje, že členství v Unii se vyplácí. Tento materiál by měl brzy přinést výraznou pomoc v Itálii, Španělsku a v dalších 23 členských státech. Nyní jsou na řadě členské státy, aby urychleně podepsaly nezbytné smlouvy.

Komisařka Kyriakidesová, odpovědná za oblast zdraví a bezpečnost potravin, uvedla: „Mám radost, že EU v rámci společného zadávání veřejných zakázek dosáhla tak dobrých výsledků. Naší prioritou je zajistit, aby naši zdravotníci, kteří nepřetržitě chrání a zachraňují životy, měli k dispozici nezbytné ochranné prostředky. Nabídky, které jsme obdrželi, reagují kladně na žádosti členských států týkající se záchranných prostředků, jako jsou masky, rukavice a kombinézy. Tento základní materiál bude brzy dodán těm, kdo jej potřebují. Společnými silami v tomto boji zvítězíme.“

Komisař Breton, odpovědný za vnitřní trh a průmysl, uvedl: „Toto společné zadávání veřejných zakázek ukazuje sílu koordinované spolupráce. Umožňuje členským státům spojit síly při nákupu zdravotnických potřeb. Současně nadále spolupracujeme s průmyslem na zvýšení výroby a aktivaci alternativních způsobů výroby potřebných prostředků. Komise bude toto kolektivní úsilí průmyslu i nadále podporovat a spolupracovat s členskými státy tak, aby se materiál dostal k těm, kdo jej nejvíce potřebují.

Společného zadávání veřejných zakázek se účastní 25 členských států. Nabídky se vyhodnocují a očekává se, že v následujících dnech budou podepsány smlouvy.

Společné zadávání veřejných zakázek je pro členské státy efektivním způsobem, jak nakupovat zboží na trzích, a to za koordinace Evropské komise.

Zadávání zakázek na většinu dotčených prostředků bylo zahájeno teprve před týdnem, dne 17. března, zatímco výzva k zadávání veřejných zakázek na masky byla zahájena již dne 28. února.

* V závislosti na nabídkách, výrobní kapacitě a potřebných dodacích lhůtách, jakož i na specifických smluvních podmínkách zakázky.


Zařazenočt 26.03.2020 15:03:13
Vydáno
ZdrojEvropská komise
Originálec.europa.eu/czech-republic/news/200324_public_procurement_cs

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V