Dort, káva nebo víno za bitcoiny? V cukrárně Alchymista to již více jak čtyři roky není žádný problém!

Cukrárna a kavárna Alchymista v Praze začala jako první v rámci pohostinství v České republice přijímat jako platidlo i bitcoin. Stalo se tak v lednu 2014 a i dnes můžete tohoto způsobu platby využít. V příjemném prostředí cukrárny odpovídal na otázky Petr Holata, který se podílí na chodu a rozvoji cukrárny. Dotazy směřovaly k záměru zavedení platby bitcoinem, její implementaci nebo možnému přidání nových kryptoměn jako platebního prostředku.

Kryptomonitor: Vaše cukrárna začala přijímat bitcoiny od ledna 2014. Byl to marketingový tah nebo byl pro zavedení tohoto způsobu platby jiný důvod?

Petr Holata: Když reálně začalo být možné platit bitcoiny i mimo internet, v prostředí kamenných obchodů například za pomocí naskenování QR kódu, rozhodli jsme se s kamarádem tuto možnost využít a podpořit tak alternativní platební metody. Říkali jsme si, že je potřeba začít dělat mikroplatby tak, aby transakcí bylo co nejvíce a aby se tento způsob placení dostal do podvědomí zákazníků. Důležité je, že se nejedná o složitou operaci, i když to ještě na začátku roku 2014 moc nefungovalo, protože žádný z pokladních systémů takovéto platby zatím nepodporoval. A vlastně ani dnes to moc nepodporuje, situaci je potřeba řešit externí aplikací. Nicméně pro zákazníka je platba poměrně jednoduchou záležitostí a bitcoin již není onou velkou neznámou.

KM: Snažili jste se tento způsob platby nějak speciálně propagovat?

PH: Umístili jsme informaci na coinmap.org. Byli jsme tehdy jedni z mála, kteří v Praze bitcoiny přijímali a jediná gastroslužba v České republice. Takto si nás všimli lidé i mimo Prahu a stávalo se, že při návštěvě města zašli i k nám do kavárny vyzkoušet si platbu bitcoinem. Žádnou větší promo akci jsme nicméně neměli, pouze kamarád umístil informaci o novém způsobu platby do bitcoinového fóra. Následně zde na jaře 2014 probíhal i jeden z bitcoinových meetupů. V té chvíli byl zrovna velký nápor na aplikaci, která nám v důsledku toho spadla.

KM: Jak k tomu došlo?

PH: Při platbě bitcoinem bylo potřeba zadat do aplikace přesnou částku, kterou bylo nutné zaplatit. Vygeneroval se QR kód, který si jeden z platících (Slush) načetl, chtěl přidat spropitné a tím to shodil. Museli jsme to tedy restartovat, ale jinak platby fungovaly. Nicméně vzhledem k tomu, že netočíme pivo, tak se bitcoin meetup přesunul do nějaké hospody. Ale i tak jsme si užili svou hodinu a půl slávy.

KM: Jakou platební bránu používáte?

PH: Používáme aplikaci Coinbox, zejména kvůli její jednoduchosti. Na pokladně používáme obchodní systém Storyous, který neumožňuje platbu bitcoinem, ale lze zadat možnost, že platba proběhla bitcoinem. To znamená, že platba se zdaní, zahrne se do tržeb a zaeviduje se. Vytiskne se standardní účtenka, na níž je uvedeno, že platba není ani kartou ani hotovostí, ale bitcoinem. Celou částku, která je uvedena na účtence, tak zadáme do Coinboxu, který nám vygeneruje QR kód a ten dáme zákazníkovi, který pomocí něj zaplatí.

KM: Vidí zákazník na účtence, kolik bitcoinů bylo utratil?

PH: Účtenka přepočet neumí, protože pokladní systém není napojen na žádný zdroj, ze kterého by získal aktuální kurz bitcoinu. Zákazník nicméně vidí přesnou placenou částku v bitcoinech při platbě pomocí QR kódu, pod nímž je možné si jí přečíst. Dále to vidí ve své transakční historii na peněžence.

KM: Jaký je zájem o platbu bitcoinem, letos nebo obecně za celou dobu existence možnosti této platby?

PH: Loni takto platilo pouze okolo 4 až 5 zákazníků. Myslím si, že hodně lidí, pro které je tento způsob platby v kavárně relevantní, chodí třeba do Paralelní Polis. Spíš se na to lidé ptají a to většinou z profesního zájmu, kdy například zpracovávají studii o platbách kryptoměnami. Teď je to spíš kuriozita. Na začátku platilo bitcoiny mnohem více lidí, což bylo dáno i tím, že jimi nebylo možné platit jinde. Mnoho lidí si chtělo tento způsob platby prostě jen vyzkoušet. Před 4 lety to bylo okolo 40 lidí, přičemž největší „nápor“ byl první měsíce po zavedení nového způsobu platby.

