Krejčíř má zpátky české občanství. Je o krok blíž k návratu do vlasti

Uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř, který si v Jihoafrické republice odpykává 35letý trest, znovu získal české občanství. Díky tomu by se mohl vrátit do České republiky, která o jeho vydání usiluje od roku 2007. Trest by si mohl odsedět v tuzemské věznici a měl by i právo na obnovu procesu. O to usiluje i sám Krejčíř, který si nepřestává stěžovat na podmínky v africké věznici.

Pokus o vraždu, mučení, únos, obchod s drogami, pokusy o útěk. To je výčet trestných činů, za které nejznámější český gangster sedí v jihoafrické káznici. Radovan Krejčíř má teď ale reálnou šanci podívat se zpět domů.

 

Krejčířovi právníci údajně před několika lety požádali české úřady o znovu vydání občanství a to mu prý bylo uděleno. Jako první o tom informovaly Lidové noviny. "Ano, je to tak, pan Radovan Krejčíř je českým občanem," potvrdila Krejčířova advokátka Karolína Babáková.

 

O české občanství přišel v roce 2005, když se stal občanem Seychel, kam utekl krátce poté, co prchnul policistům při domovní prohlídce vily v Černošicích. O jeho vydání usiluje česká justice od roku 2007. "Nyní čekáme na vyjádření jihoafrické strany, zda je vydání přípustné, či nikoliv," sdělil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

 

 

S Jihoafrickou republikou sice Česká republika nemá uzavřenou smlouvu o vydávání, ale nabytí českého občanství by podle právníků mohlo jeho návrat usnadnit. "Pokud získal naše občanství, tak náš stát má jasnou legitimitu o pana Krejčíře žádat," prohlásil právník Jan Černý.

 

Krejčíř si dlouhodobě stěžuje na podmínky v jihoafrickém vězení. Několikrát vyhrožoval i útěkem a o vydání tak usiluje sám. Díky návratu do Česka by měl dokonce právo na obnovu procesu. "Jihoafrická republika, pokud Krejčíře vydá, bude chtít záruky, aby trest proběhl tak, jak byl odsouzen tam," mírní jeho naděje Černý.

 

 

"Já si dokonce nemyslím, že bude vydán, protože JAR ho nechá určitě odsedět podstatnou část těch 35 let, které dostal," uvedl investigativní novinář časopisu Respekt Jaroslav Spurný.

 

V jihoafrickém vězení je Krejčíř od roku 2015. Loni přitom tamní soudy s přesunem do České republiky souhlasily. Rozhodnutí je ale na tamním ministrovi spravedlnosti. Pak bude záležet na vyjednávací síle mezi oběma státy.
 


Zařazenopá 01.11.2019 21:11:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/krejcir-ma-zpatky-ceske-obcanstvi-je-o-krok-bliz-k-navratu-do-vlasti.html
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V