Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  09.01.2019 09:09:17

Jednání mezi USA a Čínou se vyvíjejí příznivě (Ranní zpráva z finančního trhu)

Pozornost trhů dnes bude směřovat na zápis z posledního zasedání Fedu. Ten by mohl odhalit, jak utaženější finanční podmínky ovlivní další směřování americké centrální banky. Trhy by dnes mohl pozitivně naladit výsledek vyjednávání mezi USA a Čínou. Zatím vše nasvědčuje tomu, že dohody bude dosaženo. Domácí data příliš neoslní. Přebytek zahraničního obchodu byl kvůli slabším vývozům podstatně nižší než v roce 2017. Podíl nezaměstnaných vytlačí směrem nahoru sezonní faktory.  

Z ekonomických událostí nás čeká zápis ze zasedání Fedu 

Dnes bude zveřejněn zápis z posledního zasedání Fedu. Na něm americká centrální banka zvýšila úrokové sazby, zároveň však snížila výhled pro další vývoj úroků. Podle mediánu úrokových sazeb Fed zvýší sazby v letošním roce dvakrát (předchozí odhad počítal se třemi zvýšeními), přičemž v roce 2020 by to mělo být jednou. Zároveň Fed snížil i odhad pro neutrální úrokovou sazbu (na 2,8 %). Trhy budou zajímat zmínky o pohledu Fedu na finanční podmínky (mapované indexem FCI), kvůli kterým banka snížila výhled na inflaci i HDP.  

Euro zůstává pod tlakem geopolitiky 

Euro zůstává stále pod tlakem geopolitických událostí. Jednání mezi USA a Čínou se sice vyvíjejí velmi příznivě, stále tu však zůstává strašák jménem brexit. O něm bude parlament hlasovat už 15. ledna. Theresa Mayová však se svým návrhem v britském parlamentu pravděpodobně utrží drtivou porážku. Obavy z brexitu pak dopadají i na indikátory důvěry. Podle průzkumu Evropské komise důvěra v ekonomiku eurozóny v prosinci poklesla o 2,2 bodu na 107,3 bodu. Stále se však nachází 0,7 směrodatné odchylky nad svým dlouhodobým průměrem. Prosincový výsledek by byl konzistentní s růstem HDP v eurozóně v Q4 18 o solidních 0,45 % q/q.  

Podíl nezaměstnaných po sezónním očištění na novém rekordu 

Podíl nezaměstnaných v České republice v prosinci zřejmě o dvě desetiny vzrostl na úroveň 3 %. Důvodem byly především sezónní faktory. Zemědělské práce již skončily, k zimnímu spánku se uložili i stavitelé. Po očištění o sezónní faktory však podíl nezaměstnaných naopak pravděpodobně vytvořil nový rekord, když poklesl na 2,8 %. Listopadová bilance zahraničního obchodu svými výsledky zřejmě neoslní, když ve srovnání s listopadem 2017 vykáže o 9 mld. CZK nižší přebytek. Zatímco v důsledku nižší zahraniční poptávky tempo vývozů slábne, chuť domácností utrácet a zájem firem investovat udržuje dynamiku dovozů na solidních úrovních. Přebytek zahraničního obchodu tak očekáváme na úrovni 2,4 mld. CZK 

Polská centrální banka dnes ponechá úrokové sazby beze změny na úrovni 1,5 %. Zásadnější změnu neočekáváme ani v její rétorice. Inflace totiž stále výrazně zaostává za 2,5% inflačním cílem (v prosinci na úrovni 1,1 %). Na jaře by se však měla podle naší prognózy začít postupně vracet k cíli a umožnit tak centrální bance, aby v listopadu letošního roku přistoupila ke zvýšení úrokových sazeb 

Koruna regionálním outsiderem 

Nejvíce z celého regionu včera oslabila česká koruna. Ve srovnání s předchozím dnem ztratila 0,3 % a vrátila se na úroveň 25,64 CZK/EUR, kde se naposledy nacházela před týdnem. Za oslabením však nestál žádný fundamentální důvod. Pohyb tak považujeme spíše za korekci. Vzhledem k rizikům ve vnějším prostředí se koruně budou v nejbližším období argumenty pro další posilování hledat jen obtížně. Z domácích dat byla včera zveřejněna průmyslová produkce a stavebnictví. Více jsme o těchto indikátorech psali zde: http://bit.ly/2C8F7M1. Maďarský forint včera ztratil 0,2 % (na úroveň 321,8 HUF/EUR). Polský zlotý zůstal beze změny na 4,300 PLN/EUR.

 

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

11.08.2023Americké PPI a záznam z jednání ČNB (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
18.03.2022Jednání prezidentů USA a Číny (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
04.08.2020Spor mezi USA a Čínou dále eskaluje (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688