Patria (Patria Finance)
Komodity  |  30.01.2019 16:13:38, aktualizováno 31.01.2019 21:11:00

Nedostatek stříbra by letos mohl vést k růstu cen


Zvyšující se nedostatek tohoto drahého bílého kovu slibuje, že s novým rokem by mohla jeho cena vyletět nahoru. Už v prosinci vzrostla cena stříbra o 9,1 %, nejvíce za téměř 2 roky. Letos se těžaři vyhýbají novým projektům kvůli globální ekonomické nejistotě a cena by se tak mohla podle průzkumu Bloomberg vyšplhat až na 17,50 USD za unci ze současných 15,87 USD.

Letošní produkce se odhaduje na asi 26 000 tun stříbra podle odhadů londýnského analytika Robina Bhara u Societe Generale. To by bylo nejméně od roku 2013 a mohlo by to vést k převisu poptávky nad nabídkou už sedmý rok v řadě. A to v době, kdy roste jeho průmyslové využití od solárních článků, přes dotykové obrazovky počítačů, až po lékařství.

Růst nabídky začal zpomalovat více než u ostatních drahých kovů,“ řekl John La Forge, šéf strategie pro reálná aktiva u Wells Fargo Investment Institute. Investoři vnímají stříbro, podobně jako zlato, jako bezpečné aktivum v době vyšší volatility. Největším uživatelem je ale průmysl, který ročně spotřebuje asi 55 % dostupné stříbra, oproti asi 10 % zlata. Vysoká vodivost elektřiny a tepla, spolu s citlivostí na světlo a antibakteriálními účinky vede ke stovkám produktů, čímž posouvá rovnováhu mezi nabídkou a poptávkou.

Podle analytiků Bloomberg Intelligence Eilyho Onga a Tobiase Nystedta navýší v roce 2019 sektor průmyslového využití poptávku po tomto kovu. Odhadují, že stříbro zaznamená 50% nárůst poptávky do roku 2023 oproti 17% nárůstu u mědi a 11% nárůstu u zlata.

Ostatní analytici očekávají balancování s tím, že relativní síla globální a americké ekonomiky bude hrát značnou roli. „Zatímco dále vnímáme nejistotu ohledně přetrvávajícího globálního růstu, která vede k růstu investiční poptávky po drahých kovech, stále nejsme přesvědčeni, že tato relativní preference stříbra bude pokračovat,“ tvrdí ve své zprávě z letošního měsíce analytici Goldman Sachs. „S větším průmyslovým využitím je poptávka po stříbru náchylnější ke zpomalujícímu globálnímu růstu,“ dodávají.

Dalším problém je americký Fed. Střbro a zlato patří mezi aktiva, kterým se za poslední tři měsíce daří nejlépe s tím, jak kvůli známkám zpomalujícího globálního růstu investoři snižují svá očekávání zvyšování úrokových sazeb v USA. Centrální banka ale nedávno naznačila, že bude monitorovat přicházející data, aby následně rozhodla o další měnové politice. Pokud Fed zvyšování sazeb zpomalí, zvýší to cenu stříbra a zlata. Pokud ne, mohla by klesnout.

Před koncem roku 2018 „neměl tento kov nikdo rád. Ale postupně budou tyto obavy během letošního roku hrát svou roli,“ řekla Maria Smirnova, portfolio manažerka z Toronta u Sprott Asset Management, který spravuje 7,6 miliard dolarů. V úterý spotová cena stříbra rostla o 0,8 % a měla tak našlápnuto na druhou rally v tomto měsíci, což je nejlepší výkon za rok. Bloomberg Precious Metals Subindex, který sleduje i zlato, vyskočil na nejvyšší úrovně od června, a mířil na čtvrtý měsíční růst za sebou.

Zdroj: Bloomberg

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688