Dodatek k normativům pro církevní školství na rok 2018

Dodatek k normativům pro církevní školství na rok 2018

MŠMT vydává dotatek k materiálu Normativy neinvestičních výdajů regionálního školství na rok 2018 pro účely poskytování dotací církevnímu školství".

Základem pro stanovení normativů pro církevní školství na rok 2018 jsou normativy stanovené pro církevní školství v roce 2017. Normativy pro obory vzdělání dobíhající soustavy, ve kterých ve školním roce 2017/2018 již v církevním školství není poskytováno vzdělávání a školské služby, byly z přílohy vyřazeny.

Při sestavování rozpočtu na rok 2018 předpokládala sekce ekonomická, že podpůrné opatření plně zabezpečí potřeby dětí a žáků i ve speciálních školách a třídách, a proto nebyl církevním školám poskytnut příplatek k základnímu normativu v těch případech, kde škola vykázala v zahajovacím statistickém výkonovém výkaze žáka s podpůrným opatřením (PO), a to bez ohledu na výši normované finanční náročnosti PO.

V průběhu 1. čtvrtletí 2018 začaly církevní školy zřízené podle §48 školského zákona a školy s třídami zřízenými podle §16 odst.9 školského zákona avizovat významný nedostatek finančních prostředků na zabezpečení celoročního provozu školy. Jako důvod uváděly ukončení rozvojového programu Modul A asistenti pedagoga pro zdravotně postižené, který lze však nahradit vhodným podpůrným opatřením, ale zejména pak absenci příplatků na postižení, které v předchozích letech umožnily bez problémů financovat mzdy pedagogů i při sníženém počtu žáků ve třídě a při účasti dalšího pedagoga ve třídě během výuky.

Proto se sekce ekonomická intenzivně zabývala analýzou potřeb speciálních škol a snažila se najít způsob, jak tyto školy systémově a s výhledem na kontinuitu i v roce 2019 financovat. Navrhované postupy pak konzultovala s dotčenými školami a výsledkem je nový normativ pro financování škol po 1.9.2018, kdy končí přechodné ustanovení školského zákona k §16, tj. k datu, kdy končí platnost příplatků na postižení a účinná jsou pouze podpůrná opatření.

Pro uvedené školy to tedy znamená, že výše podpůrných opatření a jejich přiznávání zůstává nedotčeno, od 1. 9. 2018 budou zrušeny všechny příplatky na postižení a základní normativ bude nahrazen jiným, vyšším.

Novou soustavu normativů vydává ministerstvo formou dodatku, kdy ke změnám dochází v listu I.-IV- MŠ, ZŠ, ŠJ a v listu SŠ obory E,J,C přílohy.

Priloha_normativy_cirkevnich_skol_2018_dodatek.xlsx (199,05 KB)

Nahoru

Zobrazit sloupec