KM: …není třeba nižší zájem o platby bitcoinem způsoben nárůstem ceny bitcoinu a tím pádem také poplatků za transkace?

PH: To je také pravda a navíc hodně lidí, co mají bitcoiny, je raději dlouhodobě drží, než aby je používali jako platidlo.

KM: Ve světle výše poplatků za platby a marketingu neuvažujete třeba také o zavedení plateb jinými kryptoměnami?

PH: Víme, jak používat bitcoin. Máme na něj aplikaci a jsme na něj zvyklí. Navíc už i tenhle způsob platby je pro mnoho lidí poněkud exotický. U altcoinů by nám vyhovovala nějaká jednodušší platforma. Jsme si u nich vědomi toho, že jimi nebude nikdo platit ve větším množství. Pro nás by to bylo zajímavé jedině z hlediska marketingu A to také proto, že u nás je primárním zaběhnutým způsobem platby hotovost či platební karta a alternativní metody jsou jen velmi malý výsek. Poplatky jsou sice na běžných transakcích minimální. Ale pokud bychom chtěli, aby náš terminál přijímal i altcoiny, je potřeba uhradit fixní poplatek 1500 korun měsíčně. V tom případě nám to za to nestojí nebo si to můžeme vyzkoušet na 2 měsíce, kdy si tyto poplatky zahrneme do nákladů na marketing.

KM: Pokud jde o danění příjmů z kryptoměn, je současné nastavení v pořádku nebo by měly třeba existovat výjimky v podobě daňových úlev, které by tuto možnost platby více zatraktivnily?

PH: Myslím si, že stát není ten, kdo by nám, provozovatelům, házel nějaké velké klacky pod nohy. Je to nějaká platba, kterou normálně daníme. Spousta těchto plateb probíhá bez dozoru státu, respektive tak, že o nich stát neví. Jsme rádi, že v rámci Storyous máme možnost i platby bitcoinem, čímž odvedeme standardně daň. To, zda druhý den je z dané platby desetina nebo dvojnásobek, stát už nemusí zajímat. To je moje spekulace, zda se to oplatí či nikoliv.

KM: Vy sám do kryptoměn investujete?

PH: Ne. Mám pouze bitcoinovou peněženku napojenou na pokladní systém. Utržené bitcoiny se tam ukládají. Původně byl Coinbox napojen na peněženku spolužáka, se kterým jsem kavárnu spoluzakládal. On vyplácel přesnou utrženou částku, bitcoiny si nechával a nesl tak riziko spekulace. Pro nás to v té chvíli byl čistě marketing a snaha o podporu kryptoměn.

KM: Co byste doporučil lidem, kteří si chtějí zavést možnost platby bitcoinem ve svém podnikání?

PH: Důkladně si problematiku nastudovat a nedráždit hada bosou nohou. Vše by mělo být v souladu s aktuální legislativou, což znamená, že příjem je potřeba zdanit a evidovat. Například včera jsme byli na koupališti v Benátkách nad Jizerou. Využívají také pokladní systém Storyous, mají internetové připojení, vyjedou účtenku, vše je evidované. Kdyby chtěli zavést platbu bitcoinem, stačí si stáhnout Coinbox, založit bitcoinovou peněženku a tu si s Coinboxem spárovat, což je otázka 10 minut.

KM: Nějaká dodatečná administrativa tedy není potřeba?

PH: Konzultovali jsme to s účetním a nic dalšího zde není potřeba. Nicméně nelze vyloučit, že do budoucna někdo tento způsob platby zkomplikuje nebo je tam možná nějaký zádrhel, o kterém nevím. Tato technologie je poměrně nová a její implementace do podnikatelského prostředí je zatím hodně nepružná.

Cukrárnu Alchymista najdete na ulici Jana Zajíce 007 v Praze.

Petr Holata v cukrárně Alchymista působí od roku 2008, v poslední době pomáhá s jejím chodem své ženě Patricii. Nadšenec do kávy, jídla a technologií.

The post Dort, káva nebo víno za bitcoiny? V cukrárně Alchymista to již více jak čtyři roky není žádný problém! appeared first on Kryptomonitor.


Zařazenopá 15.06.2018 14:06:00
Zdrojkryptomonitor.cz
Originálkryptomonitor.cz/2018/06/15/dort-kava-nebo-vino-za-bitcoiny-v-cukrarne-alchymista-to-jiz-vice-jak-ct...
Přílohy
KategorieHlavní zprávy

Související témata

Bitcoin | Kryptoměny
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V